Біля будівлі так званого "верховного суду" в Сімферополі російські силовики влаштували масові затримання кримських татар

Російські силовики влаштували масові затримання кримських татар біля будівлі так званого "верховного суду" в Сімферополі 27 липня. Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у своєму Телеграм-каналі та на своєму сайті.

"Російські силовики влаштували сьогодні біля будівлі так званого "верховного суду" в Сімферополі масові затримання кримських татар, які прийшли підтримати першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та активістів Асана та Азіза Ахтемових, незаконно засуджених у сфабрикованій "справі диверсантів", – написав Лубінець.

Зазначається, що в Третьому апеляційному суді загальної юрисдикції м. Сочі розглядається апеляція на "вирок". У Сімферополі ж по відеозв’язку мало відбутися відкрите судове засідання, однак до зали не пустили навіть журналістів з прескартами.

Як повідомляє Лубінець, серед затриманих – родичі Нарімана Джеляла та братів Ахтемових, журналісти, правозахисники та навіть особи з інвалідністю. Загалом у Залізничний райвідділок поліції доправили 14 людей для складання адмінпротоколів, серед них три жінки. 

Як повідомив адвокат Едем Семедляєв, у відділку залишили п’ятьох осіб. В інших зібрали відбитки пальців, зразки ДНК, сфотографували, виписали застереження та відпустили.

"Сьогоднішні затримання вкотре доводять незмінність репресивної політики РФ стосовно кримських татар, яку країна-окупант безпрецедентно посилила після повномасштабного вторгнення, – безпідставні обшуки, свавільні арешти, насильницькі зникнення, позбавлення права на справедливий суд, катування, депортація до РФ", – підкреслив Лубінець.

Раніше повідомлялось, що росія продовжує незаконно етапувати кримських політв’язнів на свою територію, стало відомо ще про три випадки.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті