"Ждуни мають бути покарані". Як відроджується СМЕРШ у Криму

Останнім часом у Росії почали частіше говорити про відродження СМЕРШу (скорочення від "Смерть шпигунам!"). Зокрема, із подібною ініціативою виступив російський "глава" Криму Сергій Аксьонов. І він виявився не самотнім.

Про те, що в РФ настав час відтворити СМЕРШ, заявив так званий "радник вріо глави ДНР" Ян Гагін. На його думку, настав час " перевидати наказ верховного головнокомандувача Йосипа Віссаріоновича Сталіна про створення СМЕРШу ".

"Вона була покликана ще в ті роки для боротьби з диверсантами, зрадниками і, зокрема, з диверсантами в культурній сфері", - вважає окупант.

Про це також активно пишуть російські воєнкори та Z -канали, які виступають за війну проти України.

У соціальних мережах можна зустріти десятки російських груп з абревіатурою СМЕРШ. І найчисленніша і найпопулярніша діє у Криму.

Крім того, кримські ЗМІ активно просувають тему відродження СМЕРШу: публікуються аналітичністатті, які прихильновідгукуються про цю ініціативу, виходять сюжети на телебаченні. Але найголовніше і, мабуть, найнебезпечне це створення руху "Кримський СМЕРШ", який останнім часом набирає обертів.

Що таке СМЕРШ

СМЕРШ - це скорочення від "Смерть Шпигунам" та назва головного контррозвідувального управління при штабі Верховного Головнокомандувача СРСР у період Другої світової війни.

Організація була створена у 1943 році за наказом Сталіна. Основними завданнями СМЕРШу було припинення діяльності розвідувальних та диверсійних груп противника, запобігання дезертирству та зраді в лавах радянської армії, а також забезпечення безпеки внутрішніх державних структур.

Крім очевидних успіхів у боротьбі проти іноземних розвідок, СМЕРШ набув у роки війни зловісної слави завдяки системі репресій проти мирного населення, яке було в окупації або на примусових роботах у Німеччині. Також найменша підозра у співпраці призводила до часто необґрунтованих арештів, розстрілів багатьох військових та цивільного населення.

За даними деяких істориків, з 1941 до 1945 р.р. Радянськими органами було заарештовано близько 700 000 чоловік - близько 70 000 з них розстріляно. Згідно з іншими джерелами, через СМЕРШ пройшло кілька мільйонів людей і близько чверті з них були страчені.

В умовах війни дуже часто жодного слідства не велося, великі групи людей заарештовувалися та були незаконно і часто безпідставно репресовані. Також СМЕРШ використовував убивства та терористичні акти, щоб усунути своїх ворогів, як усередині країни, так і за її межами.

Після закінчення війни СМЕРШ було розформовано, а багато його членів було переведено до Міністерства державної безпеки. Проте, їх методи та підходи до контррозвідки виявилися затребуваними та надалі були використані в інших організаціях.

СМЕРШ також відігравав велику роль у поширенні сталінської системи терору на країни Східної Європи, де встановилися дружні Радянському Союзу режими.

Так, на території Польщі та Німеччини після війни деякі нацистські концтабори продовжували функціонувати під егідою СМЕРШ як місця репресій ідеологічних супротивників нових режимів. Наприклад, у нацистському концтаборі Бухенвальд ще кілька років після війни утримувалося понад 60 тисяч противників соціалістичного вибору.

СМЕРШ у Криму

Останнім часом на території окупованого Криму набирає популярності громадський рух "Кримський СМЕРШ".

"Реєстр русофобів, укронацистів та зрадників Батьківщини. Прошу публікації в даній групі розцінювати як офіційні звернення до правоохоронних органів", - говорить опис Telegram-каналу "Кримський СМЕРШ" із майже 40 тисячами підписників.

Співрозмовники "ОстроВа" у Криму підтверджують, що про рух знає багато хто, він піариться не лише в соціальних мережах, а й на місцевому телебаченні.

"Звичайно, чула. Десь тижнів зо три тому я вперше про це почула. Колеги про це говорять, нещодавно побачила десь у центрі міста наклейку "Кримський СМЕРШ", і щось про це говорили по телебаченню, що це громадська організація, роблять небайдужі громадяни та закликали приєднуватися", - розповіла нашому виданню мешканка Сімферополя Катерина.

Як повідомляє творець Telegram-каналу "Кримський СМЕРШ" Олександр Таліпов (за сумісництвом блогер та політичний оглядач), ресурс спрямований на виявлення русофобів, укронацистів та зрадників. Він також не приховує, що працює у зв'язці із російськими правоохоронними органами.

"Ждуни повинні бути покарані.... Та діяльність, яку ми ведемо, вона, безумовно, підтримується правоохоронними органами. Я часто звертаюся до "товариша майора" - це збірний образ, перш за все, це співробітник, який виконує сумлінно всі свої функціональні обов'язки. Це може бути і співробітник ФСБ, МВС, Слідчого комітету та інших правоохоронних органів, які здійснюють охорону громадської безпеки... Поступово зараз до кримського руху "СМЕРШ" приєднуються й інші регіони, які рапортують, що товариш майор приходить до ждунів на території інших суб'єктів РФ. У нас вже більше 20 відділень по країні", – розповів Таліпов в інтерв'ю на севастопольському телебаченні наприкінці березня.

Як зазначає Таліпов, до "ждунів", за якими полює "Кримський СМЕРШ", відносяться не тільки кримчани, які зливають ЗСУ координати військових об'єктів, але й ті, хто "публікує антиросійські пісні та гасла, виконують "нацистські пісні" (до таких належить " Ойу лузі червона калина").

"Ми нікого не прив'язуємо та не б'ємо палицями. Кожен громадянин має право збирати та поширювати інформацію. Ми виявляємо антиросійські елементи, проводимо власне розслідування з метою встановлення цих осіб та публікуємо інформацію, щоб правоохоронні органи своєчасно відреагували", - виправдовується він.

Контент Telegram-каналу "Кримський СМЕРШ" можна умовно поділити на дві частини. Перша – це скарги користувачів (доноси) на "антиросійські прояви". Публікуються фото, відео або скрин з коментарями в соцмережах.

Здебільшого скарги стосуються публікацій чи коментарів у соціальних мережах, де так чи інакше критикується російська влада чи війна проти України. Іноді зустрічаються й абсурдніші претензії, наприклад, скарга на лікаря, який у довідці написав АР Крим.

Є навіть випадки, коли зливаються приватні листування у месенджерах, де звучить критика війни. Іноді виникають скарги лише через те, що людина має родичів із проукраїнською чи антивоєнною позицією. Одна з публікацій стосувалася того, що "влада" Севастополя пофарбувала перила у жовто-блакитний колір.

Друга частина публікацій в Telegram-каналі - це відео з "каяттям" тих, на кого раніше писалися скарги. Зазначимо, що практично всі такі відео записуються на тлі одного й того ж російського прапора. Як правило, текст "розкаянь" у всіх однотипний.

"Перепрошую у всіх жителів міста Севастополя та Росії за публікацію постів. Обіцяю більше такого не повторювати", - розповідає дівчина на одному з відео.

Деякі з тих, хто розкаявся, тримають логотипи з буквою "Z", яка символізує агресію РФ проти України. Але є й винятки. Наприклад, нещодавно в одному із парків окупованого Севастополя з'явився напис "Слава Україні". Жінку, яка це написала, було затримано наступного дня. Так, на опублікованому відео вона покаялася за вчинене, але також заявила про свою позицію проти війни в Україні .

"Вказане я зробила через несхвалення мною спеціальної військової операції, що проводиться нашою країною на території України. Каюсь за скоєні дії і приношу вибачення жителям Севастополя та громадянам Росії", - сказала вона.

Що стосується покарань (крім відео-вибачень), то, за інформацією Telegram -каналу "Кримський СМЕРШ", більшість фігурантів підпадає під статтю про дискредитацію російської армії. За перше "правопорушення" настає адміністративна відповідальність і людина може позбутися штрафу, за повторне - кримінальна та позбавлення волі до трьох років.

За словами того ж Олександра Таліпова, було зафіксовано кілька випадків повторних порушень "ждунами".

"Денацифіковано ще одну тварину, Д***** Дмитра, Судака. Затримано в рамках порушеної кримінальної справи за ст.280.3 КК РФ дискредитація армії. Це порушення стало повторним, тепер термін і колонія. Його приклад іншим наука", - йдеться в повідомленні "Кримського СМЕРШу ".

Судячи з опублікованих "фотодоказів", хлопець кілька разів критично прокоментував пости у соціальній мережі.

Російський пропагандист Таліпов мріє та просуває іншу систему покарань. Він виступає за позбавлення російського громадянства та висилку із країни.

"З початку роботи каналу я проводжу опитування. Більшість передплатників вважають, що " ждунів " потрібно позбавляти громадянства Росії, примусово видворяти з країни. Залежно від тяжкості вчинку – з конфіскацією майна. Якщо люди так ненавидять свою Батьківщину, країну, де отримують соціальні блага, зарплату та пенсію, нехай відправляються на Україну і сьорбнуть щастя в лавах ЗСУ", - каже він.

В Україну він пропонує відправляти "ждунів" уплав.

Підтримка від місцевих

Діяльність "Кримського СМЕРШу" підтримує місцева окупаційна влада. Так званий «голова Криму» Сергій Аксьонов взагалі виступає за відродження СМЕРШУ на державному рівні.

"Я за відродження СМЕРШу. Щодо п'ятої колони – точно. Сьогодні час такий. Говорю зараз навіть не про бойові дії, а про мирне життя. У нас таких п'ятих колон багато: незрозуміло, на кого працюють і що роблять. Іноді помічаю, що під час заходів є ті, хто демонстративно не встає під гімн Росії. Таких персонажів треба ідентифікувати та матеріали передавати до ФСБ", - заявив він.

"Можна не поважати владу, з чимось не погоджуватися, але виявляти неповагу до своєї країни – це пряма ворожість. Чому такі люди мають отримувати заходи соціальної підтримки від держави? Тут треба ухвалювати радикальні рішення", - вважає окупант .

11 квітня стало відомо, що до руху "Кримський СМЕРШ" приєднувалася адміністрація міста Сімферополя та Громадська рада при ній. Відповідна наклейка з'явилася на кабінеті так званого міського голови Сімферополя Михайла Афанасьєва.

"Був радий зустрічі з громадським діячем і блогером, автором громадської ініціативи "Кримський СМЕРШ" Олександром Таліповим. Сімферопольці повністю підтримують рішення нашого Президента про проведення спеціальної військової операції на території України", - повідомив він.

До речі, так звана "глава адміністрації" Ялти Яніна Павленко ще раніше приєдналася до руху та обзавелася фірмовою наклейкою "Кримського СМЕРШу ".

До речі, наклейки активно піаряться у соцмережах та продаються на російських торгових майданчиках. Задоволення недешеве і обійдеться в 250 рублів.

"Частенько бачу машини в місті з такими наклейками. У нас їх спочатку безкоштовно роздавали, а потім почали продавати. Вони досить великі, тому видно навіть здалеку. По-моєму, один раз бачила наклейку на рейсовому автобусі. Все це подається красиво, боротьба зі шпигунами та диверсантами, але за фактом це просто стукацтво та прискіпливість до якихось слів чи коментарів у соцмережах. Владі це вигідно, вони начебто ні до чого, але очевидно, що без їхнього заступництва організація не стала б такою популярною та впливовою. Шпигуни тепер бачаться скрізь і у всьому, нова забава. Тільки від безпілотників і ракет нас це навряд чи врятує", - розповіла жителька окупованого Севастополя Ірина.

Місцеві блогери активно розвивають та рекламують діяльність "Кримського СМЕРШУ". Наприклад, російський пропагандист Олександр Громов просуває Telegram-канал через свої соціальні мережі. Примітно, що він маніпулює туристичним сезоном, який і без виявлення диверсантів і шпигунів вже провалився.

"Кримський СМЕРШ", заснований Таліповим Олександром, уже показав себе і отримав підтримку в народних масах. Це ініціатива знизу, що дуже важливо, і цю ініціативу треба підтримати. Попереду туристичний сезон, будь-яким він буде за кількістю туристів, важлива безпека і багато моїх співрозмовників побоюються не стільки прильотів безпілотників, скільки дій диверсантів. Не дай боже вибух на набережній або якась диверсія на залізниці, що ми вже спостерігали, і все, туризм закінчився на пару років вперед. У такій ситуації сподіватися тільки на роботу силовиків не можна, кожен житель Криму має бути очима та вухами наших спецслужб, і не боятися оперативно передавати інформацію про будь-який підозрілий факт", - написав він в одній із російських соцмереж.

Він також пропонує не просто активно допомагати, а й розширювати роботу "Кримського СМЕРШу ".

"Таліпов реально молодець, він створив механізм виявлення ждунів, який працює і ефективно допомагає нашим силовикам, які відпрацьовують будь-яку інформацію, яка з'являється в каналі. Упевнений, що таку роботу треба розширити і допомогти Олександру та його команді, впевнений, що кримський бізнес просто зобов'язаний брати участь у цьому", - додав пропагандист.

Більше того, окупанти пропонують створити своєрідний чорний список компаній, які "тихенько відсиджувалися" під час війни – такий собі "Кримський СМЕРШ організацій".

"Впевнений, що необхідно створити список тих кримських компаній, хто виявив активну позицію, хто підтримував наших хлопців під час проведення СВО, хто тихенько не відсиджувався. Не секрет, що багато кримських підприємств мають українських власників, хай і не в установчих документах. Потрібно все це розкривати, а посібникам ліпити конкретні терміни. Це не повинно перетворюватися на полювання на відьом, але має бути чітко організовано", - написав Громов.

"Кримський СМЕРШ" продовжує набирати популярності, і не лише на території півострова, а й у російських регіонах. Росія, а разом із нею окуповані території України, дедалі більше занурюються в епоху сталінських репресій. 

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті