"Місто зруйновано майже повністю. Звільненню від українських окупантів воно радіє". Огляд публікацій окупованого Донбасу

Якщо вірити сепаратистським ЗМІ, то минулого тижня "вдячні" жителі окупованого Донбасу дружно спростовували головну тезу марксистської теорії про те, що буття визначає свідомість. Всупереч тому, що буття, тобто повсякденний побут, ставав дедалі гіршим, містечкові пропагандисти не втомлювалися повторювати, що "громадяни нових територій РФ" шалено раді приходу "русского мира" в його найпотворніших проявах.

"Веселится и ликует весь народ…"

Найщасливішими на сторінках сепаратистських ЗМІ та екранах місцевих телеканалів виявилися жителі маленького містечка Соледар, яке стало знаменитим на весь світ. Нібито звільнення (за версією російської пропаганди) міста (а попутно звільнення його мешканців від житла, роботи, стабільних пенсій) – це саме те, на що вони чекали, починаючи з 2014 року.

"Освобождение Соледара встретили с облегчением"; "Тяжело было дождаться, тяжело было выжить. Но мы дождались, мы выжили... Все образуется, все будет хорошо"; "Прибывающих в общежитие Шахтерска переселенцев обеспечивают медикаментами и всей необходимой помощью"; "Отлично приняли, после подвала все супер", - так описували місцеві ЗМІ ситуацію в Соледарі, не уточнюючи, чому його мешканці стали переселенцями, сиділи у підвалах, втратили доступ до медичної допомоги тощо.

У бравурних коментарях, без сумніву, згадувалося про масштабні руйнування міста, але це, на думку спікерів, не применшує спільного щастя від приходу "визволителів". "Город разрушен почти полностью. Освобождению донбасского города от украинских оккупантов он рад. Пацаны из "Вагнера" зашли, все супер", - розповів на камеру один з мешканців Соледара. Нагадаємо, що "пацани з "Вагнера", це ті самі злочинці, вбивці та грабіжники, яких Євген Пригожин навербував по російських в'язницях і колоніях суворого режиму. Саме вони не залишили каменю на камені від ще нещодавно милого симпатичного провінційного містечка. До речі, факт захоплення російськими окупантами багатостраждального Соледара нині підтверджується лише самим Пригожиним та Міністерством оборони РФ. Обидва джерела є еталоном фейків та навмисної дезінформації. Але всі автори сепаратистських публікацій вдають, що вірять фантастичними фронтовим зведенням від Конашенкова та ПВК "Вагнер".

Одна із мешканок взагалі стала зіркою не лише сепаратистських, а й російських центральних засобів масової дезінформації. Така собі Наталія Морікова праворуч і ліворуч роздавала коментарі про те, які погані українські військовослужбовці та які чудові росіяни: "Это украинцы. Они разгромили наш полностью Соледар. Это их рук дело. Они били по домам. Танк ночью ездил, бил. Этот грохот в ушах, наверное, долго будет стоять. Это страшное дело…".

За правильні коментарі їй навіть дозволили особисто поспілкуватися із головою ДНР Денисом Пушиліним. І товариш Морікова не підвела. "Надо создать Книгу памяти, чтобы имена тех, кто освобождал наш город, были вписаны золотыми буквами!", - звернулася вона до російського ставленика."Мы сейчас, как никто другой, осознаем, что нужно увековечить память наших ребят… События будут отражены в учебниках истории, улицы, скверы и площади будут названы в честь освободителей Соледара", - пообіцяв ватажок "ДНР".

Не все так однозначно

Однак не всі любителі "русского мира" розділили демонстративно показане народне тріумфування. Автор каналу "Нам пишуть з Яніни" додав неабияку ложку дьогтю в діжку російської пропаганди."Извините, граждане, но я совершенно не готов разделять вашу бурную радость относительно Соледара. Я, увы, слишком хорошо осведомлен, сколько плохо обученной пехоты, толком не обеспеченной артподдержкой из-за чудовищного снарядного голода, легло на всем остальном фронте, "сковывая противника своими активными наступательными действиями", чтобы "вагнера" могли "дожать" хотя бы Соледар", - звертає він увагу на зовсім не тріумфальну, а скоріше Піррову перемогу найманців Пригожина.

Свідки життя на новій "батьківщині" з міст, які були "звільнені" трохи раніше, малюють у соціальних мережах зовсім не райдужну картинку. "В бывшем АТБ пустые полки, хлеба нет даже рядом в "Манне", не завезли, кефира нет, сметаны нет, ряженки нет, мяса давно нет, есть только что-то от кур и яйца. Кошачьего корма много, но очень дорогой", - обурюються мешканці окупованого Донбасу.

До сліз пробирають опубліковані в соціальних мережах оголошення волонтерів, які хоч якось намагаються нагодувати мешканців розореного портового міста. Але виходить не дуже… Команда волонтерів "Рука Допомоги Маріуполь", наприклад, роздає гаряче харчування… двічі на тиждень. У понеділок – гречана каша з тушонкою, у четвер – рибний суп із консервів. Цієї нехитрої їжі вистачить на 75 осіб.

Інше лихо підстерігає мешканців окупованого Донецька. Продукти в обласному центрі є у достатній кількості, але ціни на них захмарні. Ковбаса по 3000 рублів за кілограм вже нікого не дивує, але викликає глухе ремствування. "Местные жители все чаще стали возмущаться о ценах на продукты питания в магазинах Донецка", - пишуть місцеві паблики і підтверджують свої слова фотографіями дивовижних цінників.

"Офіційна" пропаганда була змушена якось відреагувати. Усі провладні ЗМІ повідомили про те, що так званий "глава уряду ДНР" Віталій Хоценко "провел очередное заседание Штаба по ценообразованию".

Він вкотре пожурив власників торгових мереж, ті вкотре пообіцяли "ситуацию выровнять уже в ближайшее время". А один власник мережі "Манна" навіть запевнив, що "принял решение не поднимать цены даже в ущерб собственному доходу".

Тим часом останнім аргументом влади на користь того, що "жити стало краще, жити стало веселіше" є твердження, що "народні республіки" знаходяться лише на самому початку шляху у світле російське майбутнє. Як авторитет, якому люди мають повірити, місцева пропаганда використала народного артиста України, по-справжньому зірку світового балету, знаменитого Вадима Писарєва. Артист перейшов на службу сепаратистам і на тлі нових "героїв Росії" зовсім загубився. Як приклад, остання згадка про нього у головному "офіційному" виданні "ДНР" відноситься до червня 2021 року. І ось згаслу зірку згадали і змусили на камеру вимовити похвальне слово "новій батьківщині".

"Мы проехались по России. И я в восторге! Меня больше всего восхитило, что у России просто во всем скачок вверх невероятный", - поділився Вадим Якович враженнями від гастрольного туру російською провінцією.

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті