104 млн. грн. отримало Прикарпаття на утилізацію токсичного гексахлорбензолу

На вивезення з Калуша гексахлорбензолу Івано-Франківська область вже отримала від держави 104 млн грн. Решту коштів надійдуть у жовтні. Про це «ОстроВ» повідомили в прес-службі Івано-Франківської ОДА.

До кінця поточного року з Калуша буде вивезено 11,5 тисяч тонн гексахлорбензолу, що є надзвичайно токсичним органічним забруднювачем (першої категорії небезпеки). На виконання Указу Президента України від 10 лютого 2010 року №145 та розпорядження Кабінету Міністрів України №381 від 2 березня “Про деякі заходи, пов'язані з ліквідацією наслідків надзвичайної екологічної ситуації на території м. Калуша та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району” Івано-Франківська область отримала з Резервного фонду державного бюджету України перший транш у сумі 104 млн. грн. Про це повідомив голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк.

За словами першого заступника голови ОДА Василя Плавюка, який опікується вирішенням резонансної калуської проблеми, разом з Кабміном та профільними міністерствами опрацьовано відповідні матеріали та визначено фінансування робіт з вивезення гексахлорбензолу з території Калуша в розмірі 298 млн. грн. Визначено єдиного виконавця цих робіт державне підприємство “Національний центр поводження з небезпечними відходами” при Міністерстві навколишнього природного середовища України. Решту коштів, як зазначив Василь Плавюк, “поступлять в жовтні”. На разі, розпочато підготовчі роботи. Вивозитимуть гексахлорбензол на утилізацію в Англію.

Довідково.

З 1974-го по 1998 рр. на території колишнього Калуського хіміко-металургійного комбінату працювала технологічна лінія з виробництва чотирихлористого вуглецю та перхлоретилену. У процесі виробництва, яке включає пряме хлорування промислової вуглецевої сировини, утворилися тверді відходи (осмоли), які віднесено до першого класу небезпеки із вмістом гексахлорбензолу понад 90%. Відходи гексахлорбензолу розміщувалися на полігоні твердих токсичних відходів, на відведеній ділянці площею 5,12 га.

Полігон введено в експлуатацію у 1973 році. Останнє захоронення відходів гексахлорбензолу, 11 087,6 тонн, проведено у серпні 2000 року. Порушення цілісності захоронення високотоксичних відходів гексахлорбензолу спричиняє забруднення повітря, грунтів і водоносних горизонтів у басейні річки Лімниця, яка впадає у Дністер.

Гексахлорбензол є стійким органічним забруднювачем. Ця речовина повільно розкладається і вважається ймовірним збудником ракових захворювань у людини.

На запит України 4-5 березня 2010 року Місія з надзвичайної технічної оцінки ситуації Європейської Комісії та ООН відвідала зону надзвичайної екологічної ситуації у м. Калуші та підготувала рекомендації щодо вирішення проблемних питань у зоні Калуського промислового вузла.

Незалежний науковий аналіз засвідчив поширення гексахлорбензолу у навколишнє середовище на полігоні зберігання токсичних відходів (гексахлорбензолу). В цілому рекомендації експертів збігаються з пропозиціями МНС України. Вирішення цієї проблеми знаходиться під контролем Президента України.

Статьи

Страна
30.04.2024
23:00

Реформа высшего образования: революция или реанимация?

“Объединения университетов будут неизбежно. Те, кто объединятся сейчас, будут иметь возможность воспользоваться 1,5 миллионами долларов, которые нам предоставляет на каждое объединение Всемирный банк”
Мир
30.04.2024
16:45

«Имеем всё больше стимулов ускорить решение задач СВО». Российские СМИ об Украине

...Предложение должно идти только от американцев. Вообще договор будет гораздо шире. Нас интересует не только СВО. Нас интересует система глобальной безопасности, и взаимодействие с НАТО на территории Европы – лишь одна из частей.
Донбасс
29.04.2024
16:44

"Бесхозное имущество": как оккупанты будут отбирать жилье украинцев в "ДНР" и "ЛНР"

Простыми словами, забрать могут у тех, у кого есть недвижимость на оккупированной территории и все признаки, подтверждающие отсутствие эксплуатации недвижимого имущества.
Все статьи