Аргентина заявила про свої права на Фолклендські острови та закликала Британію до перемовин

Уряд Аргентини заявив про свої права на Фолклендські (Мальвінські) острови, Південну Джорджію та Південні Садвічеві острови і закликав Велику Британію до перемовин задля вирішення територіальної суперечки. Про це повідомляє "Суспільне" з посиланням на МЗС Аргентини.

"3 січня 1833 року Сполучене Королівство силою окупувало Мальвінські острови, територію, над якою з перших моментів незалежності Аргентина здійснювала свої права суверенітету, зважаючи на свій характер як спадкоємця володінь Іспанії в Південній Америці. Національна конституція встановлює, що відновлення ефективного здійснення нашого суверенітету над зазначеними територіями є постійною та невід’ємною метою аргентинського народу", — сказано у заяві.

У дипломатичному відомстві зазначили, що суперечку можна вирішити лише за допомогою дипломатичних каналів та закликали британський уряд до перемовин. Там також підтвердили свою зацікавленість у дипломатичних місіях та співпраці з Генасамблеєю ООН задля швидшого відновлення переговорів.

"Уряд і народ Аргентини ще раз підтверджують, через 191 рік після незаконної окупації Мальвінських островів, свої законні та безстрокові права на суверенітет над Мальвінськими островами, островами Південна Джорджія, Південними Сандвічевими островами та навколишніми морськими просторами", — підсумували у МЗС Аргентини.

Нагадаємо, Фолклендські (Мальвінські) острови — архіпелаг у південній частині Атлантичного океану на Патагонському шельфі. Будучи британською заморською територією, Фолклендські острови мають внутрішнє самоврядування, але Об'єднане Королівство бере на себе відповідальність за їхню оборону та зовнішні справи. Столиця і найбільший населений пункт — Стенлі на Східному Фолкленді.

Існують суперечки щодо відкриття Фолклендів і подальшої колонізації європейцями. У різний час на островах були французькі, британські, іспанські та аргентинські поселення. Британія відновила своє правління в 1833 році.

Нове загострення конфлікту навколо островів сталося після того, як 22 лютого 2010 року Лондон оголосив про початок на острівному шельфі робіт з видобутку нафти.

В даний час острови залишаються предметом територіальної суперечки між Аргентиною і Великою Британією, що здійснює фактичний контроль над ними як над своєю заморською територією. Статус заморської території Великої Британії був підтверджений за підсумками референдуму, проведеного з ініціативи місцевої влади 10-11 березня 2013 року: на користь цього положення висловилося 99,3% тих, хто голосував, проти — тільки три людини.

Як повідомлялося, новий президент Аргентини девальвував курс песо на 50%. 

Також повідомлялося, що Аргентина відмовилася приєднуватися до проросійської організації БРІКС. 

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті