В Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує позбавити ТЦК права штрафувати призовників, військовозобов’язаних та резервістів

У Верховній Раді пропонують забрати у ТЦК та СП право накладати штрафи на призовників, військовозобов’язаних та резервістів за вчинення адміністративних правопорушень. Відповідний проєкт "Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження судового розгляду справ про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 та 211", зареєстрував народний депутат України Анатолій Бурміч 20 травня.

Такі рішення, на думку політика, повинні ухвалювати місцеві суди. 

"Надмірна концентрація повноважень (включаючи самостійній розгляд справ про адміністративні правопорушення із самостійним винесенням постанов, що передбачають накладення адміністративних стягнень у вигляді штрафів) в межах одного органу (ТЦК та СП) може призвести до дисбалансу системи стримувань і противаг у державній владі. При цьому наявність збалансованої системи стримувань і противаг є необхідною умовою для розбудови правової держави та демократичного політичного режиму. Це, в свою чергу, підвищує ризики можливого свавілля, ризики можливої юридичної необґрунтованості винесених постанов у справах про адміністративні правопорушення, ризики корупції, а також підвищує ризики можливого неправомірного тиску на громадян, на посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування, на посадових осіб, юридичних осіб та громадських об’єднань", - йдеться у пояснювальній записці.

Серед аргументів Бурміча також те, що "керівник ТЦК та СП може не мати юридичної освіти і стажу роботи в галузі права".

Раніше Лубінець роз’яснив, чи обов’язково оновлювати військовозобов’язаним свої дані і яке покарання чекає на ухилянтів.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті