Крок до створення спецтрибуналу: у Гаазі запрацював Міжнародний центр із розслідування вторгнення росії в Україну

У Гаазі запрацював Міжнародний центр із розслідування вторгнення росії в Україну. Про це йдеться у пресрелізі про створення центру, - пише "ВВС/Російська служба".

До Міжнародного центру судового переслідування за злочин агресії (ICPA) входять прокурори з Києва, ЄС, США та Міжнародного кримінального суду.

"Завдяки ICPA незалежні прокурори з різних країн зможуть щоденно працювати разом в одному місці, швидко та ефективно обмінюватися доказами та узгоджувати спільну стратегію розслідування і судового переслідування, - йдеться в повідомленні про створення центру. - Робота ICPA дасть змогу ефективно підготувати та зробити внесок у будь-яке майбутнє судове переслідування злочину агресії".

Тобто, робота центру - це перший крок до створення спеціального трибуналу, який міг би притягнути до відповідальності російських чиновників за розв'язання війни проти України.

Війна в Україні - найбільш задокументована в історії, підкреслюють творці центру, і вперше активне розслідування злочину агресії проводиться вже в процесі війни, а не після її закінчення. 

"Водночас ми маємо справу з міжнародним злочином, який рідко переслідувався в судовому порядку і щодо якого не існує стандартної практики", - пишуть вони.

До цього часу єдиним звинуваченням, висунутим міжнародною організацією проти російської влади в контексті війни в Україні, був ордер на арешт путіна та уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової, виписаний Міжнародним кримінальним судом. Звинувачення проти них стосуються виключно депортації українських дітей.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті