Ющенко видав Указ «Про збереження і популяризацію гуцульської культури»

Президент України Віктор Ющенко днями підписав Указ «Про збереження і популяризацію гуцульської культури».

 

Цим документом «з метою збереження і популяризації самобутніх культурно-історичних традицій, духовної і матеріальної гуцульської культури» Президент доручив урядові розробити з урахуванням пропозицій Івано-Франківської, Закарпатської і Чернівецької облдержадміністрацій і затвердити у тримісячний термін план заходів щодо збереження духовної і матеріальної гуцульської культури. 

Заходами пропонується передбачити подальший розвиток позашкільної освіти з художньо-естетичних напрямів, створення шкіл мистецтв для вивчення молодим поколінням досвіду майстрів народного гуцульського мистецтва. Також доручено передбачити розширення мережі музеїв народного мистецтва і побуту Гуцульщини, зокрема музеїв-садиб, впорядкування територій об’єктів природно-заповідного фонду і проведення ремонтно-реставраційних робіт пам‘яток культурної спадщини Гуцульщини; організацію роботи з підготовки і видання каталогів, буклетів, наукових праць з питань духовної і матеріальної гуцульської культури; створення і трансляцію теле, відео- і аудіовізуальної продукції про традиції і народні художні промисли Гуцульщини. Пропонується забезпечити фінансування в установленому порядку вказаного плану заходів.

 

Івано-Франківській, Закарпатській, Чернівецькій облдержадміністраціям спільно з Міністерством культури і туризму України доручено організувати у музеях і бібліотеках тематичні виставки, присвячені традиціям і народним художнім промислам Гуцульщини, а також забезпечити проведення етнографічних експедицій і впорядкувати туристичні маршрути, пов’язані з популяризацією культурно-історичних традицій Гуцульщини. Пропонується, окрім цього, забезпечити проведення щорічного ярмарку традиційного народного гуцульського мистецтва.

Статьи

Страна
30.04.2024
23:00

Реформа высшего образования: революция или реанимация?

“Объединения университетов будут неизбежно. Те, кто объединятся сейчас, будут иметь возможность воспользоваться 1,5 миллионами долларов, которые нам предоставляет на каждое объединение Всемирный банк”
Мир
30.04.2024
16:45

«Имеем всё больше стимулов ускорить решение задач СВО». Российские СМИ об Украине

...Предложение должно идти только от американцев. Вообще договор будет гораздо шире. Нас интересует не только СВО. Нас интересует система глобальной безопасности, и взаимодействие с НАТО на территории Европы – лишь одна из частей.
Донбасс
29.04.2024
16:44

"Бесхозное имущество": как оккупанты будут отбирать жилье украинцев в "ДНР" и "ЛНР"

Простыми словами, забрать могут у тех, у кого есть недвижимость на оккупированной территории и все признаки, подтверждающие отсутствие эксплуатации недвижимого имущества.
Все статьи