Українські пенсії на окупованих територіях: від нарахування до отримання

Україна продовжує нараховувати пенсії всім мешканцям тимчасово окупованих територій. З початку повномасштабної війни у громадській площині жодного разу не порушувалося питання, щоб припинити ці виплати. Єдина складність полягає в їх фактичному одержанні.

"Що стосується нарахувань – то питань немає, гроші надходять на рахунки, незалежно від політичних поглядів. Якщо моя сусідка, яка все життя дотримувалася проросійських поглядів і чекала на Путіна, отримувала українську пенсію в 3000 гривень до повномасштабної війни на банківську картку, то вона і зараз продовжує отримувати ці нарахування. Навіть більше, адже була індексація українських пенсій. Проблема тільки в тому, як ці гроші отримати на руки. Так, останнім часом  це стало складніше, але і ця проблема вирішується",  - розповіла "ОстроВу" пенсіонерка, яка мешкає  в окупованому Маріуполі.

Багатьом мешканцям тимчасово окупованих територій українська пенсія та інші соціальні виплати, які також продовжують нараховуватись, дозволяють виживати.

"Ціни у нас уже російські, а зарплати та пенсії – особливі, однієї мінімальної російської не вистачить, щоб звести кінці з кінцями", - зізнається мешканка Маріуполя.

Більшість пенсіонерів на окупованих територіях одержують близько 10 тисяч російських рублів. І хоча Путін нещодавно підписав закон, який передбачає, що з 1 березня на окупованих територіях виплачуватимуть пенсії та додаткове соціальне забезпечення за російськими нормами, місцеві жителі поки що цього не відчули.

За словами радника мера Маріуполя Петра Андрющенка, для перерахунку пенсій потрібно мати російський паспорт: "Щоб отримати пенсію – потрібен російський паспорт. Немає паспорта – немає грошей. Жодної примусової паспортизації говорили вони. Щоправда, навіть за наявності паспорта з куркою не буде. Тому що втрачені документи, які теж потрібно мати, надати неможливо. У результаті замість пенсії залишиться лише паспорт. Такі справи"

Більше того, під час перерахунку пенсій виникають й інші проблеми. Наприклад, необхідно надати оригінали документів, хоча багато мешканців втратили їх у результаті активних бойових дій.

"Мені привезли з Києва дублікат трудової книжки замість згорілої. Юристи з Москви наполягають, що зобов'язані прийняти! Гаряча лінія Пенсійного Фонду – не можна! Ніяк! Не підходить! Тільки оригінал! Вибачилася, що не зібрала попіл... У когось приймали дублікат ? Всім дякую", - пише мешканка Мелекіно Христина в одному з місцевих Telegram- каналів.

Вона також зізнається, що доки намагається переоформити російську пенсію, продовжує отримувати українську.

Україна продовжує нараховувати пенсії

"ОстроВ" звернувся з офіційним запитом до Пенсійного Фонду України, щоб з'ясувати, чи тривають нарахування пенсій мешканцям окупованих територій та як вони можуть скористатися цими виплатами.

"Пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 16.04.2022 No 457 "Про підтримку окремих категорій населення, які постраждли у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України" встановлено, що для осіб, які проживають у населених пунктах, які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) ), нарахування та виплата всіх належних соціальних виплат (пенсій, соціальних допомог, пільг та субсидій тощо) відбувається у повному обсязі ”, - повідомили у ПФУ

Одержувачам, яким виплата пенсії здійснюється через банківську установу, суми призначених пенсій нараховуються на поточні рахунки, відкриті в установах уповноважених банків.

"Умови зняття коштів з поточного рахунку в банку визначаються умовами договору між одержувачем пенсії та уповноваженим банком", - пояснили "ОстроВу" у Пенсійному Фонді України.

Співрозмовники нашого видання, які мешкають на тимчасово окупованих територіях Донецької області, підтверджують, що нарахування українських пенсій продовжується у повному обсязі.

"Моя пенсія продовжує надходити на карту. Незабаром закінчується термін її дії, але з банку написали, що вона буде автоматично продовжена до закінчення військового стану. Раніше приходили СМС, зараз все складніше, але завдяки інтернету та особистому кабінету, я можу перевірити, що гроші зарахувалися. Сума не зменшилася, тож скаржитися нема на що", - розповіла "ОстроВу" пенсіонерка з Маріуполя Ірина Сергіївна.

За її словами, всім її знайомим, які залишились на окупованій території, також зараховується пенсія у повному обсязі.

"Не було жодної затримки. Усе плюс-мінус вчасно. На українську пенсію ніхто жодного разу не скаржився", - зазначає вона.

Сергій із Донецька каже, що українська пенсія з початку повномасштабного вторгнення приходить справно. Але це стосується лише тих, хто встиг оформити її на банківську картку та підключити особистий кабінет.

"Раніше можна було передати комусь банківську картку, щоб зняти пенсію в банкоматі за відсоток. Зараз такої розкоші немає, блокпости не працюють. Усе доводиться робити онлайн. Звичайно, різні "ділки" пропонують свої послуги з підключення, але тут легко нарватися на аферистів. А ті, хто заздалегідь все оформив, підключив собі кабінет, зараз "у шоколаді", їм не тільки пенсія нараховується, вони можуть її отримати на руки", - розповів він .

Велика проблема полягає в тому, що далеко не всі мешканці окупованих територій (особливо після 24 лютого 2022) оформили собі банківську картку для отримання пенсій . Багато хто отримував виплати готівкою через Укрпошту за місцем проживання. Станом на 2021 рік таких пенсіонерів в Україні було 3,6 млн. За словами генерального директора Укрпошти Ігоря Смелянського, це було пов'язано з тим, що банківські відділення були лише у 5% населених пунктів, а банкомати для зняття готівки – у 30% міст та сіл на всій території країни. На момент повномасштабного вторгнення ситуація з банками лише погіршилася – вони мали відділення лише у 3,9 населених пунктів.

В результаті, така категорія пенсіонерів без приїзду на підконтрольну територію України не зможе отримувати українську пенсію.

Все, чим змогли заспокоїти людей, це пообіцяти, що всі їхні нарахування будуть збережені та виплачені пізніше.

За словами міністра соціальної політики України Марини Лазебної, пенсіонерам, що залишилися на територіях, які окуповані, оточені, де йдуть активні бойові дії, через що Укрпошта не має технічної можливості доставляти там пенсію, - вся сума пенсії зараховуватиметься на рахунки в Ощадбанку .

Кошти з рахунку пенсіонер зможе невідкладно отримати у будь-якому відділенні Ощадбанку на безпечній території на підставі паспорта та довідки з номером податкового коду, підписавши договір банківського рахунку.

Якщо людина не звернулася до Ощадбанку за коштами, то вся сума пенсії зберігається, і одразу після відновлення можливості Укрпошта доставить людині за місцем проживання неотриману суму пенсії та пенсію за поточний період.

Якщо пенсіонер переселився на безпечну територію, то, за його зверненням до Пенсійного фонду, пенсія може виплачуватись Укрпоштою за новим місцем знаходження, через Ощадбанк чи інший обраний уповноважений банк.

У соціальних мережах можна зустріти історії пенсіонерів, які виїжджають із окупованих територій на підконтрольні, переоформлюють пенсії та повертаються назад .

"Нещодавно знайома виїхала з Маріуполя автобусом до Польщі до своїх родичів. Там заїхала до Львова, переоформила пенсію у банку, отримала недоотриману пристойну суму, оформила ще переселенські 2000 грн на місяць. Те, що отримала готівкою, поміняла на долари. І повернулася назад до Маріуполя. Поїздка окупилася за один місяць виплат. Ось тепер самі думаємо скористатися. Пенсію ще не отримую, але через рік підходить вік і хочу приїхати і оформити", - пише Крістіна в одній з місцевих груп у Telegram .

У коментарях користувачі також діляться своїми історіями, щоправда, більшість із них стосується поїздок на підконтрольну територію України через Запорізьку область. Наразі такі поїздки неможливі, тому люди розглядають варіанти з подорожжю на підконтрольну територію через Європу. Така поїздка коштує близько 300-400 євро в один бік і займає близько трьох діб . У соціальних мережах можна знайти десятки оголошень, які пропонують поїздки, наприклад Маріуполь-Київ або інші міста.

"Їдемо щодня з Маріуполя до Києва, вартість проїзду – 350 євро, один піший перехід – це блок-пост "Новоазовськ", далі ви сідаєте та їдете до Варшави, а там буде пересадка на автобус до України. Комфортні автобуси на 8 місць, Wi - fi , зупинки на заправках кожні 2-3 години. Поїздка буде максимально комфортною. Їдемо щодня", - розповіла кореспонденту " ОстроВа " одна з організаторів поїздок Анастасія.

Ще один спосіб виїзду на підконтрольну територію України - через КПП " Колотилівка " (Білгородська область з боку РФ, Сумська - з українського боку). Але регулярні перевізники, як правило, не їздять цим маршрутом, оскільки він працює лише в один бік (з РФ в Україну) і потрібно проходити ретельний контроль з боку українських правоохоронців.

Як отримують українську пенсію

Зупинимося докладніше на тому, як мешканці в окупації можуть отримати українську пенсію, не виїжджаючи на підконтрольну територію.

У соціальних мережах і месенджерах можна знайти десятки оголошень, де пропонується допомога в переведенні в готівку українських пенсій з комісію в середньому 10-20% від суми.

Якщо коротко, то схема виглядає так: ви переводите пенсію на українську карту посередника, який або на місці видає вам готівку, або зараховує їх на російську картку.

Останнім часом найбільш популярним є саме останній варіант, оскільки на окупованих територіях з'явилися російські банки.

Заробіток посередника складається з комісії (10-20%) та невигідного курсу, який станом на початок квітня 2023 року в середньому становить від "1 гривня = 1,8 рубля" до "1 гривня = 1,5 рубля". Конкуренція доходить до того, що можна зустріти курс 1 до 2. Але у соціальних мережах можна часто побачити повідомлення, що такий високий курс може говорити про те, що ви натрапили на шахраїв.

Ця схема працює ідеально, якщо ви:

- встигли перевести отримання пенсії на банківську картку,

- завели особистий кабінет (онлайн-банкінг),

- маєте вільний доступ до рахунку.

Саме з останнім пунктом найчастіше виникають складнощі, тому що в більшості випадків для входу в особистий кабінет або для переказу грошей на іншу картку потрібне підтвердження у вигляді SMS або телефонного дзвінка. А на окупованих територіях не працюють українські оператори.  Але вихід було знайдено навіть із цієї ситуації.

Журналіст "ОстроВа" під виглядом пенсіонера, якому потрібно перевести в готівку українську пенсію, зв'язався з одним з посередників у Маріуполі . Він одразу уточнив, чи є доступ до онлайн-банкінгу і у разі його відсутності пообіцяв його відновити самостійно. Згодом з'ясувалося, що Анатолій (так представився посередник) проживає на підконтрольній території України і вже давно надає такі послуги.

У разі втрати доступу до онлайн-банкінгу посередник запропонував відновити сім-карту в Україні, і вже з неї зайти до "Приват-24" та переказати йому гроші. Натомість він пообіцяв перевести рублі на російську картку за курсом 1 до 1,8. За його словами, переказ буде здійснено з території Росії.

"Я отримую гривні, ви - рублі. Раніше була послуга готівкових виплат, зараз працюємо тільки безготівково. Для безпеки можете перевести спочатку невелику суму і перевірити, що все працює", - розповів він .

За відновлення українського номера або за повну консультацію, як це зробити самостійно, Анатолій додатково попросив 1000 рублів.

Але у соціальних мережах можна зустріти інструкцію, як це зробити самостійно.

Наприклад, можна зайти у додаток Ощадбанку без дзвінків та СМС. Для цього рекомендується завантажити мобільний додаток Ощад24/7.

"Якщо при введенні телефонного номера для входу/реєстрації ви не отримуєте SMS, то переходьте на сайт банку в розділ "Зворотній зв'язок", вибирайте "Веб-дзвінок" та "Продовжити без авторизації", - йдеться в "Інструкції" .

Після цього оператор контакт-центру Ощадбанку проведе повну верифікацію та зможе змінити канал доставки паролів на 24 години для того, щоб ви виконали реєстрацію.

Потім потрібно зайти в додаток, натиснути "Надіслати SMS повторно" і повідомлення надійде вже до Viber. Надалі всі операції також можна буде проводити через Viber без прив'язки до українського номеру телефону.

Існує також окрема інструкція щодо отримання доступу до особистого кабінету "Приват24" за відсутнього мобільного зв'язку. Вона трохи складніша. Для цього потрібна наявність Інтернету, паспорта чи карти, знати ПІН-код до картки, наявність телефону з камерою (для селфі).

Спочатку потрібно включити VPN (щоб не відстежувалося ваше поточне місцезнаходження), зайти в чат ПриватБанку та ввести повідомлення "Як увійти в приват24, якщо я перебуваю на території, де немає мобільного зв'язку?". Коли підключиться оператор, ви пройдете верифікацію (через ПІН-код та номер мобільного телефону). Після цього з'явиться форма для заповнення:

1. ПІБ:

2. Адреса реєстрації, яка відома банку;

3. Дата народження;

4. Додатково можуть запитати ПІБ вашої дружини/чоловіка і т.д.

Потім потрібно буде зробити селфі з карткою чи паспортом. Якщо все пройде успішно, відкриється доступ до особистого кабінету. Щоправда, як пишуть користувачі в чатах, для повторного заходу в особистий кабінет потрібно знову пройти цю процедуру.

Ще один спосіб проходження верифікації полягає в тому, що мешканці окупованих територій знаходять місця, де добиває український зв'язок (є навіть списки таких локацій), навмисно туди приїжджають та зв'язуються із банком. У соцмережах можна зустріти оголошення, де продаються українські стартові пакети та картки для поповнення рахунків.

Незважаючи на складнощі щодо отримання пенсій, українським пенсіонерам на окупованих територіях триває їх нарахування. Пенсіонерка з Маріуполя Ірина Сергіївна не вірить у повернення української влади до міста, але вдячна за турботу та підтримку.

“У мене мінімальна пенсія, що в Україні, що в Росії. Усе разом допомагає якось виживати. Так що я не скаржуся. Але я ось задумалася: якщо Україна поверне собі Маріуполь, чи Росія платитиме нам пенсії?", - каже пенсіонерка.

Статті

Країна
20.04.2024
10:00

Хмари на горизонті, або Чому у бізнесу "псується настрій"?

Валовий внутрішній продукт (ВВП) за січень-лютий зріс на 3,6%, за даними Мінекономіки. Не варто забувати, що у січні 2023 р. зафіксовано падіння на 32%, у лютому – на 26%. Тобто, були дуже погані показники. Зараз - зростання.
Світ
20.04.2024
09:31

"Трамп хоче, щоб Конгрес ухвалив рішення про допомогу Україні". Огляд західних медіа

Якщо Трамп повернеться на посаду і спробує проштовхнути мирну угоду між Росією і Україною, йому потрібно, щоб Україна мала сильну військову позицію.
Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Всі статті