Майже 350 ув'язнених вже звільнені для поповнення лав ЗСУ: у Мін'юсті пояснили, чим Україна в цьому питанні відрізняється від РФ

Майже 350 ув'язнених вже звільнені для поповнення лав ЗСУ. Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська в інтерв'ю The New York Times, фрагменти якого опубліковані 25 травня.

"Денис Малюська, міністр юстиції України, заявив в інтерв'ю в п'ятницю, що майже 350 ув'язнених вже були звільнені відповідно до закону, прийнятого минулого тижня, який дозволяє засудженим служити в армії в обмін на можливість умовно-дострокового звільнення після закінчення служби", - йдеться в повідомленні видання.

Суди України повинні схвалити заяву кожного ув'язненого на вступ до армії, і Малюська повідомив, що судові органи вже розглядають більшість з 4300 заяв, поданих на сьогоднішній день. 

Видання зазначає, що "...ця політика перегукується з практикою, яку широко використовує Росія для посилення своїх збройних сил, але дещо відрізняється від неї". 

Пояснюється, що російська програма відкрита для ув'язнених, засуджених за насильницькі злочини, в той час як український закон не поширюється на осіб, засуджених за два або більше вбивств, зґвалтувань або інших тяжких злочинів. 

"На початку війни Україна висміювала намагання Росії вербувати ув'язнених в обмін на умовно-дострокове звільнення. Але зараз, коли конфлікт триває вже третій рік, а українські війська ведуть бої по всій лінії фронту, Київ відчайдушно потребує більше солдатів. ...Деякі українські законодавці спочатку заявили, що люди, засуджені за умисне вбивство, не матимуть права на звільнення. Але пан Малюська уточнив у п'ятницю, що особа, засуджена за одноразове вбивство, може бути звільнена, якщо тільки злочин не був скоєний за обтяжуючих обставин, таких як сексуальне насильство", - йдеться у статті The New York Times.

"Є певна схожість, але я не можу сказати, що це те ж саме, що і в Росії. Дефіцит солдатів - звичайно, труднощі з призовом звичайних громадян - були основними причинами прийняття закону", - цитуються слова міністра.

Раніше повідомлялось, що в Україні дозволили мобілізувати перших засуджених до Нацгвардії.

Статті

Луганськ
15.06.2024
20:03

Робота на віддачу: як працює малий груповий будинок «Світанок», де виховуються діти-переселенці з Лисичанська

Звучить жахливо, але – він не розмовляв, по-перше, бо з ним у лікарні НЕ РОЗМОВЛЯЛИ. А по-друге – бо у нього в усі була пробка. І у ЛОР-відділенні цього не помітили!
Країна
15.06.2024
10:31

Кадрові проблеми Офісу президента: лояльних дедалі менше

"Подивіться, скільки міністрів перебуває у статусі «тимчасово виконуючий обов'язки». Коли кажуть, що багато хто хоче піти, але їх не відпускають, це більш ніж правда. Ідеться і про уряд, і про парламент"
Країна
14.06.2024
11:00

Курс гривні: Нацбанк "хлюпнув кисню" на $5,5 млрд

Ми хочемо, щоб наша нинішня магічна реальність враховувала перспективи того, що так може бути не завжди. І нам, можливо, потрібно зараз уже думати, готуватися, що на нас чекає у другому півріччі 2024 р., що чекає на нас у 2025 р.
Всі статті