"Благодатний вогонь" в Єрусалимі запалювали звичайною запальничкою - грецький суд визнав

Суд в Афінах визнав правоту грецького журналіста: "благодатний вогонь" у Єрусалимі запалювали звичайною запальничкою. Про це повідомляє у Фейсбук журналіст і фактчекер видання Delfi Ілля Бер.

Він нагадує, що 5 років тому грецький журналіст, головний редактор фактчекерського проєкту Ellinika Hoaxes Дімітріс Алікакос опублікував книжку, присвячену диву, що регулярно трапляється напередодні православного Великодня, - зішестю благодатного вогню.

"Щоб провести своє незалежне розслідування, Алікакос під виглядом грецького прочанина приїхав до Єрусалима і поговорив із різними людьми, включно зі співробітниками Єрусалимського патріархату. І один із них, причому не хто-небудь, а цілий архієпископ Ісидор на блакитному оці зізнався, що власноруч запалював лампаду на Гробі Господньому звичайною запальничкою: не один і не два рази, "ось цими самими руками", - повідомляє Бер.

За його словами, у відповідь на публікацію книги Дімітріса Алікакоса "Єрусалимський патріархат разом з архієпископами Ісідором і Аристархом (генеральний секретар патріархату), подав цивільний позов проти автора і видавця книги, вимагаючи 700 000 євро як компенсацію за моральну шкоду".

"У січні 2021 року обидва архієпископи висунули проти Алікакоса ще й кримінальні звинувачення. Вони стверджували, що його книга поширює неправду і що він отримав їхні свідчення незаконно і без дотримання журналістських стандартів. Але Алікакос не будь дурень виклав відео свого спілкування з Ісідором, на якому, по-перше, видно, що журналіст нічого не перебрехав, а по-друге, зрозуміло, що знято його не прихованою камерою, і що ієрарх абсолютно свідомо, дивлячись у камеру, розповідав, що та як", - зазначає Бер.

"29 березня 2024 року після майже п'яти років судових розглядів і трьох відтермінувань сам Алікакос постав перед афінським судом за звинуваченням у наклепі, порушенні таємниці усних розмов і порушенні персональних даних у зв'язку з використаними ним методами. У підсумку було ухвалено одноголосне рішення на користь Алікакоса", - констатує Бер.

Він цитує коментар Дімітріса Алікакоса щодо рішення суду: "Це була найскладніша робота з перевірки фактів у моїй кар'єрі - спростування твердження одинадцятисотлітньої давнини, яке широко розповсюджувалося серед мільйонів людей. Моє розслідування було спрямоване не на спростування релігійних переконань, а на твердження, яке поширювали через офіційний сайт Єрусалимського патріархату, про те, що Священний вогонь щорічно запалюють у чудесний спосіб. Мені вдалося переконливо довести його природне, ініційоване людиною походження. Грецькі судові органи підтвердили точність і чесність мого розслідування, відкинувши всі звинувачення в брехливості та наклепі з боку архієпископів, особливо того, який відкрито зізнався у використанні запальнички для запалювання Благодатного вогню. Цей юридичний результат знаменує собою тріумф журналістського розслідування і рішуче спростування багатовікової брехні".

Статті

Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Всі статті