"Їдемо і точка". Як залишають Крим на тлі чуток про загальну мобілізацію

Місцеві жителі окупованого Криму з недавнього часу стали більш активно замислюватись про переїзд із півострова. І річ навіть не в погрозах військового характеру чи деокупації з боку ЗСУ. Головна причина страху – це можлива загальна мобілізація, до якої, за словами місцевих жителів, їх уже починає готувати окупаційна влада.

"Ми тільки пережили часткову мобілізацію, коли забирали пацанів хоч із якимось військовим досвідом, а зараз у нас уже почали говорити, що цього може бути мало і знадобиться масштабніша мобілізація – на кшталт тієї, що відбувається в Україні. І тоді ж будуть грести всіх поспіль, і ніхто не зможе сховатися або виїхати. Керченський міст перекриють і все. Вже зараз кажуть, що найближчим часом Крим закриють і введуть якийсь особливий режим в'їзду, а далі вже тільки повну заборону. Не дивно, що останні кілька тижнів кримчани як ніколи активно планують та займаються переїздом углиб РФ ", - розповіла "ОстроВу" місцева мешканка Криму Світлана.

Введений російським президентом "середній рівень реагування" в Криму та Севастополі не на жарт стривожив місцевих жителів. І хоча нині вони мало відчувають його дію, чекати радикальних змін хочуть далеко не всі.

За словами російського правозахисника Марка Фейгіна, "Середній рівень реагування" багато в чому є репетицією для запровадження військового стану, в рамках якого буде оголошено загальну мобілізацію.

"Я прогнозую, що ці укази можуть бути конвертовані у повноцінне військове становище. Воно може бути введене відразу ж, якщо будуть деокуповані частини територій поблизу Криму. Це питання насамперед мобілізації. Там, де буде введено військовий стан, там буде передбачено порядок загальної мобілізації ", - вважає він.

"ОстроВ" поговорив з кримчанами, які вже збирають речі для виїзду "подалі від українського кордону", а також з тими, хто "за жодних умов не залишить свій будинок".

Майже воєнний стан?

19 жовтня президент РФ володимир путін підписав указ про введення воєнного стану на окупованих росією територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Водночас путін запровадив середній рівень реагування у Криму та Севастополі .

За цим указом глави суб'єктів РФ здійснюють низку повноважень щодо реалізації заходів задоволення потреб ЗС РФ, інших військ, військових формувань, органів прокуратури та потреб населення.

Наприклад, вищі посадові особи прикордонних регіонів можуть реалізувати такі заходи:

посилення охорони громадського порядку, охорони військових, важливих держоб'єктів; запровадження особливого режиму роботи на об'єктах, які забезпечують роботу транспорту, комунікацій та зв'язку, об'єктів енергетики та інших; тимчасове відселення мешканців у безпечні райони; введення та забезпечення особливого режиму в'їзду на територію та виїзду з неї, а також обмеження свободи пересування нею; обмеження руху транспортних засобів та здійснення їх огляду…

Місцева окупаційна влада заспокоює, що нині (!) жителі півострова ніяк не відчують запровадження середнього рівня реагування.

"У республіці Крим та ще кількох суб'єктах РФ, що межують із зоною СВО, середній рівень реагування, що допоможе в реалізації мобілізаційних заходів у низці сфер, у тому числі в економіці. Підкреслю, що введення комендантської години та обмежень на в'їзд та виїзд на даний момент не планується ”, – заявив голова Криму Сергій Аксьонов.

Щоправда, після атаки безпілотників на військові кораблі в Севастополі 29 жовтня "влада" міста заборонила пасажирам робити фото- та відеозйомку на поромах та пасажирських катерах, що курсують через Севастопольську бухту.

Більше того, окупанти заборонили фото- та відеозйомку на залізниці.

"Забороняється проведення зйомок транспортних засобів, інженерних споруд (мостів, тунелів), залізничних колій, об'єктів систем зв'язку, навігації та управління рухом транспортних засобів". У "Кримській залізниці" зазначили, що публікація фото та відео залізниць регіону у соцмережах може негативно вплинути на транспортну діяльність.

За інформацією "ОстроВа", співробітники поліції не дозволяють робити фото навіть для особистого користування на вокзалах та перонах.

«На місцевому телебаченні був сюжет із сімферопольського вокзалу, де поліція на камеру проводила роз'яснювальну роботу з трьома дівчатами, які робили селфі на вокзалі та встигли навіть викласти фото. З ними показово поговорили, розповіли, що зараз заборонено робити будь-які фото на вокзалі та попросили видалити знімки з телефону, що дівчата покірно зробили. На камеру вони сказали, що каються у скоєному. Зрозуміло, що це якась дешева постановка, але вона ясно дає зрозуміти, куди ми котимося і що нас чекає попереду: тотальний контроль та заборони», - Розповіла "ОстроВу" мешканка Сімферополя Катерина.

Окремо місцевих жителів насторожує, що запровадження таких обмежень, як заборона виїзду з Криму, поки що не планується. Судячи з обговорень на форумах та в соціальних мережах, саме ця заборона найбільше лякає місцевих та змушує замислюватися про переїзд.

Вперше про це заговорили під час оголошення часткової мобілізації. І хоча зараз із Криму можна безперешкодно виїхати на материкову частину Росії, багато місцевих жителів, особливо чоловічої статі, вирішили використати це для переїзду.

Сергій із Сімферополя, який за станом здоров'я не підходить під мобілізацію, розповів "ОстроВу", що вже планує переїзд до своїх родичів до Астрахані. Незважаючи на те, що йому "не загрожує повістка на фронт", виявитися замкненим на півострові йому не хочеться.

"Ми довго думали із сім'єю, що робити. Я не боюся мобілізації, бо з моїм захворюванням мене точно не призовуть. З іншого боку, потенційне обмеження пересування, яке вже можуть запровадити у зв'язку із середнім рівнем реагування, мене зовсім не тішить. Це вже якась Північна Корея, зараз і так не просто виїхати з Криму, треба годинами стояти в чергах на міст, проходити принизливі перевірки і так далі, так у якийсь момент можуть взагалі не випускати. Тому ми ухвалили рішення виїжджати. Виїжджаємо і точка", - розповів він.

За його словами, подібне рішення ухвалили кілька його знайомих у Криму . Якщо раніше вони тільки обговорювали такий варіант, то зараз деякі з них уже виїхали на материкову частину РФ і розповідають, що на новому місці, далеко від фронту, почуваються комфортніше і безпечніше.

Окремо Сергій наголосив на можливості деокупації Херсона Збройними силами України і що в такому разі Криму може загрожувати небезпека постійних обстрілів.

Російський правозахисник Марк Фейгін також вважає, що просування українських військових на Херсонському напрямку може спричинити оголошення повноцінного військового стану на півострові .

"Якщо припустити, що правий берег Дніпра буде деоккупований, і під загрозою перебуватиме лівий берег, а там практично поряд Перекопський перешийок, то в Криму буде введено те саме положення, яке апробується, зокрема в Херсонській області – з переміщенням цивільного населення, можливостями використання майна людей, житлової площі, автотранспорту тощо. Якщо ВСУ просуватимуться у бік Криму, там буде моментально введено таке ж воєнне становище, переміщатиметься частина цивільного населення, встановлено блокпости, проведено мобілізацію – все те, що відбувається в інших місцях", - розповів він в інтерв'ю "Крим.Реалії"

Звичайно, далеко не всі можуть дозволити собі залишити будинок і переїхати в інший регіон. А багато хто не бачить такої необхідності. Раїса Омелянівна, пенсіонерка із Севастополя, каже, що півострів давно вже варто закрити на в'їзд та виїзд, оскільки бойові дії вже давно ведуться на його території.

"Ми ж все чудово розуміємо, що ЗСУ націлені на Крим. Вже й бази підривали, і міст, і кораблі, і безпілотники постійно літають. Не можна вдавати, що в нас тут курорт і продовжувати їздити туди-сюди. Ті, хто міг, вже давно виїхали. Ось постійно кажуть, що чоловіки зараз шукають роботу в Росії і виїжджають подалі, щоб не потрапити під мобілізацію. Я такого не помічаю. Одиничні випадки є, я такі випадки сама знаю, але не так, щоб вся чоловіки взяли та виїхали. У когось просто немає грошей на оренду житла та нове життя", - розповіла вона "ОстроВу".

На межі загальної мобілізації

Офіційно мобілізація на півострові завершилась ще 25 вересня. Про виконання "плану" заявив так званий голова Криму Сергій Аксьонов. Однак, за інформацією "ОстроВа", роздача повісток з того часу не припинилася.

І навіть після офіційної заяви Путіна про завершення мобілізації, кримчанам продовжують надходити повістки.

"Про це навіть не соромляться говорити на місцевому телебаченні. Щоправда, подають це як помилку. Деяким приходять повістки просто для перевірки облікових даних, їх обіцяють нікуди не забирати, а просто перевірити, уточнити та відпустити. У будь-якому разі всі розуміють, що рано або пізно буде або нова хвиля часткової мобілізації, або оголошення загальної, коли на фронт відправлятимуть усіх чоловіків. Крім того, не забуваємо про осінній призов, який активно йде", - сказала "ОстроВу" місцева мешканка Світлана.

Експерт Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова зазначає, що призов мешканців Криму до Збройних Сил РФ триває.

"На словах вони кажуть, що завершують мобілізацію, але починається призов. І як би вони не називали це – мобілізації чи призов – це вербування людей для ведення війни на території України. Вони беруть цивільних та роблять їх солдатами. Зараз буде простіше, бо призовники взагалі люди підневільні, з ними можна робити все, що завгодно. За нашою інформацією, навчання триває щонайбільше два тижні. Потім багатьох відправляють воювати", - каже вона.

33-річний Дмитро із Севастополя вперше задумався про переїзд із міста після оголошення часткової мобілізації . Він не підпадав під неї, оскільки раніше не служив і не проходив військову кафедру. Але бачучи, як відбувається часткова мобілізація, коли багатьох його знайомих забрали на фронт, уже почав планувати переїзд углиб росії.

"Слава богу, що я заздалегідь підготувався. З початком часткової мобілізації я почав шукати роботу в різних регіонах Росії, дивився, де зняти житло дешевше, і щоб місто було пристойне. Зупинилися на Самарі. Зараз я просто активізував пошуки і планую приблизно через місяць великий переїзд Не можу жити в страху, що завтра оголосять загальну мобілізацію, під яку мене заберуть воювати... Я працюю юристом, і роботу можу знайти в будь-якому місці, так що з цим проблем не виникло. До того ж, я орендую житло у Севастополі, так що по грошах не сильно втрачаю – просто міняю місто", - розповів він "ОстроВу".

За його словами, заборона на виїзд з Криму для всіх повнолітніх чоловіків – це лише питання часу. До того ж, окупаційна влада сама підливає олію у вогонь.

Про те, щоб усім військовозобов'язаним росіянам заборонити виїжджати з країни в період мобілізації або у воєнний час, запропонував так званий "голова Держради Криму" Володимир Константинов.

Він пояснив, що у Криму готують відповідні поправки для внесення до федерального закону про мобілізацію. Якщо зміни буде підтримано, то в законі з'явиться чітка заборона на виїзд російського громадянина, який зобов'язаний перебувати на військовому обліку, за межі країни без дозволу комісаріатів.

"Бігуни, які кинули Батьківщину в критичний момент, повинні знати, що їхні дії без наслідків не залишаться. Це справедливо саме по собі і чесно по відношенню до тих наших співгромадян, які борються на фронтах СВО", - написав він у Telegram.

У разі введення воєнного стану в Криму там уже розпочнеться загальна мобілізація, в рамках якої забиратимуть усіх, зазначає російський правозахисник Марк Фейгін .

" Люді-то не готові опинитися в ситуації, що вони живуть в умовах воєнного стану. Тому що військовий стан - він більш жорсткий. Там не будуть запитувати, а виселятимуть, наприклад, цивільне населення мостом через Керченську протоку, віднімати автотранспорт, перекривати кордони: мобілізація проходила, але вона була частковою, а якщо буде введено військовий стан, тоді буде на цій території загальна мобілізація, там не буде цих категорій: перша, друга і третя, які рятували другу і третю від негайного призову всіх", - сказав він.

У місцевих групах у соціальних мережах часто можна зустріти міркування про те, що військовий стан та тотальна мобілізація в Криму вже не за горами і потрібно до цього готуватися . Єдиний вихід уникнути – це виїхати з території півострова, поки це ще можливо.

"У нас ще є вибір, і цим потрібно користуватися. Завтра Крим закриють, і ми лікті кусатимемо, що не виїхали, доки була така можливість. Не обов'язково виїжджати за кордон, достатньо переїзду вглиб країни – подалі від лінії фронту. Зрештою, у Криму зараз небезпечно перебувати, а далі буде лише гірше", - пише користувач Антон К.

"Я не здивуюсь, що міст підірвали, щоб пацани не виїжджали з Криму і були ближче до фронту", - вважає Марина П.

Жителі Криму, з якими вдалося поспілкуватися "ОстроВу", зазначають, що ще ніколи не чули стільки розмов про переїзд із півострова. Навіть ті, хто підтримує російську владу, констатує, що найближчим часом Крим дуже зміниться, багато жителів поїдуть, а про туристичну привабливість вже можна забути.

"У кращому випадку ми станемо військовою базою з усіма наслідками, що витікають, у гіршому – епіцентром бойових дій. Так що можна зрозуміти тих людей, які хочуть простого мирного життя і тимчасово (сподіваюся) їдуть", - каже кримчанка Раїса Є.

Андрій Андрєєв, "ОстроВ"

Статті

Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Світ
26.03.2024
07:36

«Вже зараз можна купити квитки до Криму на червень». Російські ЗМІ про Україну

"У реакції Києва - вся суть цього терористичного режиму. Важко навіть описати ту суміш захоплення, зловтіхи і захвату, яку трагедія викликала в українських ЗМІ..."
Всі статті