Франкфуртський книжковий ярмарок показав світу, що культура вимірюється цінностями - Зеленська

Франкфуртський книжковий ярмарок показав усьому світу на чиєму боці правда і довів, що культура вимірюється цінностями, а не ціною. Про це дружина українського президента Олена Зеленська написала у Телеграм. 

"Наполегливість існування» — це девіз, з яким сьогодні завершує свою роботу національний стенд України на Франкфуртському книжковому ярмарку. Всупереч війні. Всупереч зруйнованим друкарням. Всупереч тому, що наші письменники воюють та волонтерять", - ідеться у дописі.

За словами Зеленської, "всупереч усьому Україна приїхала на найбільшу книжкову подію світу — і розказала тисячам відвідувачів про нашу культуру. Про наполегливість, з якою ми боремося за свої свободу та життя".

"Надзвичайно символічним було оформлення стенда — за мотивами мозаїки "Дерево життя" художниці Алли Горської. Мисткиню за її українську позицію у шістдесятих знищила радянська влада. А мозаїки — знищила російська армія у Маріуполі цього літа", - зауважила дружина Президента.

Перша леді подякувала Франкфуртському книжковому ярмарку за підтримку української книги й за тверду позицію: росіянам організатори відмовили в участі».

"Зважаючи на те, що це насамперед бізнес-подія, ярмарок втратив прибуток — однак показав усьому світу, на чиєму боці нині правда. Довів, що цінностями — не ціною — вимірюється культура", - наголосила Зеленська.

За її словами, "участь України у Франкфуртському книжковому ярмарку вчергове засвідчила, як абсолютною протилежністю обертаються будь-які наміри агресора. росіяни знищують мозаїку української художниці — натомість про неї дізнаються тисячі людей. Вони знищують українські книги — натомість ними цікавляться видавці з усього світу, а російські стають "нон-грата".

"Пишаюся організаціями, видавцями, митцями, завдяки якій ця участь відбулася. Бо це майданчик, де були тисячі представників медіа, культурної еліти, бізнесу. Бо чим сильніший у світі голос української культури, тим слабші спроби нашого ворога її знищити", - наголосила Зеленська.

Як повідомлялося, Франкфуртський книжковий ярмарок проходить 19-23 жовтня. Його девіз – "Слова поєднують світи" (Wordsconnect Worlds). росію зі списку учасників ярмарку цьогоріч викреслили через розв'язану проти України.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті