Кількість росіян, репресованих тільки в останній термін путіна, перевищила показники часів Хрущова і Брежнєва

Кількість людей, засуджених у РФ за політичними статтями, тільки в останній президентський термін путіна, перевищила показники СРСР часів Микити Хрущова і Леоніда Брежнєва. Про це повідомляє Телеграм-канал "Радіо Свобода" з посиланням на видання "Проект".

Видання стверджує, що прямих репресій у РФ за останні шість років зазнали близько 116 тисяч осіб (без урахування статей про опір співробітникам поліції або порушення обмежень, введених у зв'язку з COVID-19).

Йдеться про людей, підданих кримінальному або адміністративному переслідуванню за статтями, які "Проєкт" характеризує як політичні або репресивні.

За кримінальними статтями про екстремізм, виправдання тероризму, про так звані фейки та дискредитацію армії переслідувань за період з 2018 по лютий 2024 року зазнали, за підрахунками "Проєкту", 5613 осіб.

"А якщо додати до цього ще й тих, хто відмовився воювати в Україні, а також звинувачених у держзраді, шпигунстві тощо, то вийде цифра 11442", - пише видання.

Близько 100 тисяч осіб зазнали адміністративного переслідування, зокрема, за статтями про участь у неузгоджених акціях.

Журналісти зазначили, що за часів Хрущова і Брежнєва, які правили в СРСР у другій половині 1950-х - на початку 1980-х років, за статтями про антирадянську агітацію та розповсюдження інформації, що ганьбить радянський лад, засудили менше людей, ніж за останній шестирічний термін путіна. У випадку з Хрущовим журналісти вибрали шестирічний період з 1956 по 1961 рік, на нього припало 4883 випадки застосування репресій. У Брежнєва вибрали 1968-1973 роки, "Проект" нарахував 1057 репресованих.

"Проєкт" також наводить детальну статистику кількості притягнутих до відповідальності за різними кримінальними та адміністративними статтями. За багатьма з них репресії посилилися після російського вторгнення в Україну. Зокрема, різко зросла кількість людей, обвинувачених у тероризмі. Якщо в передвоєнний 2021 рік таких справ було 31, то у 2023 вже 111, а кожен п'ятий обвинувачений був українцем.

Також у рази зросла кількість випадків дезертирства або залишення військовими своїх частин. Різко зросла і кількість засуджених за статтями про заклики до екстремізму або виправдання тероризму, причому саме "виправдання тероризму" залишається, за підрахунками "Проєкту", головним інструментом військової цензури - за цією статтею противників війни притягують до відповідальності частіше, ніж за статтею про так звані фейки про армію.

Статті

Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Всі статті