У Києві стартує проєкт "Філармонія нескорених": перший концерт - у виконанні Камерного оркестру "Ренесанс"

Проєкт "Філармонія нескорених", на підтримку музикантів із окупованих та деокупованих українських територій, стартує 20 лютого у Києві, - повідомляють організатори.

«Філармонія нескорених» – проєкт Національної філармонії України, спрямований на підтримку музикантів із окупованих та деокупованих українських територій, зокрема, міст, що перебувають під постійним обстрілом агресора. 

Проєкт стартує 20 лютого концертом Камерного оркестру «Ренесанс» Маріупольської камерної філармонії під керівництвом диригента Василя Крячка.  Соліст – Назарій Пилатюк (скрипка). У програмі пролунають  твори Джованні Баттіста Перґолезі, Томазо Антоніо Віталі, Антоніо Вівальді, а також Джона Вільямса, Богдани Фроляк, Євгена Петриченка.

Василь Крячок – уродженець Черкащини, він пов’язав свою долю із Маріуполем, де ще наприкінці 1980-х заснував Камерний оркестр «Ренесанс», ставши його диригентом і художнім керівником. 2018-го Маестро очолив Маріупольську камерну філармонію, єдину філармонію України, що була створена вже у період незалежності. Від початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого аж до другої половини квітня Василь Крячок залишався у Маріуполі. Окупанти неодноразово намагалися схилити Крячка до співпраці, але проукраїнська позиція митця залишалася незмінною. 

"Це буде наш перший концерт від початку війни.  24 квітня Маріупольській камерній філармонії виповнилось би 5 років. Війна розкидала нас по всьому світу. Дуже велика біда, що зі 103 працівників філармонії 62 залишилися співпрацювати із окупаційною російською владою. Ми – ті, що виїхали – починаємо із чистого аркуша, який потрібно заповнювати історією. Зібрали мінімальний склад камерного оркестру: 15 осіб. Із них – 4-5 маріупольців, решта – музиканти-переселенці із Луганська та Харкова, також запросили музикантів із Києва. 20 лютого – для нас символічний день. Це ще й день пам’яті Героїв небесної сотні. Але програма концерту буде не так траурною, як величавою. Усе ж ми відкриваємо нову сторінку у творчій біографії Маріупольської камерної філармонії", - розповів Василь Крячок. 

Після концерту  у Музичному салоні Колонного залу імені Миколи Лисенка відбудеться неформальне спілкування із Маестро Василем Крячком.

Маріупольська камерна філармонія була заснована у 2018 році – «наймолодша» філармонія України, а Василя Крячка призначено її директором. Також цього ж року стартував перший фестиваль класичної музики Mariupol Classiс, де камерний оркестр «Ренесанс» на чолі з Василем Крячком стали одними із провідних його учасників.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті