«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

Прокремлівська газета "Взгляд" відшукала парочку "експертів", які стверджують, що "Росія створює буферну зону на харківському напрямку". Заодно "експерти" назвали і "цілі ЗС Росії при просуванні на харківському напрямку". Що стосується дій української сторони, то вона, на переконання кремлівських оракулів, "не збиралася будувати повноцінні фортифікації через корупційні причини та інші недоліки у військовому управлінні"...

«Впливати на цілі в Харкові зі ствольної артилерії»

Розвиваючи думку, що ж буде на харківському напрямку, московські "експерти" запевняють читачів "Взгляда", що "натомість ставку зроблено на оборону поблизу великих міст, яку ЗСУ раніше використовували в Донбасі".

"Нещодавній приклад з Авдіївкою тому доказ: противник зробив усе для знищення міста і лише потім відступив із нього з великими втратами, відкочуючись аж до Очеретина і Бердичів. Таким чином, як вважають аналітики, ЗСУ мають намір перетворити той самий Вовчанськ на аналог Авдіївки, Артемівська або Часова Яру, використовуючи місцеві висотки як вогневі точки, а підземні комунікації - для зберігання боєприпасів", - переказує "Взгляд".

Конкретно якийсь "військовий експерт" Борис Рожин точно бачить, як "насамперед російська армія спробує зайняти Вовчанськ": "Він необхідний для подальшого просування на ділянці. Звільнивши цей населений пункт і прилеглі селища, ми зможемо по-справжньому комфортно просуватися на південь, не форсуючи річок".

"Водночас військовий експерт застерігає від недооцінювання сил противника. "Ближче до Харкова нам доведеться зіткнутися з більш серйозними оборонними укріпленнями", - пояснив він. "Наше завдання-мінімум - це створити буферну зону, зайнявши частину північних районів Харківської області. Це дасть змогу відсунути противника і його артилерію, щоб знизити інтенсивність впливу на Бєлгородську область. Крім того, так Росія зможе просунути зону ураження нашої артилерії глибше на південь, до околиць Харкова", - міркує експерт.  Він каже, що ЗСУ підтягуватимуть дедалі більше резервів, щоб мінімізувати наслідки власних прорахунків. "Але так чи інакше, частину північних районів Харківської області вони однозначно втратять. Однак прямого штурму обласного центру наразі нашим командуванням, судячи з усього, не передбачено", - пояснив Рожин".

Про те, що "противник від самого початку не був готовий вибудовувати повноцінну оборону", заявляє на сторінках "Взгляда" і якийсь московський "воєнкор" Федір Громов.

"Основа оборони української армії - це завжди населені пункти. Але з будівництвом теж є проблеми. По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є корупційний інтерес", - міркує він.

"Що стосується напрямків просування ЗС РФ, то тут експерт звертає увагу на Липці. "Зайняття цього села дасть змогу впливати на цілі в межах міста Харкова вже зі ствольної артилерії. Тоді в хід підуть відносно дешеві та доступні засоби ураження. Крім того, неподалік проходить головна артерія постачання Куп'янська, який є важливим логістичним хабом для всього угруповання противника на східному березі річки Оскіл", - розповідає Громов. - І якщо постачання буде порушено, ЗСУ доведеться або знижувати активність, або відходити, щоб не опинитися "під загрозою оточення і розгрому". Крім цього, неподалік від Липців і Вовчанська розташовується населений пункт Білий Колодязь. "Саме через нього проходить основна траса на Куп'янськ. Це третій важливий пункт на цьому етапі проведення спецоперації", - зауважує експерт".

"Четверте, за його словами, поселення, що цікавить ЗС Росії, - Козача Лопань, розташована на захід. "Закріплення там дасть нам змогу мінімізувати обстріли безпосередньо Бєлгорода. І це той мінімум, який необхідно реалізувати найближчим часом", - повчає "експерт" Громов із московського окопу.

«Противник у класичній розтяжці»

Не втомлюється переказувати думки "експертів" і урядова "Российская газета". На її сторінках "експерт" Олексій Леонков з неприхованою наснагою повідомляє, що наступ російського угруповання "Север" на харківському напрямку "схоже, став несподіваним для київського режиму".

"Судячи з того, що відбувається останні кілька днів, не готове було військове керівництво ЗСУ до такого розвитку подій від слова зовсім... Мабуть, постійна присутність наших частин на харківському напрямку, постійне їхнє переміщення стало буденністю, на яку супротивник особливої уваги не звертав, вважаючи це неправдивими маневрами, що мають відтягнути сили ЗСУ з напрямів, де готується головний удар Російської армії. Звісно, київський режим регулярно доповідав про укріплення держкордону, вибудовування там оборонних рубежів, однак на ділі цей напрямок залишався для ЗСУ за значимістю навіть не другорядним", - переконує Леонков.

"За підсумками перших днів можна сказати, що наші війська мають хорошу динаміку наступу, підтримують високу бойову активність на лінії по державному кордону шириною до 70 км і в прикордонних районах противника. Поки що, судячи з розрізнених даних, що надходять з місць, можна припустити, що бойові дії поки що ведуться нашими передовими підрозділами. У бій ще не вводилися основні сили угруповання. Можна сказати, що йде наступ в оперативно-тактичній зоні у двох операційних районах - Липцівському і Вовчанському", - хизується "експерт".

"Київська хунта вже повідомляє про перекидання під Вовчанськ оперативних резервів. Зрозуміло, що з повітря вони не беруться, а значить ЗСУ все-таки будуть послаблюватися на інших напрямках. Водночас київська хунта також заявляє про потужне посилення наших атак на авдіївському напрямку. Зараз противник перебуває в класичній розтяжці. Він не знає, де дійсно йде наступ, а де відбувається хибний маневр. Вони намагаються прорахувати удар на харківському напрямку. Зрозуміти - чи є це той самий наступ, чи чергове відволікання уваги", - звідкись усе знає Леонков.

"Поки що можна говорити про те, що наше вище армійське керівництво зуміло, по-перше, ввести в оману ЗСУ, почавши несподівану атаку на харківському напрямку. А, по-друге, провело успішний початковий етап наступу, зумівши захопити близько десятка населених пунктів, зав'язавши бої в ключових вузлах оборони ЗСУ на цьому напрямку та відтягнувши туди сили противника з інших ділянок", - діловито підсумовує "експерт".

«Позови щодо реституції»

Наскрізь прокремлівська газета "Московский комсомолец" із задоволенням міркує, "як Зеленський сам наблизив власний крах" і "як Захід усвідомлює провал, що насувається".

"Події навколо України розвиваються стрімко. Доводиться встигати. Найважливіша зміна: параметри умов припинення військових дій дедалі більше виходять із тіні... Ясно чути зведений хор політиків Заходу: ця допомога була останньою. При цьому військові експерти і Заходу, і провідних країн Півдня солідарні: аналіз структури допомоги показує, що вона не може змінити військову ситуацію. Залишення ЗСУ все нових територій може бути лише сповільнено. І це навіть без масштабної літньої наступальної операції. Помітно змінюється ситуація і в Україні. Навіть західні спостерігачі визнають зростання прихильників "миру за будь-яку ціну". Так, після рішення Конгресу про виділення допомоги в наявності сплеск ейфорії. Але за законами психології ейфорія в умовах неминучого краху очікувань - поганих звісток з поля бою, зростаючих відключень світла і паралічу, пардон, каналізації - зміниться жорстокою депресією. Уже через місяць, за умови втрати Зеленським будь-якої легітимності, ми неминуче побачимо "загострення класової боротьби" в Україні. Це загострення навряд чи підштовхне владну кліку до переговорів про мир. Але параліч влади стане неминучим", - намагається переконати "МК" своїх читачів і себе заодно.

"У Зеленського залишається лише одне заклинання: потерпіть, станемо частиною Заходу, вступимо в ЄС, все і налагодиться. Але ось тепер потрібно роз'яснити цю розводку. Багато хто в Україні цілком усвідомлює, що лінія бойового зіткнення стане основою нового кордону. Це видно і з китайського плану, який отримує дедалі ширшу підтримку. При цьому западенці вважають, що вони в накладі не залишаться. Уламки України увійдуть до ЄС, і вони будуть у шоколаді. Але тільки ніхто цим скакунам не нагадав, що угода про асоціацію з ЄС, заради підписання якої начебто й закрутили Майдан, передбачає визнання права реституції власності, втраченої власниками внаслідок "радянської окупації". Це було неодмінною умовою всіх такого роду угод. Практику цієї реституції охочі можуть подивитися на прикладі Латвії, де сумлінних власників просто викидали з квартир", - старанно лякає "МК".

"Звичайно, про цей пункт сьогодні ніхто і не заїкається. Позови щодо реституції на всьому заході України і на Буковині просто обрушили б режим. Але це поки триває СВО і поки українські суди можуть творити звичне свавілля. Але щойно припиняться бої, адвокати кинуться в суди заради відновлення законних прав власників. Потрібно розуміти масштаби. Звичайно, наприклад, у Львові багато нових будівель, але земля, на якій вони стоять, - об'єкт реституції. І так по всій Західній Україні. Тут не допоможе позиція європейських урядів. Вони навіть не заїкнуться про обмеження цих претензій", - переконує "МК".

"Виникне чудова колізія: якщо українські суди відмовляться визнавати права на реституцію, то питання про вступ до ЄС відпаде: хто ж прийме явних порушників і угоди, і норм європейського права? Якщо ж суди пачками почнуть задовольняти законні вимоги, то почнеться оселення в права "нових старих" власників і, відповідно, позбавлення власності багатьох "героїв Майдану". Ось тут і запрацює угода Зеленського з Польщею - поява на Україні польської поліції заради захисту законних прав власності. Запитання: "За що воювали?" - отримає чітку відповідь: заради доходів цих самих власників", - не без задоволення фантазує "МК".

"Цілком очевидно, що реакція всіх затятих прихильників незалежності, шанувальників Бандери і Шухевича, навряд чи сприятиме стабілізації режиму, що складається на уламках України. Йтиметься вже не про перспективу відновлення "форпосту Заходу" і не про "анти-Росію". Швидше постане питання про хоч якусь політичну стабільність. Картинки відкритого повстання нацистів з їхніми погромами нових власників - громадян Євросоюзу, між іншим, змусять європейських політиків відхрещуватися від цього режиму, як чорт від ладану... Стараннями атлантистів у серці Європи стоятиме і пузиритиметься смердюче нацистське болото. Легко зрозуміти, куди подадуться регіони, які не захочуть гнити в цьому болоті. І в майбутній угоді потрібно закласти шляхи їх порятунку", - несе "МК" відверту маячню.

"Підбиваючи підсумки нашого розгляду, можна заспокоїти притомних прихильників "партії війни". Відродження України як ударної сили Заходу проти Росії дуже малоймовірне. Вже дуже зміниться як глобальне співвідношення сил, насамперед у Європі, так і наші можливості, які окреслив наш лідер у недавньому Посланні. При цьому зовсім зменшаться силенки, та й амбіції нашого сусіда. Як уже він називатиметься, Бог відає. І вже точно Заходу буде не до організації нового "походу на Схід". Бліцкриг Байдена, як і його попередників - Наполеона і Гітлера, провалився від слова "зовсім", - догідливо проголошує "Московский комсомолец".

«Туристичний потік у Запорізьку область»

Якщо ви думаєте, що в Україні йде жорстока війна, ви помиляєтеся. На сторінках "Парламентской газеты" так званий "член Ради Федерації від Запорізької області" Дмитро Ворона абсолютно серйозно заявляє, що "Запорізька область уже готова прийняти туристів".

Тут варто нагадати, що 43-річний Дмитро Ворона - колишній донецький "регіонал", подільник Януковича, при його владі встиг "універсально" попрацювати - заступник міністра охорони навколишнього природного середовища, заступник міністра внутрішніх справ, заступник міністра юстиції, очолював Державну міграційну службу та Державну реєстраційну службу України. У потрібний момент Ворона втік в окупований Крим і, дочекавшись свого часу, сів у крісло російського "сенатора" від окупованої частини Запорізької області, отримавши портфель заступника голови комітету Ради Федерації з економічної політики.

І тепер розмірковує, як "уже зараз Запорізька область готова приймати туристичний потік", і як "у регіоні активно розвивається інфраструктура, а відпочинок там набагато дешевший порівняно з іншими популярними напрямками". Так-так, саме так.

"За словами сенатора, в області є близько тисячі об'єктів розміщення туристів. Наразі не до кінця відрегульовано їхній правовий статус, але зараз над цим працюють у Раді Федерації та на рівні Уряду. Ворона розповів, що підприємці відкривають пансіонати та готелі, і висловив сподівання, що цього року стартує більш-менш серйозна розважальна частина. "Запуск об'єктів оздоровлення автоматично передбачається, як і відновлення повноцінного життя в курортних поселеннях по всьому узбережжю Азовського моря", - сказав парламентарій", - переказує "Парламентська газета".

Ворона нагадує, що "в Запоріжжі розташовуються хороші місця для оздоровлення в Бердянському та Мелітопольському районах, це практично все узбережжя Азовського моря. Сенатор рекомендував туристам відвідати природні заповідники, вони відкриті".

"Незважаючи на те що здебільшого в Запоріжжі відпочивають жителі сусідніх регіонів, ніщо не заважає наслідувати їхній приклад жителям усієї країни, вважає Ворона. Він розраховує на запуск екскурсійної сфери регіону, чим активно займаються в місцевому міністерстві курортів і туризму", - додає газета.

"Про пасажирські перевезення залізницею в Запоріжжі поки що не йдеться, оскільки це стратегічно важливий об'єкт, яким переміщують особливо важливі вантажі, але відвідати регіон можна автомобілем, зазначив парламентарій. "Усі пункти переходу працюють у нормальному режимі, є вже спеціальні моніторингові сайти, які дають змогу дивитися, на якому з пунктів швидше можна пройти, максимум 5-7 хвилин", - сказав він".

"У регіоні є й автобусні маршрути: внутрішні та міжрегіональні. Ворона наголосив, що відпочинок у Запоріжжі набагато дешевший за курорти Криму і Краснодарського краю, у міру початку роботи санаторіїв розвиватиметься і транспортна інфраструктура. "У Запорізькій області провести відпочинок абсолютно реально, об'єкти є на будь-який смак і гаманець. Ми запрошуємо, повірте, це хороший і правильний відпочинок", - радить Ворона, мовчачи, коли ж сам "абсолютно реально" відпочине в курортному Запоріжжі.

Огляд підготував Михайло Карпенко, «ОстроВ»

Статті

Луганськ
29.05.2024
10:47

 Безсоромниця. Луганський щоденник

Є ті, хто примудряється заочно оформляти українські пенсії та заново перераховувати російські за 6000 рублів незалежно від результату. На попит знайдеться пропозиція.
Світ
28.05.2024
08:27

«Якщо Путін захоче повернути Януковича на царство, все можливо». Російські ЗМІ про Україну

Усім відомо, що термін його легітимності як президента не закінчився, а був перерваний державним переворотом в Україні. Появу Януковича в розпал переговорів Путіна і Лукашенка не змогли проігнорувати навіть українські політики, які почали просто...
Донбас
26.05.2024
18:29

Ближче ніж на 100 метрів до кордону з Росією наближатися заборонено. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу іноді з гордістю, іноді з натяком на сум визнавали, що анексовані території «ДНР/ЛНР», які РФ всупереч міжнародному праву чомусь називає «повноправними суб'єктами Федерації», як і раніше, російські можновладці...
Всі статті