Чому свято Христового Воскресіння (Пасха) випадає на різний час?






Чому свято Христового Воскресіння (Пасха) випадає на різний час, кореспондент «ОстроВ» спробував з’ясувати в професора астрономії Прикарпатського національного університету Івана Климишина.

 

Церква використовує два календарі





- Чому Пасху кожного року доводиться відмічати у різний день?

- Треба собі насамперед усвідомити, що християнська церква живе за двома календарями: сонячним та місячно-сонячним. За сонячним  вираховують дати великих нерухомих свят, як от Різдво, що припадає на 25 грудня. Причому воно 25 грудня і у римо-католиків і у православних. Тільки в православних за юліанським стилем, що проектується в наш час на 7 січня.

Юліанський стиль не точний, бо в ньому за кожні 128 років відносно природного циклу зміни пір року набігає похибка в цілу добу. Це була головна причина реформи в 1582 ріці. Проте що юліанський календар не точний знали вже у Візантії навіть в ХІІІ столітті, але тоді, виявляється чекали кінця світу і казали, а нащо нам щось робити з тим календарем, якщо скоро і так буде кінець. Тому ця реформа була здійснена пізніше на заході папою Григорієм.

Отже, всі нерухомі свята церква розписує за сонячним календарем, тому в нас і у католиків та протестантів різниця складає 13 діб між старим та новим стилем.

Тепер інший календар - місячно-сонячний. Чому церква ним користується? Тому що вона визначає пасху в неділю після повного місяця що настав після весняного рівнодення. Тобто треба знати коли це рівнодення за григоріанським стилем 21 березня, а це 21 березня юліанського календаря випадає на 3 квітня - це православне весняне рівнодення і тоді третього квітня увечері випаде повний місяць табличний, а наступний день вже неділя 4-те, отже, святкують пасху.

- Чому ж все так складно й заплутано?

- Треба найперше зрозуміти, що природа дала нам три періодичні процеси вимірювання часу: по-перше, положення сонця відносно горизонту - доба (з вечору до ранку і ще раз до вечора, хоча ми рахуємо від півночі).

По-друге, зміна вигляду місяця (фази місяця), що тривають 29,53 доби, якби було 29,5 - було б добре. А тут 29,53 і це означає, що можна вести місячний календар так. що один місяць має 30 діб, другий 29 а разом в році 354 доби.

І третє, тривалість проміжку часу, за яким змінюються пори року: це 65,2422 доби. Якби було тільки 25 сотих - було б добре. А тут трішки менше як четвертина доби. Тобто, якщо взяти три роки по 365, а в четвертому - 366 днів, то середня тривалість року 365,25, а реально природа міряє 24 і 22 сотих. Тобто всього 78 десятисячних – ось різниця між лінійкою природи і лінійкою людською. Лінійка людська довша і за 128 років набігає ціла доба.

Але, як показує житейська практика, всі народи жили за місячно-сонячним календарем. Тобто вони міряли по 29 або 30 діб за зміною фаз місяця, але намагалися притримувати початок року десь біля весни. Відповідно користувалися місячно-сонячним календарем для встановлення дати своїх свят. Дуже багато свят відзначали тоді, коли місяць був повний. Дуже було зручно. І так святкували не тільки євреї, але й інші народи.

- Чому ж ми не можемо святкувати пасху разом з євреями?

- Єврейський календар дуже делікатний і відповідно за ним євреї можуть святкувати свою пасху у вівторок, в четвер, в суботу і в неділю. Саме на ці чотири дні тижня може випадати єврейська пасха. Ми не можемо з ними святкувати, бо ми святкуємо нашу християнську пасху в неділю. Свого часу візантійський імператор Константин Великий висловлювався з цього приводу ще у 325 році. Він казав, нехай вони (євреї) не думають, що ми без них не можемо вирахувати свої свята. У нас сонячний календар, а у євреїв місячно сонячний.

Крім того, євреї святкують пасху в момент повні (повного весняного місяця). І ото в XVI ст., якщо повний місяць випадав скажімо на 12-19 березня, то для єврея тоді була пасха,  бо після весняного рівнодення.  А християнин каже: у мене весняне рівнодення 21 березня, то він пасху єврейську відкидає і відтак бере наступну повню через чотири тижні . І в неділю після тої повні святкує свою християнську пасху.

- А чи можна тоді зробити так, щоб усі християни святкували за одним календарем?

- Одинадцять православних церков перейшли на григоріанський календар в обчисленні нерухомих свят. Тому навіть самі греки  святкують Різдво разом з католиками. Але російська, єрусалимська, сербська та грузинська Церкви ( а вслід за російською і наші українські церкви) не перейшли на новий стиль.

Аргументація тут така. Виявляється, раз на 9 років у тих православних церков, що живуть  за григоріанським календарем, але Пасху святкують за «старою» Олександрійською пасхалією, немає традиційного православного посту «петрівки». Адже Петрівка починається через тиждень після Зелених свят у понеділок після всіх святих і триває до свята Петра і Павла.

- Отже, й так зле, і так не добре…

- Я свого часу багато зусиль доклав, щоб показати, що католицькі календарі пасхалій значно точніші ніж православні, але і в них деякі речі є просто умовними. Я прикинув і вирахував, що 3 рази на сто років у 1924, 1943, 1962  римо-католики могли святкувати пасху на 4 тижні раніше. Крім того, у минулому столітті ще п’ять разів їх пасха співпадала з єврейською. До речі, при цьому світ не завалився.

Оскільки кожні 128 років від юліанського календаря треба віднімати один день, то у 2101 році православне Різдво випаде на 8 січня. У минулому в 1901 році Різдво випадало 7 січня, а в 1900-му році воно ще було 6 січня, а в 1800-му - 5 січня.

2000-ий рік був високосний і тому змін не було, але 2100 рік в православних буде високосний, а в католиків він буде простий і тоді з’явиться один зайвий день. Тобто 29 лютого за юліанським стилем буде. А за григоріанським - у лютому буде лише 28 днів. Ось тоді доведеться змінювати й дату Різдва у православних на 8 січня. Єдине, що хіба зручно буде, так це різниця між католицьким та православним святкуваннями буде рівно два тижні.

 

Апостоли жили за кумранським календарем

- А як же тоді було в апостольські часи?

- Є підстави стверджувати, що Ісус та його учні користувалися так званим кумранським календарем.

Такий календар існував вже за 200 років до нашої ери в околицях Олександрії на півночі Єгипту, а також на березі річки Йордан в кумранській місцевості. Це - сонячний календар, що у році має 52 тижні. Перший день року починався весною 1-го нісана у середу.

Оскільки реальний рік триває 365,24 дні, то за кумранським календарем 52 тижні – це 364 доби, отже, через кожні 22 роки вставляли один місяць із 28 діб. І таким чином виправляли той календар.

В євангельських подіях в той час 15 нісана випадало на середу. А святкування почалося у вівторок увечері, це й описали перші три євангелісти. Тобто апостоли користувалися кумранськими календарем. А Іван описав так, як її сприймали ті, хто Христа розпинав. Бо вони користувалися місячно-сонячним календарем і юдейська пасха почалася в п’ятницю увечері після заходу сонця.

- Коли ж тоді була свята вечеря?

- Вечеря була у четвер увечері. Ця обставина мене віддавна цікавить. Дивіться, перші три євангелісти кажуть: настав день опрісноків і підійшли учні до Ісуса і запитали його: Господи, де хочеш щоб ми влаштували тобі пасху? Але якщо день опрісноків уже настав, то пасху вже їли. І тут виникає певна суперечність. Якщо день опрісноків вже настав, то не можна питати, де влаштувати паску? Чи не так? Тому то я й кажу, що апостоли користувалися кумранським календарем і у них 15-те Ніссана - це був перший пасхальний день, вони їли хліб прісний. А саме питання опрісноків дуже важливе в літургії, щодо вживання просфори у православних та облаток у римо-католиків.

- Так, а що таке опрісноки?

- Опрісноки, це коли ви берете муку, воду, злегка посолите, робите паляницю, печете - тоді це опріснок.

- Щось подібно як маца?

- Так, маца належить до опрісноків. Але і це дуже важливе: Східна Церква живе за євангелістом Іваном. Він описує, що юдеї почали святкувати пасху в п’ятницю увечері, тоді то вони їли опрісноки. Східні Церкви використовують просфори, що замішані на тісті, залишеному від попереднього замісу або дріжджі.

Того року трапився випадковий збіг сонячного кумранського і місячно-сонячного календаря. Справжній день опрісноків настав у п’ятницю увечері: юдеї не ввійшли у Преторій до Пилата, щоб не осквернитися.

Ісус же та його учні не тільки користувалися кумранським календарем, але й не їли м’яса, тому не були прив’язані із жертвою, яку юдеї приносили саме у п’ятницю після полудня.

 

Людина - господар календаря

- Чи є якісь спроби удосконалити календар?

- Московський богослов А.Огінський майже 40 років тому пропонував, щоб святкувати пасху в неділю після другої суботи квітня. Але чи буде досягнуте таке – побачимо..

Важливе таке: існують спроби абсолютизувати календар, як от це роблять  афонські монахи. А у Москві їх праці перекладуть, надрукують і скажуть, що це догматична норма, той календар дано нам з неба і на віки вічні. Але ж той календар все одно не досконалий, і його ніяк не можна абсолютизувати.

До речі, Ісус Христос дав нам справжнє розуміння цього питання: коли в суботу учні переходили з одної місцевості в іншу і були голодні, а поруч із стежиною колосилася пшениця, вони рвали колоски, розтирали, здмухували полову, а зерна жували та їли. Фарисеї ж закидають: подивіться,  це ж субота, а вони працюють: вони молотять і мелять…

- Зубами…

- Так, отже, працюють, а за їх звичаєм, це є страшний гріх, бо в суботу нічого не можна робити. А Ісус дає таку відповідь: не людина для суботи, а субота для людини.

Збагнімо, що таке субота? Це елемент календаря. Отже, не людина для календаря, який над нею висить і чавить, а календар - для людини. Тобто людина є господарем часу і календаря.

Якщо ж вона є господарем календаря, то вона його може змінювати, уточнювати і ніякого гріха в цьому немає.

 

Ромову вів Андрій Мева, «ОстроВ»

 





 

Статьи

Страна
02.05.2024
10:41

Нефтяная мишень, или Что показали украинские атаки по российским НПЗ

Среди важных итогов: опасения западных союзников Киева, как и следовало ожидать, оказались беспочвенными. Экономический ущерб страны-агрессора тоже не настолько велик, как хотелось бы. Но это не главное.
Страна
30.04.2024
23:00

Реформа высшего образования: революция или реанимация?

“Объединения университетов будут неизбежно. Те, кто объединятся сейчас, будут иметь возможность воспользоваться 1,5 миллионами долларов, которые нам предоставляет на каждое объединение Всемирный банк”
Мир
30.04.2024
16:45

«Имеем всё больше стимулов ускорить решение задач СВО». Российские СМИ об Украине

...Предложение должно идти только от американцев. Вообще договор будет гораздо шире. Нас интересует не только СВО. Нас интересует система глобальной безопасности, и взаимодействие с НАТО на территории Европы – лишь одна из частей.
Все статьи