Українців блокують у Facebook та Instagram. Як цього уникнути?

З початком російської військової агресії, окрім війни фізичної, українці відчули ще й війну інформаційну. Дописи у соціальних мережах із засудженням російської агресії та військових злочинів почали активно блокувати, доходило навіть до того, що деяким українцям назавжди блокували сторінки у Facebook та Instagram.

В рамках експерименту, я запитав людей на своїй сторінці у Facebook: чи зіштовхувалися вони із такою проблемою? У коментарях понад десять людей зізналися, що отримували бан або попередження. Це 90% (!) відповідей…

Не жаліють у компанії «Meta», до якої входять дві вищезгадані соцмережі, навіть профілі компаній. Тема російських військових злочинів, здається, підпадає під якесь неформальне табу.

Звісно ж, в українському сегменті Facebook вже встигли звинуватити власників соцмережі в роботі на кремль, зокрема, і в тому, що діяльність українських користувачів модерується офісом Facebook у Москві.

Інтереси українців у діджитальному просторі пообіцяли захищати у Міністерстві цифрової трансформації України. Зокрема, у травні міністр Михайло Федоров мав зустріч із керівниками «Meta», на якій намагався змінити ставлення до публікацій українських користувачів соціальних мереж про війну, яку веде проти українського народу російський агресор.

«ОстроВ» звернувся до Міністерства цифрової трансформації із проханням пояснити, чому у Facebook та Instagram блокуються та видаляються дописи українських користувачів, а також, як українцям уникнути таких неприємних історій.

«З перших днів повномасштабного вторгнення ми активно спілкуємося з Meta, яка навіть виділила для нас окрему команду, щоб швидко реагувати на запити.

Наразі ми продовжуємо комунікацію з командою Meta та активно працюємо над тим, щоб журналісти, блогери та представники медіа могли вільно розповсюджувати інформацію про війну в Україні, а їхні акаунти не блокувалися системою», – відповіла прес-служба Міністерства цифрової трансформації України на запит «ОстроВа».

Серед української фейсбук-спільноти вже кілька років існує стереотип, що модератори соціальної мережі занадто суворо ставляться до користувачів з України. Причиною цьому найчастіше називають те, що нібито за українські сторінки у ФБ відповідає якійсь московський офіс компанії. Утім, у Міністерстві цифрової трансформації розвінчали цей міф.

«Насправді офісу Meta в росії немає. Російські ЗМІ намагалися розповсюджувати недостовірну інформацію про його наявність в країні агресора. Наразі команда Meta, як і багато інших компаній на нашій стороні і активно підтримує Україну», – повідомили у Мінцифри.

Тож як українцям захищатися від масових атак російських ботів? У державній установі рекомендують пильно вивчити редакційну політику кожної соцмережі та переконатися, що контент, який ви маєте намір розміщувати, точно не порушує ніяких стандартів.

«Перш за все, ми можемо порадити користувачам соціальних мереж звертати увагу на privacy policy Facebook, Twitter чи TikTok, з якими кожен користувач погоджується під час реєстрації. (Наприклад стандарти спільноти Facebook — https://transparency.fb.com/uk-ua/policies/community-standards/ ). Саме відповідність публікацій політикам цих компаній допоможе убезпечити українських користувачів від блокувань. Причиною цього є те, що основна частина контенту у Facebook, Instagram блокується через автоматичні алгоритми.

Наразі ми наполягаємо на тому, щоб ці політики були адаптовані до реалій війни в Україні, яка розгортається у соцмережах у режимі реального часу і продовжуємо комунікувати з компаніями щодо цього питання», – запевнили у Міністерстві цифрової трансформації України.

Даніїл Вереітін, «ОстроВ»

Статті

Країна
20.04.2024
10:00

Хмари на горизонті, або Чому у бізнесу "псується настрій"?

Валовий внутрішній продукт (ВВП) за січень-лютий зріс на 3,6%, за даними Мінекономіки. Не варто забувати, що у січні 2023 р. зафіксовано падіння на 32%, у лютому – на 26%. Тобто, були дуже погані показники. Зараз - зростання.
Світ
20.04.2024
09:31

"Трамп хоче, щоб Конгрес ухвалив рішення про допомогу Україні". Огляд західних медіа

Якщо Трамп повернеться на посаду і спробує проштовхнути мирну угоду між Росією і Україною, йому потрібно, щоб Україна мала сильну військову позицію.
Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Всі статті