Крим: війна на півострові як неминучість

"Ми маємо зробити все, щоб до літа Крим повернувся додому. Я вам більше скажу: все почалося в Криму у 2014 році, і на цьому все закінчиться", - сказав голова української розвідки Кирило Буданов в одному з інтерв'ю наприкінці січня 2023 року.

Це не перша заява голови ГУР про те, що ЗСУ увійдуть до окупованого Криму до кінця весни цього року. Водночас українська влада більш стримана у своїх прогнозах і говорить про деокупацію кримського півострова як про один із чинників закінчення війни. Питання лише в тому, коли це станеться та яким чином.

Наприклад, радник глави Офісу президента Михайло Подоляк говорить про те, що ЗСУ можуть звільнити Крим раніше за Донбас. Таку думку висловлюють і деякі військові експерти. А голова РНБО Олексій Данилов вважає, що Крим буде звільнено військовим шляхом.

Про те, що боротьба за Крим стане ключовою у цій війні, говорять багато військових експертів та аналітиків. Місцева окупаційна влада вже готує рубежі оборони, а новини про "роботу ППО" та збитих безпілотників на півострові вже сприймаються як норма.

"Новини про вибухи, безпілотники, ППО вже не викликають жодних емоцій, вони закінчилися ще восени минулого року. Чекаємо на захід диверсантів, як це було в Брянській області, на теракти. Місцева влада вже щосили трубить про те, що ворог небезпечний і може напасти. Так що люди самі роблять вибір: залишатися і чекати на війну в Криму або виїжджати, поки ще є можливість. Другий варіант кращий, але не у всіх є така можливість", - розповіла "ОстроВу" 30-річна кримчанка Анастасія, яка 4 березня виїхала з Севастополя за кордон.

"ОстроВ" розбирався, як окупований Крим готується до оборони і що про це думають місцеві жителі.

Деокупація Криму військовим шляхом?

Про те, що окупований Крим можна звільнити лише військовим шляхом, нещодавно заявив секретар РНБО України Олексій Данилов.

"Наразі іншого шляху як військового у вирішенні звільнення Криму я не бачу", – сказав він 5 березня в інтерв'ю ZAXID.NET.

За його словами, у стратегії по деокупації півострова 2021 року було кілька пунктів, серед них і військовий, але на той час Україна розглядала лише політико-дипломатичний шлях.

"У пріоритеті була політика, дипломатичний шлях для вирішення цього питання. З урахуванням дій, що відбуваються, з урахуванням процесів, що відбуваються, тепер звільнення Криму відбуватиметься зовсім іншим способом", – зазначив він.

Про військовий шлях деокупації Криму говорять багато експертів. Наприклад, Роман Світан прогнозує це навесні 2023 року.

"Гаряча фаза цієї війни закінчиться після виходу наших Збройних сил на кордони 1991 року. За нинішньої динаміки поставок західного озброєння ми це зможемо виконати цього року: до літа вийдемо на Крим, до кінця осені зачистимо Донбас. Але це все безпосередньо залежить від кількості озброєння, що поставляється, і його номенклатури. Чим довше не будуть надавати авіацію та далекобійні ракети, тим довше триватиме гаряча фаза війна", - розповів він "ОстроВу".

За словами військового експерта Владислава Селезньова, Україна може звільнити кримський півострів до кінця літа 2023 року.

"Я повністю довіряю думці екс-командувача військ США в Європі генерала Бена Ходжеса, який заявив, що Україна здатна звільнити Крим до кінця літа цього року, якщо отримає все необхідне озброєння, у тому числі далекобійні ракети ATACMS, артилерію та бронетехніку", - зазначив він у коментарі "ОстроВу".

Що ж до думки колишнього командувача армії США в Європі генерал-лейтенанта у відставці Бена Ходжеса, то він вважає, що Україна ніколи не буде в безпеці, поки РФ окупуватиме Крим.

"Україна ніколи не буде в безпеці, поки Росія окупуватиме Крим. Світ не інвестуватиме у відновлення України, поки не буде повних гарантій безпеки. А це неможливо, поки Росія контролюватиме Крим: вона порушуватиме або блокуватиме шляхи доставки вантажів до Азовського моря і звідти. І, звичайно, Росія перекриватиме морські шляхи до Одеси та з Одеси", – сказав він в інтерв'ю журналісту "1+1" Андрію Цаплієнко.

Саме тому, наголосив він, основні зусилля України мають бути зосереджені на звільненні Криму — "щоб Чорноморський флот не міг більше перебувати у Криму, щоби російські ВПС не могли залишатися там".

"Крим – це вирішальна територія. І ви повинні визначитися не які системи, а саме можливості потрібні для того, щоб ізолювати Крим, щоб росіяни не змогли відновити Керченський міст або так званий сухопутний міст з Маріуполя через Мелітополь до Криму. Ви можете обрубати його, замінувавши мости, шляхи транспортування. І лише потім – я думаю, це травень-червень – збройні формування, які готує зараз Україна, треба кидати не до Бахмута, а розумно направити у напрямку Мелітополя та Маріуполя. Щоб обрубати цей сухопутний міст", – описав сценарій Ходжес.

Потім українські війська можуть підтягнути більше систем HIMARS і почати завдавати ударів по російським окупантам у Севастополі, Джанкої, Саках. У такому разі ворог не зможе там залишатися.

"Ось так Україна може перемогти. Це може статися вже цього літа", - зазначив американський генерал-лейтенант.

По суті, він описав сценарій деокупації Херсона, коли ЗСУ взяли під вогневий контроль усі логістичні маршрути окупантів, виносили їхні бази, внаслідок чого рашисти змушені були відступити за річку Дніпро.

Але не все так просто. Для реалізації такого сценарію потрібно як мінімум деокупувати Херсонську та Запорізьку області, вийти до Азовського моря та кримського перешийка. Військовий експерт Роман Світан вважає, що це стане можливим у результаті успішного контрнаступу українських військ, який може статися цієї весни.

Щоправда, постає питання – чи підуть далі ЗСУ, вглиб кримського півострова, чи обмежаться вогневим контролем по військовим базам, складах та логістичних маршрутах.

Співрозмовник "ОстроВа" в команді президента стверджує, що це питання відкрите, і остаточного рішення про захід ЗСУ до Криму ще не прийнято.

"Всі чудово розуміють, що захід ЗСУ до Криму може вивести війну на інший рівень. Захід цього дуже боїться і вже давно посилає сигнали, що не варто поспішати з військовим визволенням Криму. Спочатку варто вирішити питання з виходом на кордони 23 лютого 2022 року, а далі дивитися по ситуації", - сказав він.

Український аналітик Сергій Гармаш також припускає, що Захід може розглядати питання Криму як компроміс.

"На жаль, я не бачу на Заході прагнення того, що режим Путіна має бути знищений. Розуміння майбутнього України у Заходу є, а от розуміння майбутнього Росії - ні. Це говорить про те, що Захід теоретично може погодитися на подальше перебування при владі путінського режиму А для того, щоб зберегтися при владі, Путін має отримати якісь компроміси, він не може просто програти, і одним з таких компромісів може стати демілітаризація Криму, коли російські війська підуть звідти, але юрисдикція буде або спільною, або російською. Я думаю, що нам не варто погоджуватися на такі умови, тому що вони все одно приведуть, зрештою, до війни. Але все залежатиме від ситуації на фронті та нашої ресурсної забезпеченості", - сказав він "ОстроВу".

Про те, що деякі західні партнери сумніваються, що Україна зможе звільнити всі свої території, зокрема Крим, військовим шляхом, пише The Wall Street Journal. Це питання під час зустрічі з українським президентом Володимиром Зеленським у Парижі порушили лідери Франції та Німеччини Еммануель Макрон та Олаф Шольц.

Видання, посилаючись на свої джерела, зазначає, що серед політиків у Великій Британії, Франції та Німеччині поширюються та поглиблюються сумніви щодо здатності України деокупувати Донбас та Крим.

"Ми постійно повторюємо, що Росія не повинна перемогти, але що це означає? Якщо війна триватиме досить довго з такою інтенсивністю, втрати України стануть нестерпними. І ніхто не вірить, що вони зможуть повернути Крим", – заявив французький чиновник.

Цікаву заяву нещодавно зробив радник головнокомандувача ЗСУ генерал Віктор Назаров, який заявив, що переговори Києва та Москви можливі як мінімум після деокупації Запорізької та Херсонської областей.

"Це регіони, які мають вихід до Азовського моря і межують з Кримом. Росія втратить сухопутний коридор. Сам Крим теж опиниться під загрозою. Важливий і північ Луганської області. Контрнастут там ускладнить контроль над окупованими територіями Донбасу. Війна переміститься до кордонів РФ. Росіяни намагаються не допустити це всіма силами", - заявив генерал 3 березня в інтерв'ю виданню Spiegel.

Водночас офіційна позиція української влади незмінна – жодних територіальних поступок, зокрема це стосується Криму. Але кулуарно "кримське питання" вже давно активно обговорюється.

"Все покаже контрнаступ України, який має відбутися в найближчі місяці. Він покаже, на що здатні ЗСУ із західною військовою технікою. Але можу сказати одні - чекайте найближчим часом на реанімацію теми з кордонами станом на 23 лютого 2022 року. Як тільки ЗСУ вийдуть до Азовського моря і звільнять Запорізьку та Херсонську області, Захід почне активно качати тему переговорів. Давайте не забувати про Стамбульські переговори рік тому, коли Україна була згодна зафіксувати статус Криму на 15 років, нам це пригадають", - сказав "ОстроВу" джерело в монобільшості .

Крим готується до оборони

Російська окупаційна влада ще в листопаді 2022 року заявила про початок будівництва фортифікаційних споруд у Криму. Ще тоді було зафіксовано, що росіяни риють окопи біля КПП "Чонгар" між Херсонською областю та півостровом. Також їх виявили і в районі Армянська, що у північно-західній частині Криму.

Про те, що російські окупанти готуються до контрнаступу ЗСУ на Крим, зокрема до висадки десанту, Головне управління розвідки Міноборони повідомляло у грудні минулого року.

З цією метою ЗС РФ спорудили мережу мінних огорож, окопів та траншей біля узбережжя села Молочне Сакського району. Крім того, окупанти встановлювали так звані "зуби дракона", сподіваючись, що бетонні піраміди загальмують просування української бронетехніки.

Наприкінці лютого стало відомо, що російські загарбники продовжили посилювати оборону у тимчасово окупованому Криму.

"Навезли масовки для будівництва фортифікаційних споруд, прибули строковики для додаткового посилення. Вони не навчені тримати зброю, але риють окопи", - розповіла керівник прес-центру Сил оборони "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

Нові окопи вздовж пляжів на сотні кілометрів окопів було помічено на початку березня 2023 року.

"Траншеї завдовжки приблизно 200 км викопали окупанти вздовж кримських пляжів. Це так армія РФ намагається вберегтися від висадки українського десанту", - повідомив спікер оперативного командування "Південь" Владислав Назаров у Telegram.

Крім того, в Криму окупанти вже створюють "добровольчі дружини". За даними українського Генштабу, у Сімферополі окупанти бояться активізації проукраїнського руху та створюють "дружини", одним із завдань яких, зокрема, буде виявлення коригувальників та диверсантів.

За словами військового експерта Олексія Гетьмана, будівництвом фортифікаційних споруд у Криму ворог хоче емоційно мобілізувати місцевих жителів і колаборантів, що залишилися там.

"Вони чудово розуміють, що у нас є план – вже цього року звільнити Крим. Ми формуємо штурмові бригади для цього питання. Усі анонсують наш наступ не раніше, ніж у квітні, коли грунт буде більш-менш придатний для пересування важкої техніки. Є додаткові знаки: російські військовослужбовці потроху вивозять із Криму свої сім'ї, також дуже швидко починають тікати колаборанти, бо розуміють, що попадуть не під міжнародний трибунал, а під український суд за ст.111 ККУ "Державна зрада". Це означає, що вони розуміють - рано чи пізно ми звільнимо свій півострів", — сказав він 6 березня в ефірі національного телемарафону.

Про те, що окупанти в Криму готуються до настання ЗСУ та звільнення українського півострова, говорять в українській розвідці.

"Російська окупаційна адміністрація Криму та місцеве відділення ФСБ видали "рішення про встановлення високого (жовтого) рівня терористичної небезпеки"... Термін дії заходів не обмежений - до ухвалення рішення про відміну", - зазначили в ГУР.

У рішенні окупантів зазначено, що підрозділам російської ФСБ у Криму та відділенню окупаційного МВС необхідно посилити контроль за пересуванням транспорту на півострові. Крім того, посилюється контроль за переміщенням російських громадян та іноземців.

У розвідці зазначають, що такі заходи безпеки з боку російських окупантів є ознакою підготовки до початку операції зі звільнення Криму українськими силами оборони.

"Також це може свідчити про можливість здійснення провокацій з боку російських спецслужб щодо мирного населення півострова з подальшим переведенням відповідальності на Україну", - підсумували в ГУР.

Реакція мешканців Криму

Місцеві жителі Криму у розмові з "Островом" зазначають, що за останні кілька місяців риторика окупаційної влади щодо загроз півострову різко змінилася. Якщо раніше вони говорили про те, що все під контролем, ворог не пройде і не треба панікувати, то зараз усе зводиться до того, що "треба готуватись до всіх можливих сценаріїв".

"Тобто, коли у нас падали безпілотники в Севастополі, були вибухи на Керченському мосту та на аеродромі в Саках, все було під контролем. А зараз, коли у нас на начебто працює ППО і все збивається, влада розповідає про страшного ворога, який готується напасти. Чудова трансформація. Особливо напередодні курортного сезону, який мають розпочатися за 1,5-2 місяці. На нас чекає "веселе" літо, де маячить нова хвиля мобілізації, провальний туристичний сезон та атаки з боку України", - каже мешканка окупованого Сімферополя Марія.

Багато жителів Криму стали виїжджати на материкову частину РФ після оголошення "часткової" мобілізації. Наступний крок – це переїзд за кордон. 30-річна кримчанка Анастасія, про яку йшлося на початку статті, розповіла, як ухвалювала рішення про виїзд із Криму.

"Спочатку ми з родиною переїхали до Москви, у нас була така можливість. Але потім стало зрозуміло, що ніде ми не будемо в безпеці. Іде сильне нагнітання у ЗМІ, соцмережах. Тому ми вирішили переїхати на якийсь час до Грузії. Знайшли там житло, воно виявилося набагато дешевшим, ніж у Москві, прорахували бюджет, зняли накопичення і виїхали. До речі, ми прийняли рішення за порадою наших друзів, теж із Севастополя, вони вже давно там. Я не підтримую війну, але й не підтримую відділення Криму від РФ, але вже накопичилася така втома від усього цього, що нехай буде будь-який статус, аби не було бойових дій", - розповіла вона "ОстроВу".

За словами жителя Євпаторії Михайла, місцева пропаганда останній місяць активізувалася та посилено нагнітає атмосферу навколо можливого заходу ЗСУ до Криму та розгортання активних бойових дій.

"Це подається вже мало не як неминучість. Пішли новини про формування якихось народних дружин, нову хвилю мобілізації, посилення фортифікації і так далі. Ми - курортний регіон, ми не виживемо, якщо тут почнеться війна. Навіть натяки на активні військові дії поховають нашу економіку, яка ще хоч щось генерує", - вважає він.

Михайло рекомендує жителям півострова, хто має можливість виїхати за його межі, поки Кримський міст не перебуває під вогневим контролем.

"Особливо це стосується тих, хто не чекає на ЗСУ. Виїжджайте, поки є можливість. Інакше потім сидітимете по підвалах", - каже кримчанин.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті