Блінкен провів 7-годинні переговори в Китаї. ЗМІ пишуть про "надію зберегти вигоду у відносинах"

Держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся 19 червня із завідувачем Канцелярією Комісії ЦК КПК у закордонних справах Ван І, який курує міжнародні відносини Пекіна за лінією правлячої партії. ЗМІ пишуть про "надію зберегти вигоду у відносинах", - повідомляє "Голос Америки".

Не виключено, що наприкінці другого й останнього дня перебування глави Держдепартаменту в Пекіні, Блінкен зустрінеться з головою Китаю Сі Цзіньпіном.

Мета візиту держсекретаря - спробувати не допустити, щоб численні розбіжності між стратегічними суперниками, Вашингтоном і Пекіном, переросли в конфлікт.

Уся увага тепер прикута до того, чи зустрінеться в понеділок Блінкен із головою Китаю Сі Цзіньпіном, повідомили джерела, знайомі з цим питанням. Зустріч очікується, але в Державному департаменті її поки що не підтверджують.

Блінкен, який став першим главою Держдепартаменту, який відвідав Пекін за останні п'ять років, провів понад 7 годин на "відвертих" і "конструктивних" переговорах із міністром закордонних справ Китаю Цінь Ганом у неділю, хоча співрозмовники, схоже, не досягли будь-якого прогресу з широкого кола суперечок, включно із ситуацією з Тайванем, торговельними відносинами, правами людини та припиненням потоку хімічних речовин для виробництва фентанілу, що йде з КНР до США.

"Незважаючи на дуже скромні очікування щодо будь-яких проривів, зроблених під час візиту Блінкена до Китаю, все ще є надія, що обидві сторони зможуть зберегти свою "вигоду" у відносинах", - ідеться в редакційній статті державного китайського таблоїду Global Times, опублікованій у понеділок.

На брифінгу для журналістів пізно ввечері в неділю офіційні особи адміністрації США заявили про відсутність ілюзій щодо того, що проблеми буде розв'язано під час кількох зустрічей. Утім, сам початок такої дискусії можна вважати досягненням.

Увесь світ уважно стежить за поїздкою Блінкена, яку було відкладено в лютому після того, як ймовірна китайська повітряна куля-шпигун пролетіла над повітряним простором США. Подальше погіршення зв'язків між двома найбільшими економіками світу може мати глобальні наслідки для фінансових ринків, торговельної практики, маршрутів і ланцюжків поставок.

Китайсько-американські зв'язки останніми роками погіршилися за всіма напрямами, що викликає побоювання, що одного дня геополітичні суперники можуть зіткнутися у військовому плані через самоврядний острів Тайвань, який Китай вважає своєю територією.

У китайських державних ЗМІ недільні зустрічі Блінкена були названі конструктивними, втім, у пресі дали зрозуміти, що Тайвань є найважливішим і потенційно небезпечним каменем спотикання.

Статті

Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Всі статті