Кабмін дозволив відкрити код застосунку "Дія" для розробників з усього світу

Кабінет Міністрів підтримав постанову, яка дозволяє відкрити код застосунку "Дія". Відтепер розробники з усього світу зможуть проаналізувати архітектуру українського застосунку та створити на його основі свої сервіси. Про це повідомляється на сайті Міністерства цифрової трансформації.

У відомстві очікують, що перетворення "Дії" на open-source продукт спростить та пришвидшить процес експорту застосунку в інші країни.

Також Україна покаже партнерам, що попри війну продовжує розвиватися та може ділитися власними цифровими сервісами, вважають у Мінцифри.

Окрім цього, передбачається, що світова IT-спільнота зможе долучитися до аналізу коду «Дії» та запропонувати зміни чи покращення.

Як зазначається, у межах відкритого коду планують створити тестове середовище з тестовими користувачами. Там вони й досліджуватимуть код "Дії".

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров пояснив, що топові світові продукти так і працюють — на відкритому коді. Наприклад, естонський застосунок X-Road — на його основі Мінцифри побудували систему "Трембіта", яка відповідає за швидкий обмін даними між реєстрами. 

Проте "Дія", за його словами, буде першим державним застосунком у форматі "опенсорс".

Водночас Федоров запевнив, що через відритий код ніхто не зможе отримати доступ до реєстрів та особливостей шифрування "Дії". Тож дані українців залишатимуться в повній безпеці.

Нагадаємо, раніше Федоров заявив, що у "Дії" не планується ні повісток, ні виборів. 

Як повідомлялося, у "Дію" додали мапу укриттів з вказівкою маршрутів. 

Також Федоров анонсував послугу онлайн-шлюбу у "Дії"

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті