Іпотека під 3 %: у Кабміні прописали, хто та на яких умовах зможе отримати житло

Уряд затвердив умови пільгової іпотеки під 3%, які закріплені у постанові №856 "Деякі питання забезпечення приватним акціонерним товариством “Українська фінансова житлова компанія” доступного іпотечного кредитування громадян України". Документ опублікований на сайті Кабміна 2 серпня.

"Кабінет Міністрів України постановляє: затвердити умови забезпечення приватним акціонерним товариством “Українська фінансова житлова компанія” доступного іпотечного кредитування громадян України, що додаються", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, відповідно до цих умов, на забезпечення доступним іпотечним кредитуванням можуть претендувати громадяни України, які належать до однієї з таких категорій:

1) військовослужбовці Збройних Сил за контрактом, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міноборони, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, Держтрансслужби, військові прокурори Офісу Генерального прокурора, особи рядового і начальницького складу ДСНС, співробітники Служби судової охорони, особи начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро, поліцейські та члени їх сімей;

2) медичні працівники (фахівці та професіонали) закладів охорони здоров’я державної або комунальної форми власності;

3) педагогічні працівники закладів освіти державної або комунальної форми власності;

4) наукові (науково-педагогічні) працівники закладів освіти та наукових установ державної або комунальної форми власності;

5) ветерани війни та члени їх сімей; учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, визначені статтею 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, а також сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

6) внутрішньо переміщені особи;

7) інші громадяни України, які не мають власної житлової нерухомості або у власності яких менше ніж 52,5 кв. метра для сім’ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 кв. метр — на кожного наступного члена сім’ї.

Вимоги до кандидата отримання іпотеки наступні: громадянство України; вік з 18 років (максимальний вік не вказано, але ліміт для виплати кредиту – 70 років), кандидат та члени його сім'ї є платоспроможними; у власності має бути менше 52,5 кв. м житлової нерухомості плюс 21 кв. м на кожного члена сім'ї (не рахуючи житла в зоні бойових дій або окупації); не бере участі в інших державних житлових програмах; не перебуває під санкціями.

"Нормативна площа житла, що надається для сім’ї з однієї особи (одинока особа), становить не більш як 52,5 кв. метра загальної площі та додатково 21 кв. метр — на кожного наступного члена сім’ї", - також йдеться у документі.
Термін кредиту – до 20 років, мінімальний початковий внесок – 20% від вартості предмета іпотеки. Будинок може бути як новобудова, так і з вторинне житло, але якщо це обласний центр, йому не повинно бути більше ніж 10 років з моменту здачі в єксплуатацію.
Вартість житла не повинна перевищувати оцінної, визначеної оцінювачем або співробітником банку. Водночас вартість 1 кв. м не повинна перевищувати опосередковану вартість споруди, визначену Мінрегіоном та збільшену у 2,5 рази для обласних центрів, міст з населенням понад 300 тис. осіб, на відстані до 15 км від Києва, у 2 рази – для міст із населенням 100 тис. – 300 тис. осіб, у 1,75 рази – для інших населених пунктів.

Для подачі та отримання інформації  щодо отримання доступного іпотечного кредитування застосовується Портал Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

Статті

Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Всі статті