Сергій Жадан став лауреатом премії Курта Тухольського

Письменник і музикант Сергій Жадан став лауреатом премії Курта Тухольського. Його обрав "Шведський PEN", про що повідомив на офіційному сайті 12 жовтня, - повідомляє Суспільне Культура.

"Один із найважливіших та найвиразніших голосів української літератури, який беззастережно зображує загарбницьку війну, якої зазнала його країна, водночас невтомно несучи літературу людям - тим самим даючи змогу мистецтву працювати задля кращого світу", - йдеться у повідомленні.

Президентка "Шведського PEN" Керстін Альмеґорд зазначає, що в умовах повномасштабного вторгнення росії Жадан став голосом вільної України: "Його невтомна праця демонструє важливу роль, яку література може відігравати навіть у найжахливіших обставинах".

Церемонія нагородження відбудеться у Стокгольмі 15 листопада в День ув’язненого письменника.

Премія Тухольського - це стипендія, заснована "Шведським PEN". Її присуджують з 1985 року письменнику чи письменниці, що зробили особливий внесок у свободу слова.

Премію заснували в пам'ять про німецького журналіста і письменника Курта Тухольського, чиї книги спалили на вогнищі, і який втік до Швеції у 1930 році. За роки існування премії її лауреатами були Салман Рушді, Святлана Алексієвич та інші.

Статті

Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Всі статті