Приватизація: не час продавати

Верховна Рада поставила заслін на спробах окремих чиновників і представників великого бізнесу, що стоять за ними, роздерибанити українські держкомпанії під час війни. У прийнятому 28 липня законопроекті №7451 міститься пряма заборона продажу об'єктів "великої приватизації", тобто. великих держпідприємств - до завершення дії воєнного стану.

Тижнем раніше в.о. голови Фонду держмайна України (ФДМУ) Ольга Батова стверджувала, що держкомпанії "Центренерго" (ЦЕ) разом із низкою держшахт та ДП "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" ( ОГХК) можуть бути продані ще до того, як військовий стан скасують.

"Велика приватизація" та війна: бенкет під час чуми

Будь-яка розсудлива людина, навіть далека від економіки, чудово розуміє всю дикість ініціативи продавати цінні державні активи під час війни. Цілком очевидно, що отримати їх можуть тільки "свої люди" і за невисокою ціною.

Жоден системний гравець, тим більше закордонний, не інвестуватиме в покупку підприємства, від якого, умовно кажучи, завтра можуть залишитися одні руїни після російського ракетного обстрілу. В даному випадку йдеться про " Центренерго ", що включає Трипільську, Вуглегірську та Зміївську ТЕС (Київська, Донецька та Харківська обл.).

Або яке взагалі може виявитися захопленим окупантами – як у випадку з Вільногірським гірничо-металургійним комбінатом, який входить до Об'єднаної гірничо-хімічної компанії разом із Іршанським гірничо-збагачувальним комбінатом (Дніпропетровська та Житомирська обл .).

І навіть немає сенсу обговорювати реальність такого сценарію з воєнної точки зору. Для інвестора достатньо самого факту, що така можливість існує. Оскільки Дніпропетровська обл. є прифронтовою. А в Харківській та Донецькій повним ходом точаться бої з масованим застосуванням важкого озброєння.

Тим не менш, приватизацію " Центренерго " ФДМУ все ж таки намагався проштовхнути.

Як випливає з липневого інтерв'ю О.Батової , передача компанії в "потрібні руки" зупинилася через раніше ухвалене Кабміном рішення об'єднати «Центренерго» та держпідприємство "Добропіллявугілля", що включає 5 шахт на північному заході Донецької обл.

Продаж нової вертикально-інтегрованої компанії затягнувся б надовго, оскільки навіть її створення – дуже нешвидкий процес, що потребує колосального обсягу юридичної роботи. По-перше, ЦЕ – публічне акціонерне товариство, а " Добропіллявугілля " – звичайне держпідприємство. І, за словами О.Батової , на його майні є великі борги та судові арешти, пов'язані зі спробами стягнення цих боргів. Тому навіть чисто формально звести державних вугільників та енергетиків в одну структуру – завдання нетривіальне. І далеко не на один місяць.

По-друге, статут нової компанії має узгодити Кабмін. Потім його має зареєструвати Мін'юст – у якого також можуть виникнути свої питання.

Знову ж, як випливає з пояснень в.о. голови ФДМУ, зацікавлені в " Центренерго " особи (або особа) не хочуть брати як доважку весь "Добропіллявугілля". Їм хочеться відрізати від цього "пирога" тільки ласий шматок. Тобто, отримати тільки найцінніші та найприбутковіші шахти. А решта великодушно залишити державі як баласт.

За словами О.Батової , є "дуже великий ризик включити у вертикально інтегровану компанію якусь зайву шахту, яка б просто вбила бізнес". І щоб уникнути такого сценарію, Фонд підготував поправки до законопроекту №4572, які дозволяють продавати одним лотом активи, що юридично не пов'язані між собою.

"Так можна буде виставити на аукціон " Центренерго " з п'ятьма шахтами. Не буде продаватися - приберемо одну шахту і продамо з чотирма. Це дуже зручний механізм" , - пояснила в.о. голови ФДМУ. Не уточнивши, для кого саме він зручний.

Продати не можна залишити державі

Варто зазначити, що законопроект №4572 також був ухвалений ВР 15 липня, але лише у першому читанні. Тобто, попередньо. Тоді як №7451 проголосований у другому читанні, - вже остаточно. Тепер для набуття чинності його має підписати президент.

Таким чином " дерибан " приватизацію великих держпідприємств парламент тимчасово поставив на паузу. Але ясності з їх подальшою долею все ж таки немає. Кома у словосполученні, винесеному в підзаголовок – відсутня.

Цікава деталь. Відповідно до закону про Фонд його основне завдання – ефективне управління державним майном.

У той час, як абсолютно всі керівники ФДМУ, починаючи ще з Михайла Чечетова та Олександра Бондаря, головною метою своєї роботи проголошували ефективний продаж держкомпаній. І О.Батова теж не є винятком.

Більше того, вона назвала "100% корупціонерами" всіх, хто намагається створити на базі ОГХК вертикально-інтегрований держхолдинг, включивши до нього Запорізький титано-магнієвий комбінат та об'єднання " Сумихімпром ". Тобто чиновники та депутати, які відстоюють розвиток держсектора економіки – корупціонери, а ті , хто хоче розпродати держактиви в чиїхось інтересах – це борці з корупцією. Одним словом, все за Дж.Оруелл : "війна - це мир, свобода - це рабство, незнання - сила".

Водночас О. Батова визнала, що ОГХК є прибутковим для держави активом. За підсумками 2021 р. дохід компанії становив 4,6 млрд грн , прибуток - 1,5 млрд грн. До бюджету крім податків сплачено 207 млн грн як дивіденди.

Бажання позбутися цього активу в.о. голови ФДМ пояснила прагненням " прибрати корупційний вплив" на компанію. Безперечно, робота ОГХК, "Центренерго" та інших великих держпідприємств дійсно викликає багато питань.

Підтвердженням цього є численні кримінальні провадження, відкриті силовими відомствами. Там фігурують продажі продукції держпідприємств за заниженими цінами на користь фіктивних фірм та інші злочини. Збитки від цих операцій (читай розкрадань) обчислюються сотнями мільйонів гривень. Але цілком очевидно, що "прибирати корупційний вплив" на держкомпанії шляхом їх продажу – це все одно, що лікувати головний біль за допомогою гільйотини.

Зрозуміло, що з таким підходом державних керуючих до управління державним майном майбутнього у держпідприємств просто немає.

Важливо відзначити, що президент Володимир Зеленський та його офіс не поділяють такого підходу. Про це свідчить рішення Ради нацбезпеки та оборони про зупинення приватизації держпакетів акцій у низці обласних енергорозподільних компаній. Воно було прийнято у серпні 2021 р.

Але державний механізм в Україні надто складний та неоднорідний. Тому представники великого бізнесу навіть зараз, під час війни, не залишають спроб відтягнути у держави його активи руками окремих високопосадовців.

Про це вказує нещодавнє рішення Кабміну (КМУ). Згідно з розпорядженням КМУ №633 від 22 липня 2022 р., виключення кількох обленерго із переліку "великої приватизації" переноситься на січень 2023 р.

Йдеться про належні державі 50,999% акцій ВАТ "Тернопільобленерго", 60,2475% у ВАТ "Запоріжжяобленерго", 65,0001% у АТ "Харківобленерго", по 70% у АТ "Миколаївобленерго" та АТ "Хмельницькобленерго".

Згідно з попереднім розпорядженням КМУ №122 від 15 вересня 2021 р., зазначені пакети акцій мали вилучити з переліку до 1 серпня поточного року.

При цьому у вищезгаданому указі РНБО КМУ та ФДМУ наказувалося прибрати держпакети акцій обленерго із переліку приватизації до 31 серпня 2021 р., тобто. ще рік тому…

Віталій Кримов, " ОстроВ "

Статті

Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Всі статті