ISW: Мета росіян - підійти до зони дії ствольної артилерії у напрямку Харкова

Російські окупанти прагнуть відтіснити українських оборонців від кордону з Бєлгородською областю, щоб підійти до зони дії ствольної артилерії у напрямку Харкова. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) від 19 травня.

"Харківська область. Російська мета: відтіснити українські війська від міжнародного кордону з Бєлгородською областю та підійти до зони дії ствольної артилерії міста Харкова", - пишуть аналітики.

У звіті зазначається, що російські війська продовжили наступальні операції в районі Липців (на північний схід від Харкова) 19 травня, але не досягли жодного підтвердженого просування. 

"Російський мілблогер заявив 19 травня, що російські війська просунулися на глибину до 800 метрів у невизначеному районі в напрямку Липців 18 травня, хоча ISW не побачив візуального підтвердження цієї заяви", - йдеться у звіті.

Повідомляється також, що нещодавно російські війська підтвердили просування в межах Вовчанська (на північний схід від Харкова) і продовжили наступальні операції в цьому районі 19 травня. Геолокаційні кадри, опубліковані 19 травня, вказують на те, що російські війська нещодавно просунулися в межах північно-східного Вовчанська. Геолокаційні кадри, опубліковані 19 травня, вказують на те, що російські війська просунулися вздовж вулиці Гагаріна в межах північно-західного Вовчанська і що російська піхота нещодавно незначно просунулася на південний (лівий) берег річки Вовча під нині зруйнованим мостом на вулиці Гагаріна. 

"ISW не бачив, щоб російські війська використовували транспортні засоби на південному березі річки Вовча у Вовчанську, а також російські війська, які займали більш ніж окрему обмежену позицію на південному березі. Російські мілблогери стверджували, що російські війська захопили Старицю та Бугруватку (обидві на південний захід від Вовчанська), хоча ISW не бачить візуального підтвердження цих заяв", - пишуть аналітики ISW.

Уточнюється, що російські війська також продовжували наземні атаки поблизу Стариці та в напрямку Прилипки (обидва на південний захід від Вовчанська) та поблизу Тихе (на схід від Вовчанська).

Раніше повідомлялось, що захоплені противником позиції на Харківському напрямку вдалось частково повернути.

Раніше з посиланням на аналітиків ISW також повідомлялось, що росіяни обрали захоплення Вовчанська як одне з ключових тактичних завдань першого етапу наступальної операції на півночі Харківської області, оскільки місто є найбільшим населеним пунктом безпосередньо на кордоні, що могло б надати російським військам плацдарм поблизу російського тилу для підготовки та початку другого етапу російської наступальної операції.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті