МАГАТЕ не виявила в Україні "жодних ознак" виготовлення "брудної бомби"

Інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) завершили польові перевірки у трьох точках України і в результаті "не виявили жодних ознак незаявленої ядерної діяльності та матеріалів у місцях перебування". Про це заявив 3 листопада генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі, - повідомляється на сайті організації.

У повідомленні нагадується, що МАГАТЕ направило групу інспекторів в Україну після того, як росія висунула звинувачення у нібито виготовленні Україною "брудної бомби" на трьох об'єктах – в Інституті ядерних досліджень у Києві, Східному гірничо-збагачувальному комбінаті у Жовтих Водах та ВО «Південний машинобудівний завод» у Дніпрі".

"За останні кілька днів інспектори змогли провести всі заходи, які планувало провести МАГАТЕ, і їм було надано безперешкодний доступ до об'єктів. На основі оцінки результатів та інформації, наданої Україною, на сьогоднішній день, Агентство не виявило жодних ознак незаявленої ядерної діяльності та матеріалів у місцях знаходження", - заявляє МАГАТЕ.

Зазначається також, що інспектори також відібрали проби навколишнього середовища для аналізу у лабораторіях за гарантіями МАГАТЕ та його мережі аналітичних лабораторій.

«Наша технічна та наукова оцінка результатів, які ми отримали досі, не виявила жодних ознак незаявленої ядерної діяльності та матеріалів у цих трьох місцях. Крім того, ми повідомимо про результати відбору проб довкілля якнайшвидше», - підкреслив Рафаель Гроссі.

Він наголосив, що МАГАТЕ, як і раніше, готове продовжувати таку діяльність з перевірки в Україні, щоб перевірити відсутність незаявленої діяльності та матеріалів і тим самим запобігти будь-якому неправомірному використанню таких матеріалів.

Статті

Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Світ
07.05.2024
09:09

«Війну на виснаження Росії не виграти». Російські ЗМІ про Україну

"Британці справді пишаються, що задають певні тренди в українській кризі, скеровують Україну на антиросійський шлях, утримуючи її на ньому, і залишаються лідерами у фінансуванні Києва разом зі США та ФРН.
Всі статті