Колишнім "регіоналам" зі Старобільщини "світить" до 15 років тюрми

За матеріалами СБУ 15 років тюрми загрожує "регіоналам", які очолюють окупаційну адміністрацію Старобільського району. Про це повідомляється в Телеграм-каналі відомства 19 січня.

"Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини ще трьох колаборантів, які пішли на співпрацю з ворогом на тимчасово окупованій частині Луганщини, – сказано в повідомленні. – Поплічниками агресора є троє представників "Партії регіонів", які до 2014 року обіймали посади голови Старобільської райдержадміністрації та його заступника, а також мера райцентру".

Уточнюється, що, відповідно, це Валерій Пахниць, Валерій Чайка та Олександр Гончаров.

Підкреслюється, що на початку повномасштабного вторгнення вони підтримали російських загарбників і запропонували їм свою допомогу у війні проти України. За це їх призначили очільниками створеної окупантами "администрации Старобельского района ЛНР". Перебуваючи на "посадах", колаборанти виконували завдання москви щодо поширення кремлівського режиму та придушення руху опору в регіоні.

"Встановлено, що зловмисники беруть активну участь у створенні нових окупаційних органів на території захопленого району, – пише СБУ. – Саме вони організували "відкриття" у Старобільську підконтрольних РФ "таможенного поста" та місцевого підрозділу "МВД ЛНР".

Зазначається, що, крім цього 12 травня минулого року з нагоди "дня росії" колаборанти взяли участь у "церемонії" підняття на центральній площі міста прапорів країни-агресора і терористичної організації "ЛНР".

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігурантам про підозру за:

- ч. 3 ст. 28, ч. 6 ст. 111-1 (здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та її окупаційною адміністрацією, спрямованої на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації чи збройних формувань, вчинене організованою групою);

- ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційних адміністраціях).

Підкреслюється, що наразі обвинувальні матеріали скеровано до суду. Зловмисників оголошено у розшук. Їм загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Тривають комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності.

Раніше повідомлялось, що "колаборанту з баяном" Олександру Кельшу будуть раді в прокуратурі.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті