"Українці, схоже, приписують собі літаки, по яких вони стріляють, але підтвердження збиття яких немає". Огляд західних медіа

Дональд Трамп наближається до перемоги на президентських виборах в США, а в Європі дві найбільші і найпотужніші країни, Німеччина і Франція, сваряться через допомогу Україні. Канцлер Німеччини Олаф Шольц, зокрема, висловився категорично проти відправки в Україну німецьких далекобійних ракет "Таурус". Сталося це після витоку запису наради високопосадовців німецького військового відомства – запис зробили і виклали онлайн росіяни. На нараді посадовці обговорювали власне відправку Україні ракет; Шольца налякала перспектива трактування цього кроку Москвою як прямого втручання Німеччини у війну, адже з ракетами потрібно було б відправити і німецьких військових, які вміють ними управляти.

Росія тріумфує на міжнародному рівні так само, як і на полі бою після взяття Авдіївки і просування далі поза нею. До всього іншого, у відставку цього місяця йде одна з найбільших прихильників України і супротивників Росії в уряді США, заступниця державного секретаря з політичних питань Вікторія Нуланд. "Будучи головною посадовою особою Державного департаменту з питань Росії за часів адміністрації Обами, вона безуспішно виступала за озброєння України протитанковими ракетами, а за часів адміністрації Байдена була однією з найбільших прихильниць надання Україні більшої кількості і кращої американської зброї", – написали у теплій статті про Нуланд The New York Times.

Як говорилося далі в цьому тексті, "вона стала найбільш відомою у 2014 році після того, як використала нецензурну лексику на адресу Європейського Союзу у телефонній розмові про українську політику, яка була записана і потрапила в мережу, що, на думку американських офіційних осіб, було справою рук Росії. За часів адміністрації Байдена Нуланд стала громовідводом для скептиків щодо підтримки України з боку США. "Ніхто не підштовхує цю війну більше, ніж Нуланд", – написав у лютому минулого року співзасновник компанії Tesla Ілон Маск у соціальній мережі X".

"У Москві її лаяли як уособлення вашингтонського істеблішменту, який, як там вважали, змовився підірвати Росію і навіть повалити Путіна. Російські чиновники і медіа постійно згадують, як Нуланд, тоді помічниця держсекретаря США у справах Європи і Євразії, роздавала їжу протестувальникам на центральній площі Києва на початку 2014 року, які врешті-решт повалили підтримуваного Кремлем українського лідера. "Переворот проти уряду стався в Україні в 2014 році після того, як заступниця держсекретаря Вікторія Нуланд роздавала печиво терористам", – заявив минулого року міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. (Нуланд казала, що роздавала бутерброди, а не печиво)".

У NYT звернули увагу, що "англомовний новинний сайт RT, що підтримується Кремлем, сприйняв відставку Нуланд як головну новину, розмістивши на своїй головній сторінці червоний прапор і заголовок "НУЛАНД ІДЕ". RT процитував речницю Міністерства закордонних справ Росії Марію Захарову, яка пояснила відставку Нуланд "провалом антиросійського курсу адміністрації Байдена". Вона заявила, що "русофобія, запропонована Вікторією Нуланд як головна зовнішньополітична концепція США, тягне демократів на дно, як камінь"".

Також в американському виданні пояснили, що "Нуланд провела більшу частину минулого року, виконуючи обов'язки заступниці держсекретаря після відставки Венді Шерман, яка обіймала цю посаду протягом перших двох з половиною років правління адміністрації Байдена. Вона вважалася природною кандидаткою на заміну Шерман на постійній основі. Але Блінкен призначив Курта Кемпбелла, який раніше обіймав посаду відповідального за Азію в Раді національної безпеки. Сенат затвердив Кемпбелла 6 лютого. Блінкен сказав, що заступник міністра з питань управління Джон Басс виконуватиме обов'язки Нуланд, доки не буде затверджена заміна".

"Деякі аналітики інтерпретували вибір на користь Кемпбелла як знак того, що президент Байден і Блінкен вважають управління відносинами Америки з Китаєм своїм головним пріоритетом, незважаючи на те, що вторгнення Росії в Україну поглинуло значну частину зовнішньої політики Байдена, – написали у  The New York Times. – Минулого місяця Нуланд публічно говорила про майбутнє України, країни, в яку вона інвестувала багато сотень годин свого життя. "Якщо Путін переможе в Україні, він не зупиниться на досягнутому, і автократи в усьому світі відчують себе підбадьореними на силове змінення статус-кво", – попередила вона у своєму виступі в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні. Путін "думає, що може перечекати всіх нас, – сказала вона. – Ми повинні довести, що він помиляється".

"Ситуація почала змінюватися на початку минулого року, коли Росія почала використовувати планерні бомби"

Якщо два роки тому західні журналісти захоплювалися героїзмом українців, які, переважно не маючи військового досвіду, взяли зброю і рушили відбивати російський напад, то тепер не минає жодного тижня, щоб кілька видань не написали про масове ухиляння молодих українських чоловіків від військової служби. І про брак зброї, який стає все критичнішим.

The New York Times  зробили також припущення щодо причин збиття українськими силами великої кількості літаків в останні тижні. Як зазначили там, "по мірі того, як російські військові продовжують наступати на сході, їхні військово-повітряні сили відіграють все більшу роль. Воєнні аналітики кажуть, що Росія все частіше використовує військові літаки поблизу лінії фронту, щоб скидати потужні керовані бомби на українські позиції і розчищати шлях вперед для піхоти. Ця тактика, особливо помітна в Авдіївці, стратегічному східному місті, яке російські війська захопили минулого місяця, дала хороші результати, кажуть експерти".

Але, продовжувався текст, "більшість збитих літаків неможливо перевірити незалежним чином, і високопоставлений американський чиновник висловив скептицизм щодо цієї цифри. Чиновник сказав, що в деяких випадках українці, схоже, приписують собі літаки, по яких вони стріляють, але підтвердження збиття яких немає. Військовий аналітичний сайт Oryx, який підраховує втрати на основі візуальних доказів, і російські воєнні блогери підтвердили втрату двох винищувачів Су-35. Британська військова розвідка підтвердила знищення літака А-50. Джастін Бронк, старший науковий співробітник з питань військово-повітряних сил і технологій Royal United Services Institute (RUSI) у Лондоні, застеріг, що "завищення кількості загиблих є системною особливістю повітряної війни"".

У NYT нагадали, що "після вторгнення в лютому 2022 року Україні вдалося утримати Росію від контролю над небом завдяки повітряним боям і вмілому використанню зенітних ракет. Вже через місяць, після великих втрат бойових літаків, Росія припинила польоти своїх літаків за лінію фронту, йдеться у звіті RUSI, перейшовши натомість до запуску шквалів крилатих і балістичних ракет здалеку. Але це залишило Росію "нездатною ефективно застосовувати потенційно важку і ефективну повітряну вогневу міць" її винищувачів-бомбардувальників для нанесення ударів по українських передових позиціях, йдеться в доповіді".

"Ситуація почала змінюватися на початку минулого року, коли Росія почала використовувати планерні бомби – керовані боєприпаси, які скидаються з літака і можуть пролітати великі відстані до лінії фронту, обмежуючи ризик для літаків від зенітних ракет. Несучи сотні кілограмів вибухівки, планерні бомби можуть пробивати підземні бункери, які захищають солдатів на фронті. "Ці бомби повністю знищують будь-яку позицію, – написав у соціальних мережах Єгор Сугар, український солдат, який воював в Авдіївці. – Після прильоту лише однієї всі будівлі і споруди перетворюються просто на яму"", – процитували у The New York Times.

"Єдиним захистом Молдови є Україна"

Днями до голосів публічної підтримки України приєдналася президентка Молдови Майя Санду, яка у статті для The Wall Street Journal  написала про небезпеку також для Молдови з боку режиму Владіміра Путіна.

"Обман і лицемірство є частиною природи цього режиму, – написала вона. – Згадайте, як Путін заперечував, що Росія вторгнеться в Київ – аж поки вона не вторглася. Коли він зараз каже, що не має територіальних амбіцій за межами України, йому не можна вірити. Його вище військове керівництво відкрито говорить про прокладання сухопутного коридору до Молдови. Поки Україна захищає свою територію, цей план залишається нездійсненною мрією. Натомість Росія прагне контролювати мою країну, використовуючи цілу низку інструментів і маріонеток. В її арсеналі – енергетичний шантаж, кампанії дезінформації, втручання у вибори і навіть, як ми викрили, спроба організувати державний переворот. Росія постійно порушує наш статус нейтральної країни, незаконно розміщуючи свої війська на частині нашої території, у Придністровському регіоні".

"На тлі цих загроз США підтримують нас, коли ми продовжуємо розбудовувати нашу оборону і зміцнювати нашу демократію, – продовжувався текст Санду. – Ми глибоко вдячні за щедрість американського народу. Ця підтримка дозволила нам зберегти стабільність і мир вдома і бути сильним, підтримуючим союзником України. Але Україна вкрай потребує більшої допомоги, щоб протистояти реваншистській Росії. Ті на Заході, хто стверджує, що скорочення допомоги покладе край війні, помиляються. Припинення підтримки лише дасть можливість Путіну захопити Київ і рухатися далі. Його треба зупинити".

У The Wall Street Journal, своєю чергою, дали зрозуміти, що не вважають заяви президентки Молдови просто риторикою. У своїй редакційній статті видання зазначило, що "після того, як Путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну у 2022 році, вся торгівля Придністров'я проходить через митні і прикордонні пункти, підпорядковані молдовській столиці Кишиневу. Молдова прагне реінтегрувати Придністров'я, і цього року вона запровадила правила, що вимагають від компаній сепаратистського регіону сплачувати імпортні й експортні мита, які надходитимуть до національного бюджету Молдови. З 2001 і до цього року мита, як сплачували придністровські компанії, були джерелом доходів для сепаратистів. Ставленики Росії послалися на нещодавню зміну політики Молдови як на привід для звернення до Москви в середу. Але справжня проблема полягає в тому, що Молдова наближається до Заходу, і за президентства Майї Санду вона стала кандидаткою на вступ до Європейського Союзу".

"Придністров'я в середу заявило, що "віддане мирним політико-дипломатичним методам вирішення розбіжностей". Але додало, що "наполегливо боротиметься за власну ідентичність, права й інтереси придністровського народу і не ухилятиметься від їх захисту/оборони". Інститут вивчення війни зазначає, що "придністровські чиновники спеціально використали у своєму запиті слово "защита", яке означає як "оборону", так і "захист", ймовірно, для того, щоб створити умови для Кремля трактувати "захист" у військовому сенсі, якщо він так захоче", – процитували у WSJ. – Це знайомий російський сценарій для виправдання інтервенції в сусідню країну: Заохотити сепаратистів заявляти про дискримінацію і просити російської допомоги. Єдиним захистом Молдови є Україна, яка зупинила просування росіян на захід від Херсону і відтіснила російський флот у Чорному морі. Це захистило Молдову від неминучої загрози російської військової інтервенції".

У листі до редакції The Wall Street Journal до американців звернулася також мати американського офіцера, який загинув в Україні. "У липні 2023 року, перед тим, як наш син Ендрю Веббер загинув на полі бою в Україні, він віддав своє захисне спорядження американського виробництва іншому солдату. Ендрю не проклинав це рішення або відсутність медичного обладнання, коли лежав смертельно поранений в ділянку, яку раніше захищало його спорядження. У цій боротьбі проти тиранії і гноблення історія Ендрю, на жаль, є звичайною через брак сучасної зброї й інших ресурсів", – наголосила вона.

"Ендрю був чоловіком і батьком, випускником Вест-Пойнта, який отримав юридичну освіту в Північно-Західному університеті, – говорилося далі в листі. – Колишній офіцер піхоти, він служив у трьох місцях дислокації, двічі був командиром і отримав багато нагород і медалей, в тому числі Пурпурове серце і Бронзову зірку. Цінуючи американські ідеали, він вважав російський уряд найбільшою загрозою для свободи і демократії в усьому світі і відчував, що повинен діяти. Після повернення з України він планував попросити американських законодавців з вжити термінових заходів і надати вкрай потрібні ресурси".

"Від імені Ендрю й американських ідеалів, які він уособлював, я прошу законодавців зберегти пакет надзвичайних витрат на військову допомогу, щоб нестача сучасної зброї й інших ресурсів більше не була звичайною причиною смерті тих, хто воює в цій війні", – написала Карла Стівенс-Веббер.

Огляд підготувала Софія Петровська, "ОстроВ"

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті