«Київ хоче приховати сліди підготовки «брудної» ядерної бомби». Російські ЗМІ про Україну

Щоб хоч якось пояснити своїм читачам, чому російським військам в Україні «кожний метр просування дається насилу», газета «Московскій комсомолєц» знайшла чергового «воєнного експерта» - якогось «капітана 1-го рангу в запасі» Володимира Гундарова. Той запевняє: армія РФ загрузла в Україні тому, що «об'єднані союзні сили РФ, ЛНР та ДНР борються не просто з українськими націоналістами, а з консолідованими силами НАТО»...

«Все остаточно ясно стане взимку»

«Незважаючи на величезний опір націоналістів, - каже Гундаров в інтерв'ю «Московскому комсомольцу», - ми продовжуємо метр за метром звільняти від цієї зарази українську землю... – Тільки після інтенсивного та щільного артилерійського вогню, – наголошує Гундаров, – наші війська просуваються вперед для зачистки території. Судячи з інтенсивності артилерійського обстрілу позицій українських націоналістів, подальшим завданням союзних сил є: на північному фланзі – розгром угрупування націоналістів у Харківській області. У центральній частині – розгром донецького угруповання. І на південному фланзі – перехід адміністративного кордону Херсонської області з наступним оточенням Миколаєва, або настанням у напрямку Кривого Рогу».

«Найближчим завданням союзних сил у Донецькій області Гундаров називає визволення Соледара, Артемовська (укр. Бахмут), Сіверська та вихід до третьої, останньої лінії оборони націоналістів: Слов'янськ-Краматорськ-Костянтинівка-Дзержинськ (укр. Торецьк). – Будь-яке з трьох міст – Соледар, Артемівськ чи Сіверськ – відкриває союзним військам дорогу на Слов'янськ та Краматорськ, – каже Гундаров. – Безперечно, що з розгромом третьої лінії оборони донецьке угруповання націоналістів припинить своє існування. Коли це відбудеться? Бої сьогодні йдуть вже на підступах до Соледара, Артемівська та Сіверська, або на їх околицях. Тож до Дня незалежності 24 серпня Київ ризикує отримати черговий «подарунок».

«Після розгрому третьої лінії оборони, вважає експерт, шлях для союзних військ відкриється до Дніпра по всій лінії зіткнення. І звільнення цієї частини лівобережної України піде набагато швидше, хоча б через особливості місцевості та відсутність добре укріпленої лінії опору. Як розвиватимуться подальші дії наших сил – залежить від планів Генштабу ЗС РФ та оперативної обстановки. Де супротивник виявиться слабшим – туди і будуть перекинуті наші війська – на північний чи південний фланг», - мріє московський «експерт».

«Я думаю, що після виходу союзних сил до Дніпра, – продовжує переконувати він, – відбудеться перелом в операції. Не виключено, що на півночі український кордон перейдуть білоруські частини для запобігання захопленню західних областей України польськими «добровольцями». Наразі, за даними української розвідки, у Білорусії вже сформовано приблизно 20 батальйонних тактичних груп загальною чисельністю 15 тисяч добровольців, які уклали контракт саме для участі у СВО на території України».

«Мені здається, після розгрому донецького угруповання центр бойових дій переміститься до Миколаївської області, – заявляє «експерт». - Це необхідно зробити насамперед для захисту та забезпечення безпеки Криму. Сам Миколаїв вже перетворено на фортецю. Нещодавно туди спрямований на посилення керівництва обороною генерал-майор Дмитро Марченко. З лютого до квітня він уже командував обороною Миколаєва. Нове призначення генерала не може бути випадковим. Націоналісти вчепилися в місто зубами і просто так його не здадуть. Але до кінця року ми це завдання маємо вирішити, і чим раніше – тим краще, принаймні, треба встигнути до того моменту, поки США не поставили Україні далекобійні ракети для HIMARS з дальністю стрілянини до 300 км».

«На думку Гундарова, після втрати Миколаєва – а в цьому сумніву немає – Київ, напевно, захоче отримати перепочинок і спробує затягнути час за допомогою переговорів. – Це відомий трюк усіх аутсайдерів, – каже Гундаров».

«Однак остаточно ясно, впевнений Гундаров, стане взимку, коли ми побачимо, як зимуватиме Європа. Тоді вже точно можна буде розмірковувати про реальні терміни закінчення спецоперації», - все ж таки невпевнено підсумовує московський «експерт».

«Коли ці нелюди будуть назавжди викинуті...»

Прокремлівське агентство з неросійською назвою Еadaily  переконує читачів, що «майданний режим збирається йти з Донбасу».

«...Головним індикатором того, що ЗЕкоманда не втримає Донбас, є оголошена Києвом обов'язкова евакуація жителів із підконтрольних частин ДНР... Можна заперечити, що (...) українське керівництво рятує своїх громадян. Але напередодні битв за Маріуполь та Волноваху Україна не здійснювала евакуацію. Під час боїв за Сєвєродонецьк та Лисичанськ майданна влада проводила евакуацію суто для проформи. А зараз раптом так переймалася життям та безпекою мешканців Артемівська, Краматорська, Слов'янська. Підозрювально. А насправді, все просто. Коли точилися бої за Маріуполь чи Сєвєродонецьк, ЗЕкоманда вірила, що зможе виграти битви. У Києві сподівалися на західну зброю, економічні санкції проти Росії, протести всередині РФ. Але зараз зрозуміло, що всі ці надії – не більше, ніж дим, ілюзія. Західні гармати зовсім виявились не диво-зброєю. Економічний удар Росія витримала. Громадяни РФ не піддалися здебільшого на західну пропаганду та заклики самого Зеленського, адже він не раз апелював до жителів Росії і навіть ЛДНР у своїх зверненнях. Це його так розлютило, що тепер президент-скоморох благає ЄС не видавати візи росіянам. Коли ЗЕкоманда сподівалася на успіх, то вони робили все, щоб якнайбільше мирних жителів залишалося у містах. Адже тоді й українські солдати та бойовики-нацисти разом із західними інструкторами використовували їх як живий щит», - несе ахінею Еadaily.

І переконано продовжує: «Не викликає сумнівів, що перед тим, як піти з ДНР, українці знищать там усе, що зможуть. А поки вони це робитимуть, жителі Донбасу залишатимуться для них живим щитом. Примусова евакуація буде для Києва аргументом, що вони більше не повинні підтримувати життєдіяльність у таких містах як Артемівськ, Слов'янськ, Краматорськ, Костянтинівка, Червоноармійськ (укр. версії Покровськ). Київ заявить, що всі мешканці цих населених пунктів евакуювалися, а ті, що залишилися, зробили свій власний вибір. У руйнуванні інфраструктури майданні політики та їхні західні покровителі звинуватять потім Росію та ДНР. Нічого нового, з 2014 року Київ стверджує, що жителі Донбасу самі себе обстрілюють…».

«Примусова евакуація дозволяє Києву вирішити інші завдання. Наприклад, виявити неблагонадійних. А для адептів Майдану будь-яка людина, яка не захоче покинути свій будинок, уже неблагонадійна. Зеленський та його вельможі зможуть попіаритись на евакуації. Влаштують чергове зелене шоу в інформаційному просторі на тему, як Зеленський рятує жителів Донбасу від «Руского міра». Але головне для ЗЕкоманди та її західних господарів – це делегітимізувати майбутній референдум про приєднання ДНР до Росії. Коли він буде, невідомо, але, найімовірніше, восени. І злочинній владі треба, щоб у ньому взяло участь якнайменше людей. А значить, Київ змушуватиме жителів східних регіонів їхати на Україну з поки що підконтрольних йому територій. Донецьк, Макіївку, Горлівку обстрілюватимуть з артилерії та ракетами», - старанно лякає Єadaily.

«Терор – це головний козир правлячого в Україні режиму. Насправді нічого іншого запропонувати Донбасу він не в змозі, бо майданний режим – сила руйнування, а не творення. І тепер головне для мешканців як на території, підконтрольній Донецьку, так і на території ДНР, яка ще під п'ятою Києва, - виявити волю та прагнення до перемоги, незважаючи на весь жах, який влаштував на донбаській багатостраждальній землі український нацизм, дочекатися тієї години, коли ці нелюди будуть назавжди викинуті з Донецького краю», - пафосно та смішно робить висновок Еadaily.

«Росія багато зробила, щоб допомогти Україні»

Офіційну «Парламєнтскую газєту»  потягло на ностальгію: вона вирішила застовпити в головах росіян історичні віхи про те, «як Росія допомагала ДНР і ЛНР»...

«Цього року Росія визнала ЛНР та ДНР суверенними державами, а відразу ж після цього, 21 лютого президент Володимир Путін підписав із народними республіками договори про дружбу та взаємну допомогу. 22 лютого документи одноголосно ратифікували Держдума та Рада Федерації. Ратифікація договорів про дружбу та взаємну допомогу з ДНР та ЛНР - єдиний шлях захистити людей, припинити братовбивчу війну та запобігти гуманітарній катастрофі, написав за підсумками голосування голова Держдуми В'ячеслав Володін. Історичним рішенням, від якого залежить доля мільйонів жителів Донбасу, тих людей, які відчувають себе частиною великого народу, щиро вірять у Росію, в те, що Росія ніколи їх не кине і не підведе, назвала те, що сталося, спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко», - у абсолютно радянському стилі проголошує «ПГ».

«Нагнітання ситуації в Україні та навколо неї тривало не один рік: регулярний обстріл ДНР і ЛНР українськими силовиками, посилення загрози військової присутності НАТО біля російських кордонів та залучення Києва до альянсу ставили під загрозу безпеку Росії, - відверто бреше «ПГ»... - У двох президентів України, Петра Порошенка та Володимира Зеленського, були можливості та час виконати Мінські домовленості, але вони цього не зробили...».

«...При цьому Росія за роки після розпаду СРСР багато зробила, щоб допомогти Україні стати суверенною державою: заплатила борги Радянського Союзу, постачала енергоресурси за зниженими цінами та багато іншого... У черговий раз ситуація на лінії зіткнення на сході України різко загострилася 17 лютого. У ДНР та ЛНР повідомили про активні обстріли з боку України. Було завдано артилерійських ударів по Донецьку та Луганську. Результатом стали людські жертви та руйнування інфраструктури, припинилося водо-, газо-, електропостачання багатьох населених пунктів... Увечері 21 лютого Президент Росії виступив із телезверненням до громадян та повідомив про намір визнати ЛНР та ДНР суверенними державами. 24 лютого Росія розпочала спеціальну військову операцію, метою якої було оголошено захист жителів народних республік, демілітаризацію та денацифікацію України»...

Ймовірно, «Парламєнтская газєта» просто вирішила нагадати росіянам, що саме їхня армія вже півроку робить в Україні, яку збиралася захопити за три дні.

«Сліди підготовки «брудної» ядерної бомби»

Наскрізь кремлівська газета «Комсомольськая правда»  знайшла для інтерв'ю не просто «воєнного експерта», а «колишнього члена комісії ООН з роззброєння, екс-радника генсека ООН», такого собі Ігоря Нікуліна, який висунув просто геніальне припущення: «Ударами по Запорізькій АЕС Україна хоче приховати сліди підготовки «брудної» ядерної бомби».

Нікулін відразу звинувачує ООН, що її представники «гальмують роботу МАГАТЕ, комісія якої вже в червні не змогла приїхати до Енергодару з інспекцією».

«...Це дуже велике небажання тих, хто може впливати на верхівку ООН, колективного Заходу, щоб інспектори МАГАТЕ доїхали до Запорізької АЕС. Тому що професійна міжнародна комісія, напевно, знайде там сліди злочинних дій з боку України», - цілком серйозно заявляє «експерт».

А на запитання газети, що він має на увазі, Нікулін змовницьки повідомляє: «Сліди підготовки брудної ядерної бомби. Там же виявлено запаси, які на АЕС не потрібні, взагалі там бути не можуть – вони просто не могли бути вироблені на самій станції. Це близько 40 тонн високозбагаченого урану та близько 40 кілограмів збройового плутонію. Це явно звідкись завезли. На АЕС такого не буває. Його виробляють за серйозною, великою технологією на окремих підприємствах. До речі, той факт, що Іран став виробляти високозбагачений уран і збройовий плутоній свого часу і став підставою для запровадження проти нього міжнародних санкцій та арешту всіх активів. Але чомусь проти України, яка відкрито зголосилася поміняти свій без'ядерний статус - жодних санкцій, навпаки».

Нікулін переконує, що на ЗАЕС «високозбагачений уран і збройовий плутоній завезено, ймовірно, однією із західних ядерних держав».

«Тому вони і перешкоджають приїзду комісії МАГАТЕ», - наполягає «експерт».

Більше запитань до нього не знайшлося навіть у «Комсомольської правди»...

Огляд підготував Михайло Карпенко, «ОстроВ»

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті