Глава МАГАТЕ заявив, що бачив на захопленій ЗАЕС "явні ознаки військових приготувань"

Глава Міжнародного агентства ООН з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що під час свого нещодавнього візиту на окуповану російськими військами Запорізьку АЕС став свідком "військових приготувань". Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Він також повідомив, що в районі атомної електростанції продовжуються обстріли і вкотре висловив стурбованість у зв'язку з безпекою об'єкта.

"Під час відвідування Запорізької АЕС більше трьох тижнів тому я бачив явні ознаки військових приготувань, - сказав Гроссі. - Після цього наші експерти, які перебувають на об'єкті, часто повідомляли, що чули вибухи, що іноді свідчать про сильний обстріл неподалік АЕС. Я глибоко стурбований у зв'язку із ситуацією на станції".

Гроссі не уточнив, що саме він має на увазі під "військовими приготуваннями".

За словами Гроссі, протягом останнього тижня експерти МАГАТЕ чули обстріл майже кожен день, а одного разу їм навіть запропонували спуститися в бомбосховище.

Глава МАГАТЕ також нагадав, що зараз ЗАЕС покладається лише на одну лінію електропередач потужністю 750 кіловольт для охолодження реакторів та забезпечення роботи інших систем безпеки. До війни станція мала чотири таких лінії, каже Гроссі.

Одну із запасних ліній потужністю 330 кіловольт було 1 березня пошкоджено на протилежному від ЗАЕС березі Дніпра (його контролює Україна). З того часу, як повідомляє Київ, її не відновили через воєнні дії.

Крім того, Гроссі повідомив, що наразі на ЗАЕС залишилася лише четверта частина персоналу, необхідного для підтримки нормальної роботи станції. Він додав, що зараз чинна адміністрація наймає нових співробітників, проте для їхньої підготовки знадобиться час.

Запорізьку АЕС уже близько року окуповано російськими військами. У жовтні 2022 року російський диктатор путін підписав указ про те, що станція переходить у російське правове поле, а керуватиме нею "Росенергоатом".

Зона, що прилягає до Запорізької АЕС, як і сама станція, регулярно зазнають обстрілів, в яких Україна та Росія звинувачують одна одну. У Києві також стверджують, що армія РФ використовує атомну електростанцію для розміщення військової техніки та живої сили.

На протилежному від ЗАЕС березі Дніпра знаходиться місто Нікополь Дніпропетровської області, яке постійно обстрілюють російські військові.

@bbcrussian

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті