Крок до створення спецтрибуналу: у Гаазі запрацював Міжнародний центр із розслідування вторгнення росії в Україну

У Гаазі запрацював Міжнародний центр із розслідування вторгнення росії в Україну. Про це йдеться у пресрелізі про створення центру, - пише "ВВС/Російська служба".

До Міжнародного центру судового переслідування за злочин агресії (ICPA) входять прокурори з Києва, ЄС, США та Міжнародного кримінального суду.

"Завдяки ICPA незалежні прокурори з різних країн зможуть щоденно працювати разом в одному місці, швидко та ефективно обмінюватися доказами та узгоджувати спільну стратегію розслідування і судового переслідування, - йдеться в повідомленні про створення центру. - Робота ICPA дасть змогу ефективно підготувати та зробити внесок у будь-яке майбутнє судове переслідування злочину агресії".

Тобто, робота центру - це перший крок до створення спеціального трибуналу, який міг би притягнути до відповідальності російських чиновників за розв'язання війни проти України.

Війна в Україні - найбільш задокументована в історії, підкреслюють творці центру, і вперше активне розслідування злочину агресії проводиться вже в процесі війни, а не після її закінчення. 

"Водночас ми маємо справу з міжнародним злочином, який рідко переслідувався в судовому порядку і щодо якого не існує стандартної практики", - пишуть вони.

До цього часу єдиним звинуваченням, висунутим міжнародною організацією проти російської влади в контексті війни в Україні, був ордер на арешт путіна та уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової, виписаний Міжнародним кримінальним судом. Звинувачення проти них стосуються виключно депортації українських дітей.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті