Якщо в кремлі не зрозуміли, Столтенберг повторює: "НАТО підтримуватиме Україну стільки, скільки потрібно"

Північноатлантичний альянс сповнений рішучості допомагати Україні захищатися від російської агресії стільки, скільки буде потрібно, і перетворювати українські збройні сили на сучасну армію, що відповідає західним стандартам. Про це заявив 25 листопада генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, - повідомляє "Голос Америки".

Виступаючи перед журналістами напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО, яка пройде в столиці Румунії Бухаресті наступного тижня, Столтенберг закликав бажаючі країни, індивідуально чи колективно, продовжувати постачати Україні системи ППО та інші озброєння.

«НАТО підтримуватиме Україну стільки, скільки потрібно. Ми не відступимо. Союзники надають безпрецедентну військову підтримку, і я очікую, що міністри закордонних справ також погодяться посилити нелетальну допомогу [Україні]», - заявив Столтенберг.

Він сказав, що країни-члени НАТО доставляють в Україну паливо, генератори, медикаменти, зимове спорядження та пристрої для боротьби з безпілотниками, проте з наближенням зими такої допомоги потрібно більше, особливо у зв'язку з атаками росії на енергетичну інфраструктуру України.

"На нашій зустрічі в Бухаресті я закликаю до збільшення [допомоги], – сказав генсек НАТО. – У довгостроковій перспективі ми допоможемо Україні перейти від обладнання радянських часів до сучасних стандартів, доктрини та навчання НАТО».

Столтенберг також зазначив, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба приєднається до міністрів, щоб обговорити найнагальніші потреби Києва, а також те, яку довгострокову підтримку може надати НАТО воюючій країні. Ця підтримка допоможе Україні в майбутньому просунутися до вступу до альянсу.

Столтенберг також зазначив, що він ніколи не чинив тиску на Україну, щоб вона вступала у мирні переговори з росією. Дипломати з НАТО та європейських держав неодноразово заявляли, що путін, схоже, не бажає сідати за стіл переговорів.

«Більшість війн закінчуються переговорами, – заявив генсек НАТО. – Але те, що відбувається за столом переговорів, залежить від того, що відбувається на полі бою. Тому найкращий спосіб підвищити шанси на мирне рішення – підтримати Україну».

Як повідомлялося, НАТО не буде проти передачі Німеччиною Україні ЗРК Patriot.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті