Виплати переселенцям: нові посилення та послаблення

З наступного року буде суттєво скорочено кількість внутрішньо переміщених осіб, які можуть одержувати допомогу на проживання від держави.

Тепер щомісячні грошові виплати отримуватимуть не всі офіційно зареєстровані переселенці, а лише ті, чиє "майнове становище потребує такої підтримки". Відповідні зміни (постанова № 709 "Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб") були ухвалені ще в липні 2023 року, але тільки зараз набувають чинності.

Наприклад, якщо у вас є депозит або облігації на суму понад 100 тисяч гривень, вас автоматично позбавлять переселенських виплат. Або не призначать зовсім, якщо ви звертаєтеся за допомогою вперше.

"Тобто нас із усіх прасок закликають вкладати гроші у військові облігації, підтримувати таким чином Збройні сили України, не тримати гроші "під матрацом", підтримувати економіку і так далі, а тепер за це нас позбавляють виплат. Ну чудово. Люди все бачать. Сьогодні це скасування переселенських виплат, а завтра і іншу допомогу почнуть забирати. Значить, буде відтік облігацій та банківських вкладів. Повертаємося в 90-ті, коли гроші зберігали в банках на кухні", – коментує для "ОстроВа" переселенка з Маріуполя Світлана.

При цьому розмір допомоги залишається незмінним:

– для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тис. грн;

– для інших – 2 тис. грн.

Крім того, допомога призначається лише на півроку з можливістю продовження ще на 6 місяців (для вразливих категорій ВПО). Також з 1 листопада 2023 року допомога призначатиметься і виплачуватиметься не переселенцю особисто, а на сім'ю.

Після ухвалення постанови № 709 Кабінет міністрів вже кілька разів вносив зміни щодо порядку нарахування виплат ВПО у спробі зробити його менш жорстким. Крім того, за інформацією нашого видання Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій ініціює подальше послаблення.

"Ситуацію на контролі тримає особисто міністр Ірина Верещук. Бореться за кожен пункт і вибиває можливі послаблення. Але ситуація з бюджетом плачевна, тому багато на що не варто розраховувати. Втім варто чекати на "пряник" у вигляді додаткової міжнародної допомоги", – сказав "ОстроВу" співрозмовник в українському уряді.

Хто залишиться без виплат

Відповідно до змін, введених постановою Кабміну №709 від 11.07.2023 року, всі отримувачі допомоги на проживання були умовно поділені на дві групи:

- отримували допомогу до 1 серпня 2023 р.;

- які звернулися за призначенням допомоги після 1 серпня 2023 р. вперше.

Одне з головних нововведень полягає в тому, що переселенцям, які отримували допомогу до 1 серпня 2023 року, виплата допомоги на проживання подовжилася автоматично ще на один шестимісячний період – до 31 січня 2024 року (звертатися із заявою до уповноважених органів не потрібно).

На допомогу можуть розраховувати такі категорії ВПО:

- ті, хто перемістився (повторно перемістився) з територій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ;

– особи, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання, та інформацію про це внесено до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій;

– діти, які народилися у внутрішньо переміщеної особи, відомості про яку включені до Єдиної інформаційної бази даних про ВПО.

Починаючи з 1 серпня 2023 року, виплати не продовжуються для тих, хто перебуває за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин (підтверджених документально), та тих, хто повернувся до залишеного місця проживання.

Крім того, з 1 вересня 2023 року виплати припиняються (і не призначаються) тим переселенцям, які з моменту ухвалення цієї постанови:

– придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше 5 років), крім авто, придбаних волонтерами та передані на потреби оборони країни;

– придбали на суму понад 100 тис. грн земельну ділянку, квартиру, будівлю (крім житла, отриманого за рахунок державного або місцевого бюджету);

– мають на депозитному банківському рахунку кошти загальною сумою понад 100 тис. грн;

– придбали іноземну валюту (крім валюти, одержаної від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму понад 100 тис. грн;

- мають у власності житло, розташоване на інших територіях (але не тих, де ведуться активні бойові дії або які окуповані), якщо таке житло має площу понад 13,65 м2 на одного члена сім'ї;

– знаходяться на повному державному утриманні у будинку дитини, дитячому будинку, дитячому будинку-інтернаті, психоневрологічному інтернаті, будинку-інтернаті для людей похилого віку та осіб з інвалідністю, спеціальному будинку-інтернаті системи соціального захисту населення, школі-інтернаті, установі спеціалізованої освіти військового (військово-спортивного) напряму;

– відбувають покарання у місцях позбавлення волі.

Якщо за результатами перевірки одержувачів через державні реєстри буде ухвалено рішення про припинення допомоги, ВПО про це повідомлять. У разі незгоди можна буде оскаржити таке рішення органу соцзахисту або надати документи, що підтверджують, і продовжувати отримувати виплати.

Для тих, хто вперше звертається за допомогою після 1 серпня, виплати призначаються лише на 6 місяців із можливістю продовжити виплати ще на півроку для певних категорій отримувачів (сімей).

Для них допомога може бути призначена ще на один шестимісячний період, якщо у сім'ї є:

– особи працездатного віку, які доглядають дітей до 6 років включно,

– особи з інвалідністю,

– особи, які мають трьох і більше дітей віком до 18 років та доглядають їх,

– особи, які доглядають людей з інвалідністю I групи, дітьми з інвалідністю, людьми з інвалідністю I або II групи внаслідок психічного розладу, людьми, які досягли 80-річного віку,

– студенти, які навчаються на денній чи дуальній формі та не зареєстровані у гуртожитках,

– особи, які надають соціальні послуги та отримують за це компенсацію,

– особи, які отримують пенсію, яка не перевищує 6279 грн.

– неповнолітні та малолітні діти, які прибули без супроводу законного представника,

– якщо сукупний дохід на одного члена сім'ї не перевищує 4 прожиткові мінімуми (8372 грн).

– у складі сім'ї є непрацююча працездатна особа, яка протягом перших шести місяців, коли отримувала допомогу, сприяла своїй економічній самостійності (працевлаштувалася /зареєструвалася в центрі зайнятості як безробітна, зареєструвалася як фізична особа підприємець/або отримала допомогу на здобуття економічної самостійності/мікрогрант на створення або розвиток власного бізнесу/ваучер на навчання) та середньомісячний дохід якої не перевищує 6279 грн.

Ще одна зміна полягає в тому, що якщо до 1 листопада допомога призначалася безпосередньо кожному ВПО (кожен член сім'ї повинен окремо звертатися із заявою про надання допомоги), то тепер вона призначається виключно на сім'ю та виплачуватиметься щомісяця одному з її членів (уповноваженій особі).

Підстави для відмови у призначенні допомоги переселенцям, які вперше звернуться після 1 серпня, такі самі, як і для тих, хто оформив її до 1 серпня 2023 року.

Фахівці "Юридичного порадника для ВПО" звертають увагу на одне з проблемних питань – припинення допомоги на проживання у зв'язку з наявністю депозиту (облігацій).

Водночас є випадки, коли автоматично припиняються виплати не лише конкретному переселенцю, а й його дитині (дітям). У такому разі "Юридичний порадник для ВПО" рекомендує наступний алгоритм дій:

1) звернутися письмово до органу соціального захисту населення з вимогою відновити виплату допомоги на проживання ВПО – такій дитині. Як правило, на практиці виплата допомоги відновлюється та виплачується за весь час з моменту її припинення,

2) якщо ви отримали письмову відмову, ви можете оскаржити її в Національній соціальній сервісній службі України або в суді.

"Все "спілкування" з органом соціального захисту населення (як і з будь-яким іншим державним органом/органом місцевого самоврядування /офіційними установами тощо) має відбуватися письмово. Усні відмови не мають юридичного значення і не підлягають оскарженню", – зазначають правозахисники.

Нові зміни

Про те, що уряд має продовжити виплати вразливим категоріям внутрішньо переміщених осіб, заявила віце-прем'єрка Ірина Верещук.

Так, нещодавно відбулася нарада за участю представників Мінреінтеграції, Мінсоцполітики, Мінфіну, Офісу Омбудсмана та коаліції громадських організацій, метою якої було узгодження подальшої політики держави щодо підтримки малозахищених осіб серед внутрішніх переселенців.

"Ця необхідність зумовлена тим, що з наступного року ухвалою від 11 липня 2023 р. № 709 передбачено припинення виплат на проживання великої кількості ВПО", – йдеться у повідомленні.

Враховуючи це, Ірина Верещук порушила питання щодо можливості продовження виплат для найбільш незахищених категорій ВПО.

"Ми повинні охопити цілеспрямованою державною підтримкою найбільш уразливих внутрішньо переміщених осіб", – зазначила віце-прем'єр-міністерка.

Пізніше, а саме 21 листопада 2023 року, Кабінет міністрів вніс зміни до низки урядових постанов щодо виплат внутрішньо переміщеним особам.

Зокрема:

1. Переселенці, які певний час мешкали за кордоном, можуть звертатися за призначенням виплат через 15 робочих днів після повернення в Україну. Щоправда, це правило стосується лише тих, хто оформлює виплати вперше.

"Приміром, людина виїхала з Маріуполя відразу в 2022 році до Європи і проживала там, хоче повернутися, і таким людям також нараховуватимуть виплати", – пояснила Ірина Верещук.

2. У разі повторного переміщення внаслідок обов'язкової евакуації після 1 серпня 2023 року особи, які раніше отримували виплати, зможуть отримувати допомогу протягом ще 6 місяців. Але за умови їхнього включення до списків евакуйованих, які затверджуються обласними військовими адміністраціями. Ті, хто евакуювався самостійно або за допомогою волонтерів, мають повідомити ОВА про факт своєї евакуації.

3. ВПО отримуватимуть виплати ще три місяці після дати завершення бойових дій (можливих бойових дій) або тимчасової окупації у населених пунктах, з яких вони перемістилися. Раніше виплати припинялися наступного місяця.

4. Непрацюючі переселенці працездатного віку за відсутності поважних причин протягом трьох місяців з дня призначення виплат ВПО повинні сприяти своїй зайнятості.

Зокрема:

- працевлаштуватися,

- зареєструватися як ФОП,

- подати заяви для отримання гранту на бізнес/ваучера на навчання тощо,

- отримати статус безробітного, зареєструвавшись у центрі зайнятості.

Зазначається, що ці нормативні зміни були розроблені за результатами роботи Координаційного штабу з питань ВПО.

У міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій також анонсували можливість продовження виплат ВПО сім'ям з малолітніми дітьми в регіонах, де не працюють дитсадки. У відомстві зазначили, що на "гарячу лінію" дзвонять жінки і скаржаться, що через непрацюючі дитячі садки вони не можуть вийти на роботу і заробляти гроші.

"Зокрема, я пропоную продовжити такі виплати сім'ям переселенців із малолітніми дітьми в регіонах, де не працюють дитячі садки. Ми повинні підтримати наших людей, які потрапили у складні життєві обставини внаслідок збройної агресії", – зазначила міністерка Ірина Верещук.

Нині її пропозиція лише опрацьовується.

За інформацією "ОстроВа", це не останні зміни у порядку призначення допомоги на проживання ВПО.

"Можливі нововведення, які зараз опрацьовуються, стосуватимуться збереження виплат сім'ям, які мають депозити, квартиру чи машину, але при цьому хтось належить до соціально вразливої категорії населення: наприклад, воює на фронті, має інвалідність. Зараз опрацьовуються формулювання. Окремо опрацьовується питання з виплатами на окупованих територіях, там теж є нюанси. Але що можна сказати: здоровий українець працездатного віку без явних фінансових проблем (за мірками уряду, звичайно) більше не отримуватиме допомогу", – зауважив співрозмовник.

За його словами, фіксувалися кричущі випадки, коли допомогу у 2000 гривень отримували айтівці із зарплатами у 100 тисяч гривень і більше.

"Такого більше не повинно бути", – наголосив він.

"ОстроВу" вдалося знайти айтівника, який вже під час війни оформлював довідку внутрішньо переміщеної особи через "Дію", і йому деякий час приходили "переселенські виплати".

"Я не міг їх скасувати, вони приходили мені автоматично на карту є-Підтримка. Щомісяця по 2000 гривень. Спочатку гроші там просто лежали, але пізніше я їх переказав до кількох благодійних фондів ЗСУ. Мені й самому не подобалося, що я отримую допомогу від держави, бо я добре заробляю і сам готовий допомагати, але відмовитися від допомоги не міг, тож це явний прокол системи", – розповів він "ОстроВу".

З іншого боку, відомі випадки, коли сім'ї, які дійсно потребують підтримки, отримують виплати із затримками або залишаються без грошової допомоги через бюрократичні проблеми. Систему "переселенських виплат" потрібно змінювати, але чи ціною позбавлення виплат тих, хто їх потребує?

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті