Трамваїв немає, але обіцяють літаки. Донецький щоденник

Життя в окупованому Донецьку складається із суцільних проблем – вода, якісна їжа, освіта, медична допомога, вивіз сміття та, звичайно, обстріли. З недавніх пір до цього переліку додався міський транспорт. До минулого року практично не було нарікань на його роботу вдень. Та й послуги таксі з денними тарифами були доступні. Донеччани якось пристосувалися до військових реалій і намагалися повернутися додому до 7 вечора, якщо не було крайньої потреби затриматися.

У 2017 році "влада", звітуючи про нові "перемоги" молодої "республіки", захлинаючись розповідала про те, що в "ДНР" почали випускати автобуси "Донбас" і розпочали складання власних трамваїв. Захарченко особисто протестував перший автобус, а після поїздки заявив, що до кінця року їх буде 100 чи навіть більше. "Ці автобуси збираються тут. Найближчим часом автобусний парк ДНР повністю зміниться та оновиться. Перші десять автобусів підуть до Горлівки, а в планах, що у всіх великих містах ДНР будуть такі автобуси", - пообіцяв глава на презентації .

Місцеві жителі у соцмережах розкритикували новинку, запідозривши, що це звичайні російські автобуси "ПАЗ" із зміненими логотипами. Але Захарченко по телевізору пояснив скептикам, що до Донецька приходять лише деталі, які збирають на заводі "Донецькміськмаш". Отже, - зробив висновок він, - автобус  наш. Залізна логіка кота Матроскіна (м/ф "Троє з Простоквашино"), коли той про корову з телятком міркував.

Не знаю, як російські "ПАЗи", а донецькі "Донбаси" розсипалися вже першого року експлуатації. Фарба на корпусі облуплювалася, сидіння розхитувалися, двері не зачинялися, до салону затікала вода під час дощу, металеві деталі покривалися іржею, мотор глух на ходу. Водії, не соромлячись, розповідали пасажирам, що вони думають про конструкторів та збирачів цього шедевра.

У серпні 2018 року вийшов на маршрут перший трамвай "Я - Донецький", який пов'язував Донецький металургійний завод та залізничний вокзал. Але, з перших днів обкатки розпочалися різні технічні поломки. То щось задимлялося в салоні, то раптом відключалося кондиціювання повітря, народ задихався від задухи і чортихався, що люки не передбачені, а то й взагалі електроніка давала збій, і "рогатий" відмовлявся їхати далі. Власне, перший трамвай був останнім, бо виявилося, що бравувати легше, ніж робити.

У листопаді 2021 року автобусний парк Донецька поповнився автобусами марки ЛіАЗ у кількості 33 одиниці. Їх урочисто доставили до столиці "народної" з Росії як благодійну допомогу від Фонду підтримки кіно, радіо, телебачення, мультимедіа та анімації Миколи Расторгуєва. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив "глава адміністрації" міста Олексій Кулемзін.

"Сьогодні перші автобуси вийшли для роботи у місті Донецьку на маршрути загального користування №41 та №42, які обслуговують Кіровський та Петрівський райони міста ", - написав "мер".

Також він зазначив, що вони комфортні, теплі та місткі. І, зрозуміло, не став акцентувати увагу на тому, що це не нові автобуси і їх вік близько 10 років. Але всі вони дійсно були на ходу і мали кращі технічні характеристики, ніж "зроблені" у Донецьку.

І хоча графік руху громадського транспорту з 2014 року суттєво відрізнявся від довоєнного на гірший бік, але сяк-так задовольняв донеччан. У річному звіті " Донецькелектроавтотранс " за 2021 рік було написано: "Кількість автотранспорту відповідає потребам міста, що дозволяє вибудувати чіткий графік маршрутів для комфортного пересування громадян ".

Все змінилося у лютому 2022 року, коли на чоловіків призовного віку влаштували полювання, щоби відправити на війну. Кому вдалося уникнути вилову, змушені були ховатися. Начальники автотранспортних підприємств умовляли пенсіонерів сісти за кермо, щоб не допустити колапсу, але охочих їздити на купі металобрухту за копійчану зарплатню мало. Деякі маршрути донеччани чекали більше години. Пропускалися по два, а часом і по три рейси. А після 17.00 виїхати будь-куди було практично нереально.

Ситуація трохи покращала після того, як заповзятливі люди організували бізнес із видачі броні. Але повернутись до колишнього графіка так і не вийшло. Директор депо №2 розповів, що із 130 тролейбусів на ходу лише 50 машин. Інші не можуть відремонтувати через відсутність фахівців. Із 50 робочих тролейбусів містом курсують лише 14, оскільки не вистачає водіїв.

Директор трамвайного депо № 3 розповів, що гордість "республіки" трамвай "Я - Донецький" було пошкоджено під час чергового обстрілу. На вагон упав контактний провід, внаслідок чого на даху трамваю згоріло електроустаткування. Тепер він потребує відновлення. Але зараз це зробити неможливо, тому що немає необхідних запчастин та майстрів, які можуть його відремонтувати.

Крім того, " через обстріли на лінії більше не виїжджають тролейбуси великої місткості, так звані "гармошки". У разі відключення електрики "гармошку" потрібно буксирувати вантажівкою, а через великі габарити маневрувати з нею на міських вулицях вкрай складно", - повідомили у міській "адміністрації".

"Фактично штат водіїв міського пасажирського транспорту " Донелектроавтотрансу " укомплектований на 30% від необхідної кількості. Станом на сьогоднішній день підприємство не має можливості збільшити випуск рухомого складу на маршрути через гостру нестачу кваліфікованих водіїв", - підтвердив сумну статистику "мер" Донецька Олексій Кулемзін .

На сьогоднішній день у донецькому центрі зайнятості відкрито 124 вакансії водія тролейбуса, 90 водіїв трамвая та понад 50 слюсарів. Здобувачам обіцяють "гідну" зарплату - від 21 000 рублів до 36 000. Але, за розповідями водіїв, таких зарплат вони не мають. Максимум, що вони одержують, це 16 тисяч рублів. Тоді як у Росії середня зарплата водія тролейбуса становить 38 тис. рублів на місяць.

Скориставшись зручною нагодою, служби таксі підняли ціни на послугу. Вартість замовлення збільшилася з 120 рублів до 250, а то й більше. Залежно від служби в цю суму входять перші 2 чи 3 кілометри. За наступні лічильник накручує від 25 рублів. У будні та денний час, залежно від інтенсивності навантаження та попиту, тариф на поїздку може бути збільшений з 10% до 40%. До базових цін у п'ятницю, суботу та неділю додаються ще 30-50%. Однак навіть за цих драконівських розцінок викликати таксі в Донецьку досить проблематично. Якщо комусь і пощастить додзвонитися до диспетчера, то цілком імовірно, що почують: "Вільних машин немає".

Донеччани вкрай обурені, що "влада" не може налагодити роботу громадського транспорту, щоб можна було без проблем дістатися, куди потрібно і коли потрібно. І з сарказмом коментують нові обіцянки окупантів про відновлення пасажирського залізничного, поромного та авіасполучення з іншими містами та країнами.

Втім, казку про потяг, який курсуватиме з Донецька до Москви, розповідали ще у 2015 році. Трохи пізніше обіцяли пустити поїзд до сусідньої Луганської "республіки". Весною минулого року донеччанам повідомили про старт залізничного сполучення між Кримом, Херсоном та Мелітополем. Це мало статися 1 липня. А з 11 липня вже цього року, згідно з легендою, додадуться ще дві пари поїздів між Мелітополем та Волновахою.

Проте, невдовзі донеччани дізналися, що старт залізничного сполучення переноситься на невизначений період. Мовляв, не можуть забезпечити безпеку пасажирів і таке інше.

У січні 2023 р. правителі "народної" повернулися до цієї теми і радісно відрапортували по телевізору, що " республіканські" залізниці вводяться в транспортну мережу Росії. " Проводиться робота з організації стабільного та безпечного функціонування залізничного транспорту Донецької та Луганської народних республік, а також їх входження до системи залізничного сполучення Росії. Істотних перешкод для інтеграції інфраструктури "ЛДНР" у транспортну мережу Росії зараз немає", - написали на сайті "ЖД Донбасу". Але без перешкод із Донецька, як і раніше, вивозять вагонами тільки вугілля та метал.

Однак фантазіям правителів "народної" немає меж. Ті, хто не спроможний налагодити роботу громадського транспорту, обіцяють у найближчі два роки відновити маріупольський аеропорт. Вже колишній голова "уряду" "республіки" Віталій Хоценко восени минулого року поділився радісною новиною з донеччанами: "У найближчі два роки за дорученням заступника голови уряду РФ Марата Шакірзяновича Хуснулліна аеропорт буде готовий до запуску... Фахівці ведуть обстеження будівель, щоб визначити рівень того, що може бути відновлено, а які об'єкти необхідно відновлювати. Аеропорт у Маріуполі стане сучасним авіаційним транспортним вузлом, який прийматиме цивільні та військові повітряні судна ”, - написав він у своєму Telegram- каналі.

А 2 квітня у всіх засобах масової дезінформації з'явилося повідомлення про те, що Комітет Ради Федерації з економічної політики пропонує організувати паромне сполучення для перевезень вантажів та пасажирів Азовським морем. Пушилін наголошує на важливості цього рішення, бо вважає, що це дозволить розвантажити пункти пропуску на кордоні з Ростовською областю, де люди змушені стояти в багатогодинних чергах.

Моє завдання, яке я перед собою ставлю, знайти можливість організувати і пасажироперевезення, які також будуть затребувані та комфортні. Є вже партнери, які можуть допомогти вибудувати цю роботу. "Я думаю, буде затребуваний і навіть напрямок на Ростов -на-Дону ", - сказав "глава" в ефірі каналу "Соловйов Live ".

Як то кажуть, все для народу. Ось тільки цей самий народ уже розуміє, що всі "досягнення" "республіки" - фікція чистої води, а вся турбота "влади" про людей - виключно для телевізійної картинки. За фактом - з кожним місяцем у " народної " створюються дедалі більше нетерпимі умови життя громадянського населення. І якби у всіх була можливість покинути Донецьк, то черга на кордоні зі стомлених від брехні людей була б значно більшою, ніж сьогодні.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті