Експерти розповіли, як уникнути потрапляння на гачок шахраїв у "чорну п’ятницю" і не тільки

Цьогоріч 57% українців планують покупки на так звану "чорну п’ятницю", йдеться у дослідженні "Kantar Україна", отже, про те, як уникнути потрапляння на гачок шахраїв, розповіли експерти YouControl напередодні "чорної п’ятниці".

"Найпоширенішим видом шахрайства залишається створення фейкового інтернет-магазину і продаж неіснуючого товару з передоплатою. Характерною ознакою таких вебсайтів є надзвичайно привабливі ціни, які відверто не відповідають реальній ціні товару. Іноді дизайн такого інтернет-магазину імітує дизайн вже відомого бренду”, - каже експерт із комплаєнсу YouControl, зовнішній консультант Світового банку у сфері аналізу даних та кібербезпеки Михайло Кольцов.

Він рекомендує робити покупки на перевірених майданчиках, тому що вони можуть гарантувати якість товару та безпеку переказів. 

"Якщо вперше купуєте в магазині, уникайте передплати. Краще оплатити після того, як оглянете товар. Про підозрілі онлайн-магазини краще повідомляти у кіберполіцію. У них на сайті є спеціальна форма для звернень", - зазначає Кольцов.

Також він радить звертати увагу на кілька важливих розділів інтернет-магазину: "Політика повернення" та "Контакти". Варто перевіряти дані про підприємство у відкритих джерелах. Це дозволить зрозуміти, що взагалі собою являє магазин. При купівлі через онлайн магазин або соцмережі не завадить переглядати відгуки про такі майданчики і  зважати, щоб ці відгуки були залишені людьми, а не ботами. Ботами називають автоматизовані програми, що залишають, зазвичай, одні й ті ж коментарі під різними постами. Їхні характерні ознаки: брак конкретики, активне вживання фраз від першої особи, перевага дієслів над іменниками.

Раніше українців попередили про нову шахрайську розсилку.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті