Заберуть паспорти: Бурятія першою з регіонів росії заборонить депутатам виїзд за кордон

Народний Хурал Бурятії розгляне проєкт постанови, який визначить порядок заборони на виїзд депутатів із росії, - повідомляють опозиційні російські Телеграм-канали.

Зазначається, що залишати країну більше не зможуть законодавці з доступом до держтаємниці. У разі ухвалення документа республіка стане першим регіоном країни, де депутатів зможуть позбавляти права на закордонні поїздки.

Заборона на виїзд може вводитися на строк до п'яти років. Позбавлені права виїжджати з Росії депутати повинні будуть здавати закордонні паспорти в апарат Хуралу.

Водночас депутати, яким заборонять виїзд за кордон, зможуть залишати країну тільки у виняткових випадках, наприклад, через "гуманітарні обставини" - на лікування, похорон близького родича, набуття права спадщини за кордоном.

Необхідність введення порядку обґрунтовують ухваленими Держдумою РФ в липні 2023 року поправками до федерального законодавства про держтаємницю та порядок виїзду і в'їзду в РФ. Згідно з ними, права на виїзд за кордон можуть позбавлятися депутати Держдуми і сенатори Ради Федерації, допущені до держтаємниці. Законопроєкт також наділив губернаторів і голів регіональних законодавчих зборів повноваженнями обмежувати виїзд за кордон регіональних чиновників і депутатів. Однак досі нічого не повідомлялося про ухвалення в регіонах постанов, що регламентують порядок позбавлення права депутатів на виїзд. 

Російська влада почала обмежувати виїзд високопоставлених чиновників і політиків за кордон практично відразу після початку війни проти України. Влітку 2022 року фракція "Единая Россия" в Держдумі затвердила внутрішнє положення про повідомлення керівника фракції про запланований виїзд. На початку 2023 року ця вимога стала обов'язковою для депутатів усіх фракцій. 

Навесні 2023 року кілька видань повідомили, що у чиновників уряду, адміністрації президента РФ і співробітників держкомпаній під загрозою звільнення почали забирати закордонні паспорти на зберігання у спеціальні відділи або ФСБ.

Статті

Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Всі статті