Лауреатом премії імені Василя Стуса став журналіст та письменник Портніков

Лауреатом премії імені Василя Стуса 2022 року став український журналіст і письменник Віталій Портников, - пише "УП".

З 1991 року він співпрацює з "Радіо Свобода", а з 2013-го і дотепер веде авторську програму на телеканалі "Еспресо". Також Портников є автором книг "Богородиця в синагозі", "Тюрма для янголів", "Дзвони Майдану".

Ім’я цьогорічного переможця оголосили під час церемонії нагородження 5 жовтня.

"У 2022 році, коли вирішується в принципі доля української державності і української нації, отримувати премію, яка названа ім'ям людини, яка пожертвувала за цю націю своїм життям, своєю творчістю і здоров'ям – це особливий виклик, це навіть не відзнака. Це нагадування про те, чого варта Україна", – сказав Портников.

У своїй промові лауреат подякував засновнику Української Гельсінської групи Мирославу Мариновичу, своїм батькам і колегам.

Віталій Портников отримає грошову винагороду та статуетку, розроблену дизайнером Дмитром Покрасьоном та скульптором Станіславом Кадочниковим.

Минулого року лауреатом премії став Тарас Возняк – засновник незалежного культурологічного журналу "Ї".

А у 2020 році нагороду отримав український і кримськотатарський режисер та актор Ахтем Сеітаблаєв.

Статті

Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Всі статті