Сергій Жадан став лауреатом премії Курта Тухольського

Письменник і музикант Сергій Жадан став лауреатом премії Курта Тухольського. Його обрав "Шведський PEN", про що повідомив на офіційному сайті 12 жовтня, - повідомляє Суспільне Культура.

"Один із найважливіших та найвиразніших голосів української літератури, який беззастережно зображує загарбницьку війну, якої зазнала його країна, водночас невтомно несучи літературу людям - тим самим даючи змогу мистецтву працювати задля кращого світу", - йдеться у повідомленні.

Президентка "Шведського PEN" Керстін Альмеґорд зазначає, що в умовах повномасштабного вторгнення росії Жадан став голосом вільної України: "Його невтомна праця демонструє важливу роль, яку література може відігравати навіть у найжахливіших обставинах".

Церемонія нагородження відбудеться у Стокгольмі 15 листопада в День ув’язненого письменника.

Премія Тухольського - це стипендія, заснована "Шведським PEN". Її присуджують з 1985 року письменнику чи письменниці, що зробили особливий внесок у свободу слова.

Премію заснували в пам'ять про німецького журналіста і письменника Курта Тухольського, чиї книги спалили на вогнищі, і який втік до Швеції у 1930 році. За роки існування премії її лауреатами були Салман Рушді, Святлана Алексієвич та інші.

Статті

Донецьк
22.05.2024
22:20

Майже 2 роки після деокупації: як відновлюється Святогірськ та громада після бойових дій

Святогірськ – курортне місто на Донеччині, яке у 2022 році пережило сильні обстріли, зраду мера та 3 місяці російської окупації.
Донецьк
22.05.2024
09:56

Повна "білочка". Донецький щоденник

Натомість у кожній підворітні колишньої культурної столиці відкриваються вино-горілчані магазини. І назви у всіх промовисті – «Беленькое и красненькое», «Отвертка» та моє найулюбленіше – «Белочка».
Світ
21.05.2024
09:35

«Реально мир на Україні практично нікому не потрібен». Російські ЗМІ про Україну

Китай прямо зацікавлений у тому, щоб війна тривала якомога довше, оскільки це гарантує санкційну блокаду Росії з боку Заходу, що робить Піднебесну чи не єдиним безальтернативним ринком збуту російської сировини".
Всі статті