За результатами комплексної оцінки розвитку регіонів Тернопільщина посіла 3 місце



За результатами розрахунків комплексної оцінки соціально-економічного розвитку регіонів України за січень-вересень 2009 року Тернопільщина посідає 3 місце, - повідомили «ОстроВ» в прес-службі Тернопільської облдержадміністрації.

«Комплексна оцінка Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя за січень-вересень 2009 року здійснена Мінекономіки на підставі розрахунків Держкомстату за методикою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України», - повідомив Юрій Чижмарь.

Він також розповів, що Тернопільська область ввійшла до I групи регіонів, які посідають перші п’ять місць.

За комплексною оцінкою за січень-вересень 2009 року область покращила своє рейтингове місце по відношенню до січня-червня поточного року на одну позицію та посіла третє місце.

Таке місце Тернопільської області обумовлено одними з кращих серед регіонів результатами у сферах реального сектору економіки (2 місце), державних фінансів та фінансових результатів діяльності підприємств (4 місце) та споживчого ринку (2 місце).

Високе місце області у реальному секторі економіки забезпечено у січні-вересні 2009 року за рахунок:
одного із найбільших серед регіонів зростання валового виробництва сільськогосподарської продукції - 112,4% (2 місце, по Україні - 103,3%);

вищого за середньоукраїнський (98,4%) та більшості регіонів рівня оплати за спожиту електроенергію, який склав за січень-вересень 2009 року 100,9% (5-6 місце);

значної частки за підсумками 2008 року (16,1%) інноваційно-активних промислових підприємств у загальній їх кількості (6 місце, по Україні -13%).

За підсумками 9 місяців 2009 року у сфері інвестиційної та зовнішньо¬економічної діяльності область поліпшила рейтингову оцінку на 9 позицій у порівнянні з І півріччям поточного року і посіла 8 місце.

За підсумками 9 місяців 2009 року у сфері державних фінансів та фінансових результатів діяльності підприємств областю покращено результат порівняно з І півріччям 2009 року на 2 позиції і отримано 7 місце.

Зазначена сфера характеризується:

зростанням на 3,0% (3 місце) доходів місцевих бюджетів (без трансфертів) при загальній тенденції їх зменшення у більшості регіонів та в цілому по Україні на 5,4%; значним рівнем виконання доходів місцевих бюджетів, який становить 77,9% (6 місце, по Україні - 71,7%);

зменшенням на 0,3% (9 місце) податкового боргу регіону за податковими зобов'язаннями платників по податках і зборах (обов'язкових платежах) до Зведеного бюджету України та його незначною питомою вагою в загальному обсязі боргу по країні (0,3%, 1-2 місця).


У соціальній сфері за підсумками січня-вересня 2009 область посіла 9 місце.

Зазначена сфера області у звітному періоді характеризується наступними показниками:

більшою порівняно з іншими регіонами кількістю створених робочих місць по відношенню до чисельності економічно активного населення (2,4%, Україні 1,6%);

меншими на фоні інших регіонів темпами зниження реальної заробітної плати (6,5%, 8-9 місце, по Україні - 10,3%).

У сфері інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності за січень-вересень 2009 року регіон посів 20 місце серед інших регіонів і покращив по відношенню до січня-червня 2009 року своє рейтингове місце на 7 позицій.

Зазначена сфера області характеризується зростанням у січні-червні поточного року на 13,2% (8 місце, по Україні - на 6,6%) обсягів прямих іноземних інвестицій. У абсолютному вимірі їх приріст склав 7,8 млн. дол. США, що на 1,2 млн. дол. США більше відповідних минулорічних показників.

За рейтинговою оцінкою сфери споживчого ринка область зайняла у січні-вересні 2009 року 2 місце і не змінила свою позицію відносно рейтингової оцінки за І півріччя поточного року, що пов’язано з меншим порівняно з більшістю регіонами і середніми показниками по Україні зростанням цін на споживчому ринку (на 8,3%, 8 місце, по Україні - на 9,1%) та високим рівнем оплати населенням житлово-комунальних послуг (107,2%, 4 місце, по Україні - 99,5%).

Статьи

Страна
02.05.2024
10:41

Нефтяная мишень, или Что показали украинские атаки по российским НПЗ

Среди важных итогов: опасения западных союзников Киева, как и следовало ожидать, оказались беспочвенными. Экономический ущерб страны-агрессора тоже не настолько велик, как хотелось бы. Но это не главное.
Страна
30.04.2024
23:00

Реформа высшего образования: революция или реанимация?

“Объединения университетов будут неизбежно. Те, кто объединятся сейчас, будут иметь возможность воспользоваться 1,5 миллионами долларов, которые нам предоставляет на каждое объединение Всемирный банк”
Мир
30.04.2024
16:45

«Имеем всё больше стимулов ускорить решение задач СВО». Российские СМИ об Украине

...Предложение должно идти только от американцев. Вообще договор будет гораздо шире. Нас интересует не только СВО. Нас интересует система глобальной безопасности, и взаимодействие с НАТО на территории Европы – лишь одна из частей.
Все статьи