На західноукраїнські НПЗ через нафтогін «Одеса-Броди» прокачують азербайджанську нафту

ВАТ «Укртранснафта» почало прокачування нафти марки Azeri Light нафтопроводом «Одеса-Броди» в проектному аверсному напрямі для західноукраїнських НПЗ. Про це «ОстроВ» повідомили в прес-службі Міністерства енергетики і вугільної промисловості України.

Минулого тижня до Одеси прибув танкер з 80 тис. тонн азербайджанської нафти, призначеної для переробки. Впродовж травня 2011 року на ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття» (Надвірна, Івано-Франківська обл.) і ВАТ «НПК-Галичина» (Дрогобич, Львівська обл.) буде поставлена 60 тис. тонн і 20 тис. тонн нафти відповідно.

«Поставки легкої нафти дозволять збільшити завантаження українських нафтотранспортних потужностей, зокрема, нафтопроводу «Одеса-Броди», і забезпечити безперебійну роботу НПЗ України», – йдеться в повідомленні.

«Ми активно реалізуємо політику, спрямовану на виконання затвердженої Урядом Програми диверсифікації джерел постачання нафти в Україну на період до 2015 року та використовуємо вітчизняні транзитні потужності. Все це сприяє зміцненню енергобезпеки країни та наповненню бюджету від використання її транзитних можливостей, у даному випадку нафтопроводу «Одеса-Броди». Це ще раз підтверджує значний потенціал України в реалізації Євро-Азіатського транспортного коридору», - наголосив міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Бойко.

Нагадаємо, в січні 2011 року в Давосі Юрій Бойко і його азербайджанський колега Натек АЛІЄВ підписали Угоду між урядами України і Азербайджану про заходи щодо розвитку співпраці у сфері транспортування нафти через територію України.

Як відзначив Ю.Бойко, поставки азербайджанської нафти сприятимуть зміцненню енергетичної безпеки держави і забезпечать завантаження вітчизняних нафтопроводів.

Статьи

Донецк
03.05.2024
12:00

Фронт приближается. Покровск: уехать нельзя остаться

Линия фронта с каждым днем приближается, но мы сидим и чего-то ждем. У Покровска есть все шансы стать вторым Бахмутом или Авдеевкой. Может, уже пора искать более безопасное место?
Страна
02.05.2024
10:41

Нефтяная мишень, или Что показали украинские атаки по российским НПЗ

Среди важных итогов: опасения западных союзников Киева, как и следовало ожидать, оказались беспочвенными. Экономический ущерб страны-агрессора тоже не настолько велик, как хотелось бы. Но это не главное.
Страна
30.04.2024
23:00

Реформа высшего образования: революция или реанимация?

“Объединения университетов будут неизбежно. Те, кто объединятся сейчас, будут иметь возможность воспользоваться 1,5 миллионами долларов, которые нам предоставляет на каждое объединение Всемирный банк”
Все статьи