Бельгія, яка очолила Євросоюз, назвала виділення Україні 50 млрд євро "найближчим завданням" 

Бельгія 5 січня офіційно очолила головування в Євросоюзі і назвала виділення Україні 50 млрд євро "найближчим завданням". Про це повідомляє Бі-бі-сі.

За словами прем'єр-міністра Бельгії Александра де Кроо, пріоритетами для його країни в період головування в ЄС стануть підтримка України, зміцнення демократії та розвиток економіки, а своїм найближчим завданням він вбачає узгодження на саміті Євросоюзу 1 лютого плану фінансової допомоги Києву з 2024 до 2027 року в розмірі 50 мільярдів євро.  

"Європейське населення дивиться на Європейський Союз. Люди дивляться на Євросоюз з ясними очікуваннями, з надією захистити його, з надією зміцнити наш добробут, наш добробут і з надією підготувати спільне майбутнє. Спільне майбутнє тут, у Європі, означає, звичайно ж, і Україну в серці Європи", - сказав Александр де Кроо.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала фінансову допомогу Україні "найстратегічнішим" із пріоритетів бельгійського головування Ради ЄС.  

"Після історичного рішення почати переговори про вступ України до ЄС ми повинні терміново рухатися вперед у справі стабілізації нашої фінансової допомоги цій країні", - сказала фон дер Ляєн.  

За її словами, Єврокомісія запропонує Європейській раді "оперативні рішення", які дадуть змогу гарантувати досягнення консенсусу щодо фонду для України в рамках оновленого бюджету Євросоюзу на 2024-2027 роки.  

У повідомленні нагадується, що на саміті ЄС у грудні Єврорада не змогла через позицію Угорщини затвердити поправки до бюджету ЄС на 2024-2027 роки, які передбачають 50 млрд євро допомоги Україні.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті