Страсті по Авдіївці. Огляд публікацій окупованого Донбасу

На початку минулого тижня головною темою більшості публікацій окупованого Донбасу були реляції про "славні перемоги російської зброї". "Воєнкори" і блогери радісно повідомляли про швидке взяття ЗС РФ багатостраждальної Авдіївки. Однак ближче до вікенду бравурна тональність зведень із фронту змінилася: мовляв, не все так однозначно, поспішили, і взагалі, наше Міноборони нічого не обіцяло...

"Наше Міноборони нічого й не обіцяло"

У вівторок в інформаційному полі "ДНР" з'явилися численні публікації про те, що  "ЗС РФ почали наступ на авдіївському напрямку після масованої артпідготовки. До цього наші військові били по укріпрайону ЗСУшників в Авдіївці, звідки ті роками завдавали ударів по житлових кварталах столиці Донбасу".

"Наші війська штурмували терикон і зараз його дочищають. Також є просування до траси на Авдіївку. Взято полонених. Запеклі бої тривають"; "На Авдіївському напрямку наші Геракли поступово відсувають ЗСУ"; "Щойно "Авдіївські стайні" будуть вичищені, Донецьк зітхне спокійно"; "Російські війська затягують горловину мішка під Авдіївкою. ЗСУ героїчно дають стрекача з Авдіївки. Армія Росії продовжує наступ"; "Понад 7 опорників противника взято, українські нацисти кидають техніку, боєприпаси і поранених"; "Терикон біля Авдіївського коксохіму взято армією Росії - найважливіша фортеця ворога впала", - обіцяли "воєнкори" швидку перемогу.

Однак у середині тижня зведення з фронту втратили початковий оптимізм. "Воєнкори" раптом зрозуміли, що "за 9 років ворог перетворив Авдіївку на залізобетонну фортецю".

"Усі важливі стратегічні позиції залиті в залізобетон. У землю закопувалася ціла мережа фортифікаційних споруд, значна частина з них об'єднана проходами, траншеями, є підземні тунелі. Це все дозволяє переживати навіть сильні артобстріли"; "Зламати це нашим воїнам дуже не просто. Більш укріпленого місця немає на всьому фронті. Тож якщо нам вдасться взяти Авдіївку, то дуже великою ціною...", - почали виправдовуватися вони.

Такий собі "воєнкор" Роман Сапоньков був більш відвертим: "Щодо Авдіївки, то поки що успіхів не особливо. Терикон втратили. Я б не радів намальованим стрілочкам". Його песимізм розділив ще один "військовий кореспондент". "Станом на 8 ранку, наших з Авдіївського терикону вибили, зараз там противник. Йдуть важкі бої", - написав у себе в Телеграмі Єгор Гузенко ("Тринадцятий").

Тим часом зростаючу кількість "двохсотих" і "трьохсотих" приховувати ставало дедалі складніше. "Наші хлопці зазнають втрат... У Горлівці та Донецьку катастрофічно не вистачає хірургів. Ми просимо всіх лікарів (насамперед хірургів і реаніматологів), які мають совість і пам'ятають лікарську клятву, вишукати можливість узяти відпустку і хоча б на кілька тижнів... допомогти з лікуванням поранених", - відкрито звернувся в Телеграм по допомогу військовий лікар ЗС РФ Юрій Євич.

Дезавуювати початкові повідомлення "воєнкорів" - любителів розповісти про бліцкриг під Авдіївкою - взялися професіонали. Російський пропагандист Олександр Сладков повідомив, що спроба масованого наступу ЗС РФ на Авдіївку це і не наступ зовсім. "Я знаю, що таке наступ. Спроба протягом п'яти днів охопити Авдіївку - це не наступ. До речі, самі військові не інформують, що Авдіївка "ах як оточена". Вони мовчать. Буде, що сказати - скажуть. Авдіївка не оточена. Наступ - це коли оборона противника провалюється на сотню і більше кілометрів, коли ворог починає тікати на інших ділянках, коли Київ перебуває в епілепсії і просить переговорів. Але цього ж немає", - просить він своїх колег заткнути рота.

Пізніше Сладков, до речі одним із перших, у відкритому доступі визнав, що наступ (ну, який зовсім не наступ) захлинувся.  "Отже, мої думки: легко не пішло, і слава Богу, ми не стали вирішувати питання по-українськи (бити в непробивне). Щоб оточити Авдіївку, треба взяти багато старих опорних пунктів ЗСУ. Позиції української армії заливали бетоном з 2015 року, коли, до речі, ніхто по них жорстко не стріляв - будуй собі укріплення і будуй. Тепер це дає плоди - артою не дуже-то й розіб'єш.  Плюс мінні поля. Та й взагалі, наше Міноборони нічого і не обіцяло. Але факт є факт - стрілянина закінчилася", - написав він.  

Судячи з усього, російський пропагандист все ж озвучив не свої думки, а прочитав нову методичку, яка надійшла згори. Про це свідчить той факт, що головний інформаційний ресурс "ДНР" - так зване "Донецьке агентство новин" - під кінець тижня поспішило познайомити жителів окупованого Донбасу з позицією президента країни-агресора. "Те, що відбувається зараз на всьому протязі зіткнення, це називається "активна оборона", - процитував ДАН наказ Володимира Путіна не називати провальну операцію наступом.

Послухалися кремлівського диктатора не всі. Окремі несвідомі любителі "русского мира" продовжили закидати ЗСУ шапками. "Сьогодні знову був у хлопців на Авдіївському напрямку. Бойовий дух у наших хлопців дуже високий! Щойно вони візьмуть Авдіївку, а це станеться дуже скоро, то вони підуть аж до самої Одеси щонайменше!", - розмріявся один із них.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті