Кулеба на ООН про зернову угоду: росія має припинити грати в голодні ігри

Росія шантажує весь світ, знищуючи «Зернову ініціативу», що впливає на життя мільйонів українців і ще десятків мільйонів людей по всьому світу, насамперед в Африці та Азії, які стикаються з загрозою зростання цін на продовольство та голоду. Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 18 липня заявив в Нью-Йорку на засіданні Ради Безпеки ООН.

«Росія вбила «Зернову угоду». Негайним результатом стане зростання цін на продовольство в світі. Це завдасть шкоди найбільш вразливим країнам, здебільшого в Африці та Азії. Росія має припинити грати в голодні ігри», — заявив він.

Дмитро Кулеба нагадав, що росія протягом тривалого часу систематично перешкоджала нормальному функціонуванню «Зернової ініціативи», свідомо зменшуючи кількість інспекцій у Спільному координаційному центрі в Стамбулі та обмеживши пропускну здатність до 1-2 суден на день. Нині вона повністю припинила дію ініціативи.

«Закликаю всі держави-члени ООН твердо вимагати від Росії відновлення участі в угоді та припинення голодних ігор. Росія має тримати політику подалі від глобальної продовольчої безпеки», - наголосив він.

Міністр окремо привернув увагу Радбезу ООН до загрози окупації росією Запорізької АЕС. Він нагадав, що з березня 2022 року Росія порушила всі сім принципів ядерної безпеки МАГАТЕ, розмістивши на АЕС військових і зробивши з неї військову базу.

«Офіційно повторюю: Україна ніколи не мала і не може мати жодних намірів спричиняти інциденти на АЕС у своїй власній країні. Єдина сила, яка має здатність і мотиви спричинити будь-який інцидент на ЗАЕС — це Росія. Діючи разом і викриваючи російську брехню зараз, ми здатні перешкодити реалізації їхніх зловмисних планів», — заявив глава МЗС.

Крім того, у роковини збиття росією пасажирського літака рейсу MH17 міністр нагадав, що цей злочин є яскравим прикладом російської брехні та зловживання її незаконною присутністю в Раді Безпеки ООН.

«Замість того, щоб визнати провину та співпрацювати зі слідством, Росія вирішила просувати теорії змови, щоб ввести громадськість в оману. У 2015 році Росія безсоромно скористалася правом вето в ООН, щоб перешкодити створенню відповідного міжнародного трибуналу», - нагадав він.

Дмитро Кулеба також зауважив, що за понад 500 днів повномасштабного вторгнення та девʼять років російської агресії Рада Безпеки не змогла вжити конкретних дій відповідно до глави VII Статуту ООН. І це стосується не лише російсько-української війни, а й інших конфліктів у світі.

«Майбутня реформа Ради Безпеки ООН має включати ключовий компонент — рішення позбавити Росію її незаконно отриманого статусу постійного члена та пов’язаного з цим право вето. Рада Безпеки і весь світ стануть здоровішими, якщо в них не буде Росії, наділеної правом вето», — заявив він.

Він наголосив, що допоки Радбез ООН не здатен виконувати свої функції, відповідальність на себе бере український солдат. 

«Допоки деякі міжнародні організації паралізовані страхом чи отруєні російською присутністю, сьогодні відповідальність на себе бере український солдат. Саме український солдат відновлює мир і безпеку — із кожним кроком вперед, із кожним звільненим з окупації населеним пунктом. По суті, втілюючи те, що має втілювати Радбез ООН. Це має високу ціну. Але іншого вибору немає. Я прошу вас шанувати цю самопожертву та продовжувати надавати нам підтримку задля наближення миру», — підсумував Дмитро Кулеба.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті