Журналісти порахували, скільки нерухомості й землі у Московського патріархату в різних регіонах України. В "чемпіонах" Закарпаття

Журналісти порахували, скільки нерухомості й землі у УПЦ Московського патріархату на території України. Відповідне дослідження провели NGL.media та YouControl за даними з реєстрів, повідомляється 13 липня.

"Однією з основних проблем у випадку УПЦ МП є те, що такої юридичної особи нема – натомість є окремі парафії, єпархії і так далі, загалом близько 10 тис. юридичних осіб. І з усіма ними треба судитися у випадку заборони їхньої діяльності, – йдеться в повідомленні. – Проте УПЦ МП як сукупність тисяч організацій володіє не лише власним майном, але й державним чи комунальним, переданим в оренду чи користування. Саме це майно порівняно легко можна було б вилучити".

Зазначається, що українська православна церква Московського патріархату має у власності та користуванні загалом 2876 будівель та 3800 земельних ділянок на території України.

Згідно з даними, у Закарпатській області найбільша кількість нерухомості та земельних ділянок, котрими володіє або користується УПЦ МП. За нею йдуть відповідно: Донецька, Київська, Одеська та Рівненська області.

У Львівській області найменше майна у користуванні та власності Московського патріархату – чотири споруди та чотири земельні ділянки.

На Івано-Франківщині УПЦ МП має або користується 19 спорудами та 16 ділянками землі.

На тимчасово окупованих територіях вказано лише те майно УПЦ МП, яке досі зареєстроване за українським законодавством.

Згідно з дослідженням, більшість земельних ділянок, котрими користується УПЦ МП у Києві та на Київщині, є приватною власністю – 99% та 79% відповідно. Натомість 97% землі у користуванні Московським патріархатом на Одещині є комунальною власністю.

На сайті викладена детальна мапа (див. скріншот) з геолокацією будівель та земельних ділянок, що належать або перебувають в користуванні УПЦ МП.

Зазначається, що частину майна дослідники не змогли нанести на мапу через старі або помилкові назви вулиць у реєстрах. Водночас на сайті є додатковий пошук по всьому майну УПЦ МП.

Також ці дані не враховують майна, що зареєстроване на фізичних осіб, пов'язаних з Московським патріархатом.

Раніше повідомлялось, що настоятель храму УПЦ (МП) допомагав рашистам на Київщині, облаштувавши в храмі катівню.

Статті

Світ
02.06.2024
10:07

“У найближчі місяці багато що стоятиме на кону”. Західні медіа про Україну

Стан української армії продовжує погіршуватися, особливо там, де вона має найбільше значення: в піхоті. Контрнаступ України влітку минулого року досягнув кульмінації насамперед через виснаження піхоти, і з того часу їй важко компенсувати ці втрати.
Донецьк
01.06.2024
14:44

"Нове покоління творців". Донецький щоденник

Це шостий за рахунком фестиваль. Перший провели у Донецьку у 2018 році. Але 2023-о за основна частина проходила у «звільненому» Маріуполі. І якщо одразу донеччани не надали цьому значення, мовляв, це символічно, то цього року вони мали привід...
Країна
30.05.2024
09:14

“Поміняти парадигму”. Військовослужбовці розповідають про свій досвід лікування після поранень в Україні

Долю кожного пораненого вирішує, таким чином, військовий лікар, відповідальний за скерування. Деяким щастить потрапити у потрібне місце. Віктору Комарницькому не пощастило.
Всі статті