Через російську загрозу чотири країни Північної Європи вирішили створити об'єднані військово-повітряні сили

Швеція, Норвегія, Фінляндія та Данія підписали угоду про наміри для створення об'єднаних військово-повітряних сил. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Водночас північні країни експлуатуватимуть 250 винищувачів, а також системи протиповітряної оборони та розвідки.

Командувач ВПС Данії генерал-майор Ян Дам повідомив агентству Reuters, що таке рішення ухвалено на тлі війни росії в Україні. Північні країни співпрацюватимуть у тому числі, щоб протистояти можливій російській загрозі.

"Наш спільний [повітряний] флот можна порівняти з авіацією великої європейської країни", - заявив Дам.

Угода була підписана на військовій базі Рамштайну в Німеччині. Під час підписання був присутній командувач військово-повітряних сил НАТО генерал Джеймс Хекер.

Країни Північної Європи об'єднані тісними політичними, економічними та культурними зв'язками. Однак у військово-політичному відношенні вони мають різні статуси. Данія з 1949 року входить до НАТО, як одна з країн-засновників військового союзу.

Фінляндія та Швеція раніше дотримувалися нейтралітету. Після початку повномасштабного військового вторгнення росії в Україну у 2022 році ці країни подали заявки на вступ до НАТО. Норвегія також належить до НАТО. На відміну від інших північних країн вона не входить до Євросоюзу, але співпрацює з ним.

Статті

Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Донбас
21.04.2024
19:30

"Будуть руйнуватися українські міста, територія України все більше ставатиме диким полем". Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу, у повній відповідності до кремлівських методичок, "переживали" за подальшу долю України, раділи відсутності у ЗСУ західної допомоги, а коли палата представників Конгресу США все ж таки проголосувала за...
Всі статті