Вступна кампанія для мешканців окупованих територій: умови та пільги

В Україні 1 червня стартувала вступна кампанія для мешканців тимчасово окупованих територій. Вона проходить у спрощеному режимі та триває довше, ніж для решти абітурієнтів.

З 2016 року для школярів з окупованих територій було спрощено правила вступу до українських вишів. Для цього їм достатньо звернутись до освітніх центрів "Крим-Україна" або "Донбас-Україна", які функціонують на базі українських вищих навчальних закладів (майже 200).

Зазначимо, що абітурієнтам не обов'язково мати результати шкільного ЗНО чи НМТ, атестат чи навіть паспорт. Ба більше, всю процедуру можна пройти онлайн – не виїжджаючи з окупації.

Щоправда, певні вимоги для вступу є: для вступу до вишу потрібно буде скласти три іспити: з української мови, історії України та профільного предмета (або творчий конкурс).

"З 2016 року у нас існує освітній центр "Донбас-Україна", потім уже був і "Крим-Україна". Кількість закладів та освітніх центрів розширювалась... Основна мета — щоб молодь переїжджала з тих територій... Ми надаємо підтримку всім. Основні питання: "Чи можу я вступити? Як вступити? Що здавати? Як здавати? Які є квоти?". Більшість непокоїть не лише процедура вступу, бо зрозуміло, що на тих територіях люди багато чого втратили, тому часто питання про навчання чи за кошти держави, чи за власні кошти... Підтримка велика з боку навчальних закладів, ми надаємо всі необхідні консультації", – зазначає відповідальний секретар приймальної комісії Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Євген Мазнев.

Водночас існує низка факторів, які ускладнюють процес вступу мешканців тимчасово окупованих територій до українських навчальних закладів. Йдеться про доступність інформації (особливо в умовах блокування українських офіційних ресурсів), складнощі з виїздом на підконтрольну територію, визнання документів, виданих в окупації, домінування російської пропаганди тощо.

 

Освітні центри

Освітні центри "Донбас-Україна" та "Крим-Україна", що функціонують при 195 українських вишах, працюють з 01 червня по 30 вересня 2024 року. З повним переліком можна ознайомити ТУТ.

Експерти радять спочатку визначитися з навчальним закладом, до якого абітурієнт з ВОТ хоче вступати, потім дізнатися, чи є при ньому освітній центр і після цього звернутися туди з усіма питаннями. Ці центри:

- надають консультації та сприяють оформленню декларації заявника;

- забезпечують консультування заявника щодо річного оцінювання (зразки тестових завдань, онлайн-курсів, очних консультацій тощо);

- сприяють проведенню річного оцінювання та державної підсумкової атестації заявника з української мови та історії України, видачу йому документів державного зразка про повну загальну середню освіту (здійснюється уповноваженою установою загальної середньої освіти);

- організують оформлення документів, проведення вступних іспитів до вишу та (у разі проходження конкурсного відбору) надання рекомендації для вступу;

- сприяють поселенню до гуртожитку на час проходження річного оцінювання, державної підсумкової атестації та проведення вступного випробування;

- сприяють одержанню заявником документів, що засвідчують особу;

- забезпечують консультування заявника щодо можливості навчання на підготовчих курсах.

 

Спрощена процедура

Спрощена процедура передбачає можливість вступу без проходження процедури зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) та національного мультипредметного тесту (НМТ), а на підставі освітньої декларації та вступних іспитів.

Жителі тимчасово окупованих територій можуть вступати як на бюджетні місця (по "квоті 2"), так і на контрактну форму навчання на загальних умовах.

"Квота-2" передбачає бюджетні місця для прийому абітурієнтів із тимчасово окупованих територій або населених пунктів, що віднесені до територій активних бойових дій.

Подання документів та проведення оцінювання можуть здійснюватися особисто чи дистанційно.

Абітурієнти можуть звертатися за консультаціями та роз'ясненнями до центрів "Крим-Україна" та "Донбас-Україна" з 1 червня, але терміни подання заяв до вузів визначено такі:

- за кошти державного бюджету з 19 до 31 липня 2024 року (18:00),

- зарахування на контракт із можливістю переведення на вакантні бюджетні місця з 19 липня по 23 вересня 2024 року.

Список документів для вступу за спрощеною процедурою:

1) заява на вступ за результатами ЗНО/НМТ або заява на складання індивідуальної усної співбесіди;

2) освітня декларація;

3) паспорт громадянина України або свідоцтво про народження (свідоцтво про народження можна подавати як неповнолітнім абітурієнтам, так і повнолітнім абітурієнтам, які не мають паспорта громадянина України);

4) ідентифікаційний код (за наявності);

5) довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (за наявності);

6) документ про середню освіту державного зразка або довідку про успішне складання державної підсумкової атестації.

7) сертифікат ЗНО чи НМТ (за наявності);

8) фото 3х4 – 4 шт.

Всі документи можна надіслати електронною поштою до вибраного освітнього центру.

Для вступу за спрощеною процедурою потрібно скласти на підконтрольній Україні території два іспити: з української мови та історії. В даний час це можна зробити онлайн через Zoom, якщо дитина знаходиться на окупованій території та не може виїхати.

"Щодо спрощення є ці два іспити та складання вступного іспиту. Крім того, через складність виїзду, іспит можна складати онлайн. Також спрощена процедура дає можливість зарахування за "Квотою 2" у кожному виші певна кількість місць передбачена під вступ для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій. Тобто у них є добрий шанс вступити до рейтингових вишів на бюджетну форму", – сказала головна директорка-координаторка ГО "Донбас СОС" Віолетта Артемчук під час прес-конференції 1 червня.

Вона пояснила, що для складання двох обов'язкових іспитів (історія України та українська мова) при вишах діють опорні школи.

"Для того, щоб їм зарахували програму середньої школи, вони мають скласти два іспити – це історія України та українська мова. А уявіть, як складати ці предмети випускнику донецької школи, який фактично їх не вчив. Було б досить важко їм складати ці іспити на загальних умовах у рамках НМТ. Тому для них передбачена система, коли вони вибирають собі навчальний заклад, при якому є опорна школа, в якій вони можуть скласти ці два іспити. Про складність запитань на цих іспитах я не можу судити, є різні думки. Але ті, хто до нас звертався, – я не знаю, яким чином вони це вчили, але вони здають на високі бали”, – пояснила Віолетта Артемчук.

За її словами, окрім двох іспитів, які надають можливість зарахування програми середньої школи, для вступу абітурієнту з тимчасово окупованої території треба також скласти вступний професійний іспит (або творчий конкурс) у вибраному виші.

Крім спрощеної процедури вступу, мешканцям окупованих територій надаються інші пільги (соціальна стипендія, безкоштовні підручники тощо). Крім того, вони можуть жити у гуртожитку як на час вступної кампанії, так і на час навчання.

Для тих, хто вступатиме онлайн, варто врахувати важливий момент: після ухвалення приймальною комісією рішення про рекомендацію до зарахування заявники зобов'язані надати оригінали документів особисто.

"У разі настання обставин, які об'єктивно унеможливлюють особисте подання заявником оригіналів, він надсилає на електронну адресу Освітнього центру відскановані копії відповідних документів", – зазначають у МОН.

Але навіть у цьому випадку оригінали документів обов'язково мають бути подані до приймальної комісії протягом 3-х місяців після початку навчання. У разі ненадання документів та/або неукладення договору про навчання у встановлений строк, наказ про зарахування скасовується.

"Обов'язковий виїзд все одно необхідний. Ми очікували, що цього року його скасують, але станом зараз ситуація така", – каже Віолетта Артемчук.

З усіх питань щодо вступу абітурієнтів з тимчасово окупованих територій можна звертатися за телефоном МОН 0-800-50-44-25. Крім того, доступна урядова гаряча лінія 15-45 та цілодобова гаряча лінія Мінреінтеграції з кризових питань 15-48.

 

Студентів із Криму та Донбасу все менше

В аналітичному звіті Центру "Альменда", оприлюдненому у травні 2024 року, йдеться, що ті, що вступають із Криму та окупованій з 2014 року частини територій Донецької та Луганської областей, майже не обирають освіту в Україні. Це пояснюється тривалістю їхнього перебування у тимчасової окупації під впливом російської пропаганди, тиском і залякуванням окупаційної влади, асиміляційними процесами і втратою громадянської та національної ідентичності у дітей та їхніх батьків.

"ОстроВ" поспілкувався з кількома жителями окупованих територій Донецької області та Криму про те, наскільки ця спрощена система вступу може сприяти виїзду з окупації та вступу до українських навчальних закладів.

Катерина з Маріуполя, яка у 2022 році розглядала можливість виїзду з окупації, щоб навчатися в українському виші, у результаті ухвалила рішення залишитися та вступила до місцевого навчального закладу.

"Запропонували вступ на бюджет, хорошу стипендію, соціальні програми, безкоштовні поїздки Росією, конкурс був суто символічний, оскільки людей залишилося небагато. Щодо виїзду в Україну, то думала про це, все-таки перспектив там більше, але коли докладно стала займатися цим питанням, то зрозуміла, що не потягну такі ризики, адже бюджетних місць для переселенців дуже мало, а треба ще десь жити до вступу, плюс грошей на дорогу треба чимало, адже виїхати зараз можна лише через Європу чи якимись манівцями. Багато складнощів", ​​– розповіла вона "ОстроВу".

Кримчанин Михайло, який кілька років планував, що його син виїде на підконтрольну територію України і вступить до київського вишу, ухвалив рішення залишитися на півострові.

"По-перше, дорога дуже ускладнилася, це довго, дорого і небезпечно. По-друге, жахи про мобілізацію, які ми бачимо, не сприяють переїзду молодих людей. Якщо він виїде і вступить до вишу, то автоматично стане невиїзним. По-третє, проблеми зі світлом і моменти безпеки. По-четверте, складна програма, щоб вступити. Незважаючи на спрощену систему, ми переглянули запитання з історії України та мови, і там нереально отримати добрі бали, якщо ти це не вивчав кілька років поспіль", – зазначив він.

Жителька Севастополя Світлана каже, що повномасштабна війна та відсутність можливості виїхати на підконтрольну територію України практично обнулили бажання її знайомої розглядати українські виші для вступу її дочки.

"Ми про це говорили ще до великої війни. Були думки, сумніви. Її дочка хотіла вступати до університету культури в Києві, а далі їхати до Європи, у неї в столиці знайомі живуть, все дізнавалися, були на зв'язку. Зараз більшість її друзів або в Європі, або кажуть, що в Києві нема чого робити, постійні тривоги, відключення світла. Та й коли ми намагалися знайти інформацію безпосередньо в інтернеті про вступ жителів Криму, то всі українські сайти були заблоковані. Мені здається, що час уже втрачено. Якщо в перші роки після того, як сюди прийшла росія, ще можна було дітей якось залучати до України, то нинішнє покоління не розуміє української мови і не пам'ятає життя за часів України. А ви сюди ще додайте пропаганду та війну", – розповіла вона "ОстроВу".

За останні два роки кількість абітурієнтів із територій, які були окуповані до 24 лютого 2022 року, суттєво зменшилась, зазначає відповідальний секретар приймальної комісії Східноукраїнського національного університету ім. Володимира Даля Євген Мазнев.

"Кількість абітурієнтів зі староокупованих територій (до 2022 року – ред.), зменшується. Там пропаганда, люди, які вступають, вони зовсім не знають нашого середовища, вони існують у тому середовищі. Основна наша аудиторія останніми роками це, на жаль, території, де зараз дуже активні бойові дії або вони окуповані за останні два роки. Ми надаємо підтримку всім", – розповів він на прес-конференції 1 червня.

Віолетта Артемчук вважає, що нинішня система вступу до українських навчальних закладів для мешканців тимчасово окупованих територій потребує покращення.

«По-перше, треба змінити правило про довезення документів протягом трьох місяців, хоча б зробити інші терміни. По-друге, для багатьох жителів тимчасово окупованих територій, які 10 років не вчили української мови та історії України, складно знайти відповідні платформи для вивчення цих дисциплін. Бракує доброї та грамотно розробленої системи підготовки онлайн», – розповіла вона "ОстроВу".

Аналітики Центру "Альменда" також зазначають, що державна політика щодо залучення до навчання в українських навчальних закладах молоді з тимчасово окупованих територій потребує суттєвого вдосконалення та врахування наступних факторів: ускладнення фізичного переміщення, обмежений доступ (відсутність інтернету, блокування вебсайтів) як до формального, так і до неформального українського освітнього поля, низький рівень володіння державною мовою.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті