Понад 8 тисяч церков в Україні досі пов'язані з московським патріархатом - Єдиний держреєстр

Понад 8 тисяч православних церков в Україні залишаються пов'язаними з московським патріархатом станом на початок травня 2024 року. Про це повідомив моніторинговий сервіс "Опендатабот" 3 травня.

"Лише 685 церков перейшли до ПЦУ після початку повномасштабного вторгнення. 8097 церков, пов’язаних з країною-агресоркою, досі діють на території України, за даними Єдиного держреєстру", - йдеться у повідомленні.

Підкреслюється, що на початку повномасштабного вторгнення в Україні діяло 8782 церков московського патріархату, з них лише 685 перейшли до Православної Церкви України.

Пік переходів відбувся у 2023 році, коли до ПЦУ навернулося 386 громад. Проте з грудня минулого року по квітень 2024 р. їх кількість зросла всього на 96 церков. Найбільше установ змінили своє релігійне спрямування у Київській області - 164, а також Хмельницькій та Вінницькій - 155 та 75 відповідно. Натомість досі 8097 церков в Україні пов’язані з країною-агресором. Найбільше таких релігійних установ на Донеччині - 683 громади. Далі йдуть Дніпропетровська та Вінницька області - по 526 церков на кожну.

Попри таку велику кількість діючих проросійських церков, лише 22 з них вказують приналежність до московського патріархату у своєму найменуванні.

"Ще для 42 церков Мін’юст самостійно доповнив назви на кшталт "РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ НЕ ВКАЗАНА ПРИНАЛЕЖНІСТЬ ДО МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ" - усі з них у Чернівецькій області. До слова, ще 7 громад самостійно змінили своє найменування з примусового на попереднє. А три церкви після такого перейменування перейшли до ПЦУ", - пише також "Опендатабот".

Зазначається, що напередодні повномасштабного вторгнення РФ в Україні вступили в силу зміни до закону "Про свободу совісті та релігійні організації". Згідно з новими правилами, церкви та релігійні установи мали змінити свою назву в Єдиному державному реєстрі так, аби було зрозуміло, що організація належить до Московського патріархату. У протилежному випадку такі зміни вносяться примусово - й організація отримує примітку в ЄДР до своєї офіційної назви "РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ НЕ ВКАЗАЛА ПРИНАЛЕЖНІСТЬ ДО РОСІЙСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ)".

19 жовтня 2023 року Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт 8371 про заборону діяльності релігійних організацій, пов’язаних з державою-агресором. Нині він готується до другого читання.

Перевірити релігійну організацію можна за посиланням

Раніше повідомлялось, що з митрополита УПЦ МП Павла зняли електронний браслет.

Статті

Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Всі статті