Amnesty International використовувала для звіту про війну людей з фільтраційних таборів та в'язниць

Неурядова правозахисна організація Amnesty International використала для підготовки свого звіту про війну в Україні свідчення людей, які перебували у фільтраційних таборах і тюрмах на тимчасово окупованих територіях. Про це повідомляє у Фейсбуці Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики 8 серпня.

Як повідомляють у Центрі, до процесу збору свідчень Amnesty International були залучені незалежні журналісти та волонтери на території Миколаївської, Харківської, Донецької та Луганської областей. Проте більшість матеріалів для звіту отримано в ході опитування осіб, які були евакуйовані на тимчасово непідконтрольні території України в Криму і на Донбасі. Зокрема, матеріал збирали на території фільтраційних таборів і в’язниць, а опитування проводилось серед "охочих" надати таку інформацію.

"Отже, така інформація, зібрана на території таборів, не мала взагалі використовуватись під час складання звіту. Оскільки такі інтерв’ю були відібрані під очевидним тиском з боку силових охоронних органів РФ (адміністрації закладів), який здійснювався на постійній основі", - йдеться у повідомленні.

Згідно з даними Центру, інколи таке "правильне" інтерв’ю було єдиним шансом пройти фільтрацію та виїхати за межі окупованих територій. Крім цього, зібрані журналістами та найманими волонтерами матеріали також проходили перевірку адміністрацією закладів та, в окремих випадках, співробітниками ФСБ РФ.

Нагадаємо, 4 серпня міжнародна неурядова правозахисна організація "Amnesty International" у своєму звіті заявила, що українські військові наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази і розміщуючи озброєння в школах і лікарнях.

Президент України Зеленський прокоментував доповідь Amnesty International та сказав, що так правова організація намагається амністувати державу-терориста.

Як повідомлялось раніше, посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонс відреагувала на матеріал Amnesty International, вказавши, що загрозу мирним українцям несе лише російська зброя, а не ЗСУ.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті