Газпром образився на Нафтогаз через його заяву в арбітраж і загрожує санкціями

Газпром пригрозив Нафтогазу санкціями через ініційований українською стороною арбітраж з несплати РФ за транзит газу – вони можуть означати відмову платити за транзит газу. Про це повідомила прес-служба "Газпрому".

Російська компанія заявила, що відкидає всі вимоги Нафтогазу щодо арбітражу. У Газпромі вважають, що "ненадані українською стороною послуги не повинні і не оплачуватимуться". Хоча транзитний контракт 2019 року був підписаний на умовах "качай або плати" – тобто незалежно від фізичних обсягів транзиту Газпром зобов'язаний його сплатити.

Як заявляє російська сторона, Нафтогаз нібито безпідставно відмовився виконувати свої транзитні зобов'язання через ГВС "Сохрановка". Хоча Україна пропонувала альтернативний варіант.

Газпром вважає ініціювання арбітражу Нафтогазом "недружнім кроком та продовженням недобросовісної поведінки української компанії". Там заявили, що "подальші спроби Нафтогазу домагатися розгляду спору в МАС можуть призвести до того, що російські органи державної влади мають усі підстави для введення щодо компанії Нафтогаз режиму санкції та внесення до санкційного переліку осіб".

Як стверджують у Газпромі, це означатиме заборону для Газпрому виконувати перед Нафтогазом зобов'язання щодо вчинених угод, включаючи здійснення фінансових операцій. Фактично, це виключить можливість оплати за транзит газу.

28 вересня голова Нафтогазу Юрій Вітренко відповів росіянам у Фейсбук. Він зазначив, що заява Газпрому з погрозами є ще одним прикладом зневаги росіян до верховенства права. Це ще раз доводить, що Газпром є інструментом незаконної агресивної війни проти України. Отже, у своїй заяві Газпром спотворює інформацію та маніпулює нею.

Далі Вітренко подає аргументи Нафтогазу, через які компанія звертається до міжнародного арбітражу:

"Нафтогаз послався на форс-мажорні обставини у зв'язку з транзитом газу через точку входу "Сохрановка", оскільки вона контролюється збройними силами росії. Водночас ми запропонували транзит через точку входу "Суджа" без додаткових витрат для російської сторони. Отже, Нафтогаз" був готовий надати необхідні послуги, проте Газпром відмовився ними скористатися. Попри твердження Газпрому, контракт не дає йому права виправдовувати невиконання своїх платіжних зобов'язань форс-мажорними обставинами, зазначеними Нафтогазом.

Також він додав, що арбітраж відбудеться незалежно від участі у ньому Газпрому.

"Відповідно до чинної угоди, Газпром визнав право Нафтогазу звертатися до арбітражу у разі виникнення спорів. Коли Нафтогаз реалізує це право, це є звичайною реалізацією договірного права, а не "недружнім актом". Загроза Газпрому про накладення російських санкцій проти законного використання Нафтогазом цього права вкотре доводить тісний зв'язок між Газпромом та російською державою і ставить під загрозу весь міжнародний механізм мирного вирішення спорів, учасником якого росія є відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року", - написав Вітренко.

Як повідомлялося раніше, співробітників "Газпрому" зобов'язують перерахувати 1000 рублів на допомогу російським окупантам.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті