На Тернопільщині близько 450 сімей живуть у зоні традиційного підтоплення



На Тернопільщині керівництво області обговорює заходи щодо запобігання можливим затопленням внаслідок паводків, - повідомили «ОстроВ» в прес-службі Тернопільської облдержадміністрації.

Коментуючи ситуацію, керівник області відзначив, що сьогодні ведеться ретельний моніторинг ситуації на річках та водоймах області.

«Наразі не має серйозної загрози виливу води і суттєвого підтоплення житлових та господарських будівель. Якщо погода сприятиме і танення снігу відбуватиметься поступово, то нам вдасться уникнути стихйного лиха», - сказав Юрій Чижмарь, відзначивши, що в області все ж здійснюється весь комплекс заходів, спрямованих на мінімізацію можливих паводкових наслідків.

Занепокоєння голови обласної державної адміністрації викликає ряд проблем, які залишилися невирішеними після стихійного лиха, яке спіткало область у 2008 році.

«На жаль, так і не вдалося відселити близько 450 сімей, які живуть у зоні традиційного підтоплення. Вважаю, що це питання потрібно обласній владі піднімати й далі та працювати над його вирішенням  Турбують і зсувні процеси. У зв’язку з цим маю намір клопотати перед обласною радою про виділення коштів для відселення на безпечну територію як мінімум 9 домогосподарств з тієї зони, деєя загроза зсувів ґрунту. Будемо ставити питання про виділення коштів на ці цілі й перед керівництвом держави», - повідомив голова ОДА.
Губернатор також прокоментував заяви, зроблені окремими депутатами обласної ради про, нібито, виділення 400 тисяч гривень з обласного бюджету для запобігання повеневим процесам.

«Пропозиція виділити ці кошти з екологічного фонду виходила від обласної державної адміністрації. Жодних ж грошей виділено не було. Тому ті повідомлення депутатів облради від ВО «Свобода», які вони озвучують у деяких засобах масової інформації, є не правдою», - прокоментував голова облдержадміністрації.

Юрій Чижмарь також повідомив про перевірку використання громадянами коштів, які вони отримали з бюджету на ремонт та купівлю житла, пошкодженого внаслідок повені 2008 року: «Я дав доручення створити комісії, до складу яких увійдуть представники райдержадміністрацій, контрольно-ревізійного управління, щодо перевірки цільового використання громадянами цих сум. Адже є випадки, коли жителі підтоплених населених пунктів, які віднесені до 1-2 категорій і отримали грошову допомогу на відновлення та ремонт житла, використали гроші на купівлю автотранспорту, меблів, відпочинок. Тепер ж деякі з них заявляють, що в них не відремонтовані житлові будинки…».

Голова облдержадміністрації вважає, що потрібно перевірити куди саме були використані виділені з бюджету кошти, та запобігти можливим спекуляціям на цьому питанні.

«Вважаю, що інформація про виділення та використання таких сум має бути публічною, адже громадяни мають право знати на що витрачено бюджетні кошти», - каже Юрій Чижмарь.

Статьи

Донбасс
29.04.2024
16:44

"Бесхозное имущество": как оккупанты будут отбирать жилье украинцев в "ДНР" и "ЛНР"

Простыми словами, забрать могут у тех, у кого есть недвижимость на оккупированной территории и все признаки, подтверждающие отсутствие эксплуатации недвижимого имущества.
Донбасс
28.04.2024
19:38

Нам некуда возвращаться: в российской истории нет периода, который можно назвать моделью для построения государственности. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе главный "философ" оккупированного Донбасса Александр Ходаковский внезапно заявил, что никаких скреп в России не было и нет, что российская история, даже в изложении Путина, не дает никаких моделей для "можем повторить". Те есть,...
Страна
27.04.2024
09:00

Театр во время войны: восстановление и новые сцены

Как театры, несмотря на все трудности, работают, гастролируют и создают новые сценические площадки, рассказываем в материале.
Все статьи